4 misvattingen over cryptocurrencies

Crypto’s zijn de afgelopen jaren populair geworden als alternatief voor traditionele beleggingsproducten. Hoewel er veel discussie is over de waarde en toekomst van cryptocurrencies, zijn er nog steeds veel misvattingen en verkeerde ideeën over deze digitale valuta’s. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende misvattingen over cryptocurrencies en weerleggen deze met feitelijke informatie.

1. Cryptocurrencies worden alleen gebruikt voor illegale praktijken

Cryptocurrencies worden vaak in verband gebracht met illegale activiteiten, zoals drugshandel of afpersing. Het klopt dat cryptocurrencies ook voor criminele activiteiten worden gebruikt, al geldt hetzelfde voor fiat valuta’s zoals de euro of Amerikaanse dollar.

Uit onderzoek van Chainalysis blijkt dat slechts 0,15% van alle crypto transacties in 2021 aan illegale activiteiten gelinkt konden worden. Omdat steeds meer crypto exchanges en wallet gereguleerd worden, wordt het voor criminelen steeds lastiger om cryptocurrencies te gebruiken.

Wanneer je cryptocurrencies bij een gereguleerde broker koopt, hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken. Bitvavo is een gereguleerde broker die aan alle Nederlandse wet- en regelgeving voldoet en de veiligheid van klanten garandeert.

crypto kopen

2. Het kopen van cryptocurrencies is erg gevaarlijk

Het kopen van cryptocurrencies kan risicovol zijn door de hoge volatiliteit en de mogelijkheid op scams en fraude. Het is daarom belangrijk om een gereguleerde crypto broker zoals Bitvavo te gebruiken. 

Deze Nederlandse broker is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en voldoet aan de Anti-Money Laundering (AML) en Know Your Customer (KYC) regelgeving. De broker maakt gebruik van verschillende beveiligingsmaatregelen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, waaronder 2-factor authentication (2FA), SSL-encryptie en cold storage voor het opslaan van cryptocurrencies.

Bitvavo biedt ook een depositogarantiestelsel. Gebruikers die hun cryptocurrencies bij een hack verliezen, zijn tot €100.000 verzekerd. Bitvavo is de enige Nederlandse broker die deze garantie aanbiedt. Start hier met handelen bij Bitvavo.

crypto kopen gevaarlijk

3. Cryptocurrencies zijn volledig anoniem

Hoewel sommige cryptocurrencies het mogelijk maken om anonieme transacties uit te voeren, zijn de meeste crypto’s niet volledig anoniem. Veel mensen denken dit omdat de blockchain, waar cryptocurrencies op draaien, als anonieme technologie wordt gezien.

Deze gedachte komt van het feit dat cryptocurrencies aan wallet adressen worden gekoppeld. Met een public en private key kun je toegang tot je wallet krijgen. Dit zijn twee sleutels die uit verschillende en op het oog lijkend willekeurige karakters bestaan. Met de juiste combinatie krijg je toegang tot de cryptocurrencies in je wallet.

Alle transacties die over de blockchain worden uitgevoerd zijn echter openbaar. In de blockchain explorer (dit is een website) kun je het wallet adres van de verzender en ontvanger zien, maar staat ook de grootte van de transactie (zoals het aantal munten) weergegeven.

Het wallet adres is net zo goed een reeks karakters die je niet direct aan een persoon kunt koppelen. Toch is het wel mogelijk om in vrijwel alle gevallen de eigenaar van een wallet te achterhalen. Wanneer je met euro’s crypto bij een gereguleerde exchange koopt, zoals Bitvavo, moet je hier jouw identiteit verifiëren. Stuur je vervolgens jouw cryptocurrencies naar een andere wallet, moet je ook het wallet adres verifiëren. Zo valt dus te achterhalen wie de eigenaar van een wallet adres is. De verificatie van de identiteit is erg belangrijk, want zo kan de veiligheid van het platform gewaarborgd blijven.

Slechts 0,15% van alle crypto transacties kan aan illegale activiteiten gelinkt worden.

4. Cryptocurrencies hebben geen intrinsieke waarde

De intrinsieke waarde is de waarde die een product heeft los van de marktprijs of vraag en aanbod. Deze waarde wordt bepaald door fysieke eigenschappen of het gebruiksnut van het product. Veel mensen vertellen dat cryptocurrencies geen intrinsieke waarde hebben omdat ze digitaal zijn en geen materiële waarde vertegenwoordigen. Ondanks dat het logisch lijkt, klopt het niet.

Voor het maken van cryptocurrencies en het verwerken van transacties is energie nodig. Er zijn dus bepaalde kosten gemoeid bij het maken van cryptocurrencies. Ook bieden cryptocurrencies een waarde omdat je er in verschillende gevallen sneller en makkelijker transacties mee kunt maken dan traditionele betaalmethoden.

beleggen in goud

Goud heeft een hoge intrinsieke waarde

Goud wordt door veel beleggers als een waardevolle en relatief veilig beleggingsmiddel gezien. Dat komt mede doordat goud een hoge intrinsieke waarde heeft. Vaak wordt gedacht dat het lastig is om in goud te beleggen, terwijl het vrij eenvoudig kan met een platform als Gold Republic.

Gold Republic is een Nederlands gereguleerd bedrijf waar je fysieke edelmetalen kunt kopen, zoals goud, zilver en platinum. Het Nederlandse bedrijf maakt investeren in edelmetalen een stuk eenvoudiger. Op het platform kun je afrekenen met iDeal, Bancontact of een andere betaalmethode, waarna je de edelmetalen kunt laten opsturen of bewaart in een beveiligde opslagfaciliteit van Gold Republic. De edelmetalen staan altijd op jouw naam. Mocht Gold Republic failliet gaan? Dan ben je je edelmetalen niet kwijt!

Wil je liever meer leren over Gold Republic? Lees dan eerst mijn review. Soms geeft GoldRepublic een gratis gram goud weg als je een account opent, check de algemene voorwaarden of deze actie nu loopt.

De kern van de zaak

Cryptocurrencies zijn een populair beleggingsmiddel. Steeds meer mensen nemen crypto op binnen hun beleggingsportfolio. Toch bestaan er ook nog steeds veel misvattingen over cryptocurrency. Zo denken mensen dat cryptocurrencies alleen worden gebruikt voor illegale activiteiten, cryptocurrencies zeer volatiel zijn, cryptocurrencies volledig anoniem zijn, ze geen intrinsieke waarde hebben en het altijd gevaarlijk is om cryptocurrencies te kopen. We kunnen deze misvattingen met feiten weerleggen.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Het platform maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service en biedt staking services aan. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om een betrouwbare exchange te hebben. Open nu een account bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.