Hoe kan ik mijn crypto overzetten van Binance naar Bitvavo?

In deze post leg ik je uit hoe je succesvol je crypto kunt overzetten van Binance naar Bitvavo. Waarom? Sinds een jaar beleg ik actief in cryptocurrencies. Ik begon met investeren in cryptocurrencies via Binance. Binance is een exchange die er voor beginners complex uit kan zien, maar het voordeel van Binance is dat het een brede selectie van alt-coins aanbiedt. Ik was tevreden over het handelen via Binance, maar er staan zo vaak negatieve berichten in het nieuws over Binance, dat ik me niet meer prettig voel bij deze exchange.

Waarom crypto overzetten van Binance naar Bitvavo?

BaFin, de Duitse toezichthouder op financiële markten, wees Binance erop risico te lopen op een boete voor het aanbieden van effecten zonder publicatie van de wettelijk vereiste prospectus. Nog geen maand later verscheen het bericht dat de Amerikaanse belastingdienst IRS onderzoek doet naar Binance, omdat Amerikanen mogelijk illegale handel konden drijven op de exchange. Opeenvolgend kwam de Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële waakhond, met het bericht dat Binance moest stoppen met het aanbieden van bepaalde diensten in the UK. Soortgelijke berichten verschenen daarna in Japan en Singapore.

Nog niet genoeg, denk je? Nee, als kers op de taart maakte De Nederlandsche Bank (DNB) op 18 augustus 2021 bekend dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij DNB haar cryptodiensten aanbiedt. Dat betekent dat Binance in strijd handelt met de Wwft; de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Dat was voor mij de druppel. Ik voel me er niet langer prettig bij dat ik handel met mijn crypto’s via Binance. Zo besloot ik mijn crypto’s over te zetten naar Bitvavo.

Bitvavo

Bitvavo is een exchange van Hollandse bodem met een kantoor in Amsterdam. De exchange is gebruiksvriendelijk, de transactiekosten zijn laag en er staat een support team voor mij klaar als ik vragen heb. Lang verhaal kort: een exchange waar ik me veel prettiger bij voel dan Binance, ondanks de kleinere selectie aan tokens die ze aanbieden.

Toen kwam ik voor een uitdaging te staan. Hoe zette ik mijn crypto’s secuur over van Binance naar Bitvavo? Als ik een foutje zou maken, konden mijn crypto’s zo maar naar een verkeerde wallet gestuurd worden. Ik besloot dus eerst goed onderzoek te doen naar dit proces, om vervolgens mijn crypto’s over te zetten. Goed nieuws: het proces is succesvol verlopen! In het onderstaande stappenplan leg ik je stap voor stap uit hoe jij dit ook kan doen. Binance is een bekende internationale exchange. Helaas is Binance de laatste weken negatief in het nieuws. Heb jij crypto op Binance staan, maar wil je dit overzetten naar Bitvavo? Lees dan door, want onderaan dit blogartikel deel ik een stappenplan hoe je jouw portfolio succesvol overzet.

Toen kwam ik voor een uitdaging te staan. Hoe zette ik mijn crypto’s secuur over van Binance naar Bitvavo? Als ik een foutje zou maken, konden mijn crypto’s zo maar naar een verkeerde wallet gestuurd worden.

Stap 1. Binance klaarzetten

De eerste stap is om in te loggen bij Binance. Daarna ga je naar Wallet en klik je op Overzicht. Klik in het Wallet overzicht op Opnemen. Vervolgens kom je op de pagina Crypto opnemen. Kies hier eerst de muntsoort die je wil overzetten naar Bitvavo. In dit stappenplan wordt XRP overgezet, dus ik kies XRP als muntsoort. De volgende stap is het wallet adres invullen van Bitvavo.

binance

Stap 2. Bitvavo wallet adres

Om het wallet adres op te halen log je in bij Bitvavo. In de lijst met valuta’s typ je in de zoekbalk de muntsoort die je wilt overzetten. In dit stappenplan zoeken we dus op XRP en klikken erop. Er verschijnt nu een overzichtspagina van XRP. Bovenin de overzichtspagina staan drie tabbladen (Handelen, Storten, Opnemen). Klik op Storten. Je krijgt nu een waarschuwing dat bij het verzenden van XRP naar Bitvavo een tag of memo nodig is. Dit is belangrijk! Als je deze tag namelijk niet gebruikt, komt de transactie niet goed aan. Vink het vakje Begrepen aan als je dit begrijpt en klik op Doorgaan.

