Crypto trading bots – Waarom je deze wel of niet wil gebruiken!

We laten steeds meer taken door computers uitvoeren. Denk aan het schrijven van teksten, het maken van afbeeldingen en het verhandelen van cryptocurrencies. We hebben het in dat laatste geval over de crypto trading bot, ook wel crypto handelsrobot genoemd. Hieronder leggen we je uit of het verstandig is om een crypto handelsrobot te gebruiken en hoe je deze kunt instellen bij Bitvavo.

Wat is een crypto bot?

Een crypto bot is een software die automatisch cryptocurrencies kan verhandelen, wat betekent dat de software automatisch cryptocurrencies aan- en verkoopt. De robot heeft op basis van historische trading data geleerd wanneer het beste koop- en verkoopmoment is aangebroken. We noemen dit ook wel artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie. De kans is groot dat je hier eerder van hebt gehoord, want aan het einde van 2022 werd artificial intelligence populair door de komst van ChatGPT.

 

Hoe werkt een crypto bot?

Een crypto handelsrobot kan op verschillende manieren werken. Zo zijn er bots die extern werken en je handmatig aan een exchange moet koppelen. Het kan soms best lastig zijn om dit zelf op de juiste manier in te stellen, want hier komt redelijk wat technische kennis bij kijken.

Je kunt robot ook aan het werk zetten op een exchange als Bitvavo. Deze Nederlandse exchange werkt samen met Crypto Bot, een bekende handelsrobot voor cryptocurrencies. Verder in dit artikel leggen we stap-voor-stap uit hoe je jouw Crypto Bot aan je Bitvavo-account koppelt.

beste crypto trading bot

Voordelen van een crypto bot

  • Je bespaart tijd: Het is niet meer nodig om zelf actief onderzoek te doen naar de koersen van cryptocurrencies, want een crypto handelsrobot doet dit helemaal automatisch. Je houdt dus een hoop tijd over wanneer je een crypto bot gebruikt.
  • Emotieloos handelen: Succesvolle handelaren handelen niet op basis van emotie, maar dat is soms best lastig. Een robot kent geen emotie, dus is het gebruik van zo’n robot ideaal wanneer je het lastig vindt om je emotie tijdens het handelen uit te schakelen.
  • Geen kennis nodig: Met een crypto bot hoef je geen kennis over cryptocurrencies of crypto trading te hebben, terwijl je alsnog geld kunt verdienen met de handel in crypto. Een crypto bot lijkt daarom ideaal voor beginners met weinig tot geen ervaring.
  • Makkelijk op te zetten via een exchange: Wil je een handelsrobot gebruiken, kun je die eenvoudig opzetten bij een exchange zoals Bitvavo. Hier meld je jezelf aan.

 

Nadelen trading bot

  • Afhankelijk van een andere partij: Je laat een robot beslissen welke transacties er worden uitgevoerd en bent dus helemaal afhankelijk van deze robot.
  • Extra kosten: Voor het gebruik van een crypto trading bot betaal altijd nog kosten aan de makers van de robot. Deze kosten komen bovenop de gebruikelijke transactiekosten die door de exchange en blockchain gerekend worden.
  • Je loopt risico: Ondanks dat een crypto bot slim lijkt te zijn, bieden ze geen garantie op het behalen van winst. Ook wanneer je via een crypto bot in crypto investeert, kun je alsnog geld verliezen.
hoe werkt een crypto trading bot

Een robot kent geen emotie, dus is het gebruik van zo’n robot ideaal wanneer je het lastig vindt om emotieloos te handelen

Is het slim om een trading bot te gebruiken?

Of het verstandig is om een crypto trading bot te gebruiken, ligt helemaal aan wat voor type trader je bent en hoeveel risico je wilt lopen. Over het algemeen gebruiken mensen die weinig kennis en tijd voor crypto trading hebben een bot, omdat ze op deze manier alsnog geld kunnen verdienen met crypto zonder er actief mee bezig te zijn.

Er zijn ook ervaren handelaren die een bot gebruiken om hun kansen te spreiden. Zo beleggen ze een deel van hun vermogen zelf, en laten ze een ander deel door de robot beleggen.

Het kan slim zijn om een trading bot te gebruiken wanneer je denkt hier profijt van te hebben. Onthoudt wel dat je ook een risico loopt bij het gebruik van een trading bot.

Hoe stel je zelf een crypto handelsrobot in?

 

Stap 1: Meld jezelf aan bij Bitvavo

Heb je nog geen account bij Bitvavo? Dan kun je jezelf hier aanmelden. Wanneer je wel al een account hebt, kun je door naar stap 2.

 

Stap 2: Maak een Crypto Bot account aan

Op de website van Crypto Bot kun je een account aanmaken. Klik hier om jezelf aan te melden en vul alle gegevens in. Geef in de instellingen aan dat je Bitvavo als exchange wilt gebruiken.

 

Stap 3: Vraag de API Key en API Secret op bij Bitvavo

Ga naar Bitvavo en klik op ‘Nieuwe API Sleutel Aanvragen’. Nu vul je alle gegevens in, laat je IP Whitelist leeg en selecteer je alleen ‘Gegevens bekijken’ en ‘Verhandel digitale valuta’. Je vult de 2FA-code in (mits je deze hebt geactiveerd) en klikt op ‘Bevestigen’. Nu komen de API Key en de API Secret tevoorschijn. Deze heb je nodig om de Crypto Bot met je Bitvavo-account te verbinden.

 

Stap 4: Vul de sleutels in

Je gaat nu terug naar Crypto Bot en vult hier de API Key en API Secret van Bitvavo in. Vervolgens sla je alle gegevens op en is de Crypto Bot succesvol verbonden met je Bitvavo-account.

 

Stap 5: Stel de trading gegevens in

Nu kun je de koop en verkoop instellingen wijzigen. Zo kun je bepalen wat de minimale en maximale inleg mag zijn, welk winstpercentage je wilt behalen en welk veiligheidsniveau je wilt gebruiken. Hierna bepaalt de Crypto Bot welke strategie er wordt gevolgd, en zal deze meteen beginnen met het verhandelen van cryptocurrencies.

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Bitvavo.

crypto bot instellen

De kern van de zaak

Een crypto bot is een software die automatisch cryptocurrencies kan verhandelen. Het voordeel van het gebruik van een crypto bot is dat het tijd bespaart, emotieloos handelt en het geen kennis over crypto trading vereist. Er zijn ook nadelen aan het gebruik van een crypto bot, zoals afhankelijkheid van de robot, extra kosten en het risico op verlies van geld. Kijk eerst even of een crypto bot past bij de strategie die je wilt volgen en het type handelaar dat je bent voordat je hiermee begint. 

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Het platform maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service en biedt staking services aan. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om een betrouwbare exchange te hebben. Open nu een account bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.