storten bitvavo

Stap 3. Bitvavo Tag

Je krijgt nu het Adres en de Tag te zien. Kopieer eerst het adres van Bitvavo naar Binance en daarna de tag. Nu plak je de tag van Bitvavo in het MEMO vak van Binance (zie afbeelding). Vul nu het bedrag in dat je wilt verzenden en klik op Opnemen. Nu volgt er een samenvatting van de opname waar ook de network fee wordt genoemd (het bedrag dat je betaalt om jouw crypto’s over te zetten via het blockchain netwerk). Alles gecontroleerd? Klik dan op Doorgaan.

Stap 4. Beveiligingsverificatie

Om de opname van Binance te bevestigen, moet je een verificatie doorlopen. Er zijn hier meerdere methoden van verificatie mogelijk, dat ligt even aan hoe je het zelf hebt ingesteld. Zo verloopt mijn verificatie via e-mail en SMS, maar het kan ook zijn dat je een e-mailverificatiecode en een Google-verificatiecode ontvangt.

binance bitvavo
  • E-mailverificatiecode: In het veld bij e-mailverificatiecode klik je op Code aanvragen. Er wordt dan een verificatiecode verstuurd naar je e-mailadres. Open de mail van Binance en kopieer de verificatiecode naar het veld.
  • Google-verificatiecode: De tweede verificatiecode haal je uit de Google Authenticator App op je mobiele telefoon. Zoek deze code op en vul die in.
  • SMS-verificatiecode: Klik op de knop Code aanvragen om een SMS te ontvangen met daarin een code van Binance. Voer deze code in onder SMS-verificatie.

Stap 5. Crypto overzetten Binance naar Bitvavo

Nadat je beide codes hebt ingevoerd, klik je op Indienen. Het opname verzoek is nu ingediend. Klik dan op Voltooien. In het overzicht op de pagina Crypto opnemen zie je onderaan staan: Recente opnames. Bij de opname van XRP zie je als het goed is nu de status Processing staan. Wanneer de status op Completed komt te staan, is de opname van Binance gelukt. Ga nu naar Bitvavo om te controleren of de XRP daar is gestort. Geen paniek als het eventjes duurt, soms duurt de transfer even vanwege drukte op het blockchain netwerk. Zie je de XRP in Bitvavo staan? Gefeliciteerd, je hebt jouw crypto’s succesvol overgezet.

bitvavo wallet

Stap 6. Good to know

  • Bij het overzetten van cryptocurrencies is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Kopieer alle gegevens zorgvuldig, want een gebruikersfout kan vaak niet worden hersteld.
  • Het gebruik van een tag of memo is niet voor alle digitale valuta verplicht; voor de meeste valuta is alleen een adres nodig. Voor enkele valuta is het mogelijk om een blockchain netwerk te kiezen waarover de transactie wordt verzonden.
  • Bitvavo accepteert alleen stortingen via de Ethereum blockchain. Transacties via andere netwerken worden niet op Bitvavo bijgeschreven. Let erop dat je bij Binance het juiste netwerk kiest.

Wil jij ook crypto handelen via Bitvavo?

Tegenwoordig ben ik dus een tevreden klant van Bitvavo. Naast handelen via Bitvavo, maak ik ook gebruik van hun staking services. Overweeg jij ook om over te stappen? Open hier een account bij Bitvavo en ontvang € 1000 aan gratis handelstegoed. Wil je eerst weten wat Bitvavo biedt als exchange? Lees dan mijn review over Bitvavo. 

Beginnen met crypto

De kern van de zaak

Binance ligt vaak onder het vuur in het nieuws. Het voelde voor mij niet langer prettig om mijn digitale assets bij Binance te bewaren. Ik verhuisde mijn wallet daarom naar Bitvavo. Een risicovol proces. Je moet voorzichtig handelen om te voorkomen dat je je crypto’s verliest. Ik leg je aan de hand van een stappenplan uit hoe je succesvol je wallet crypto kunt overzetten van Binance naar Bitvavo.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review of lees mijn blog ‘Hoe bescherm ik mijn crypto bij Bitvavo?’

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.