Wat kunnen we leren van crypto crashes?

Weet je het nog, de crypto crashes van FTX, Terra Luna en Bitcoin? Een crypto crash houdt in dat de prijzen van – vaak (voorheen) top 10 – cryptomunten drastisch kelderen, waardoor beleggers soms in één klap heel veel geld kwijtraken. Hoe kunnen zulke crypto crashes gebeuren? Vaak spelen er heel veel verschillende factoren. In deze blogpost geef ik kort aan wat er tijdens deze crypto crashes is gebeurd én wat we ervan kunnen leren.

Om te beginnen..

wat gebeurde er tijdens de FTX crash? FTX is een cryptocurrency-handelsplatform dat werd opgericht in 2019. Ze introduceerden hun eigen munt (de FTT) en het platform groeide in populariteit – onder andere met behulp van massale marketingcampagnes. Tot in 2022 abrupt een einde kwam aan dat succes: concurrent Binance onthulde fraude bij FTX. Het geld van klanten werd namelijk doorgesluisd naar een andere handelsonderneming. De waarde van de FTT ging drastisch omlaag en klanten wilden hun geld van het platform afhalen. Als reactie daarop bevroor FTX de opnames en vroeg uiteindelijk faillissement aan. Dat kostte klanten en investeerders miljarden.

En Terra Luna, wat was daar aan de hand?

Terra Luna is een blockchainnetwerk dat haar eigen tokens introduceerde: de UST en Luna. De UST onderscheidde zich omdat het een algorithmic stablecoin was: de prijs van de Luna coin zou stabiel blijven doordat het gelinkt was aan de UST. Terra Luna’s community (op Twitter, bijvoorbeeld), was het daar niet helemaal mee eens. In verschillende tweets legden mensen uit wat er nodig was om de munt te laten crashen. Duidelijke communicatie vanuit de organisatie op die zorgen ontbrak. Integendeel. De oprichter van Luna, Do Kwon, reageerde naar verluid zelfs met ‘probably the most retarted thread ive read this decade.’ Niet zo handig, want in mei vorig jaar gebeurde alsnog dat wat een paar mensen in de community al hadden aangekondigd: de munt crashte en veegde in één klap meer dan 300 miljard dollar van tafel.

Tot slot, de Bitcoin crash.

De FTX en Terra Luna crash zijn zeker niet de enige crypto crashes in de geschiedenis. Misschien kun je je nog herinneren dat Bitcoin in december 2017 $20.000 waard was, maar in 2018 nog maar $3.500? Vervolgens steeg het in november 2021 weer naar $69.000 en daalde het in het jaar daarna weer met meer dan 75%. De volatiliteit van Bitcoin is enorm. Tot op heden is de koers van Bitcoin nog niet op oude niveau’s gekomen, maar alles is mogelijk. Bitcoin is wel het paard die de wagen trekt als het om cryptocurrencies gaat. Om deze reden zijn er veel investeerders die voor een HODL-strategie kiezen. Dit betekent ‘Hold On for Dear Life’. Zij verwachten dat de gloriejaren van Bitcoin nog komen. De les die wij hieruit trekken? Beleggen in Bitcoin gaat gepaard met flinke risico’s.

Wat kunnen we hiervan leren?

Dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden, maar de crashes geven wel aan hoe volatiel de crypto markt is. Gelukkig zijn er een paar dingen die we hiervan kunnen leren:

 

1. Doe uitgebreid onderzoek.

Zorg ervoor dat je de technologie achter de munt snapt, dat je weet welk team achter het project zit, welke intenties ze hebben voor de lange termijn én hoe ze communiceren (ook, of júist in moeilijke tijden). De overzichten van Bitvavo zijn daarbij handig: daar vind je voor elke munt een grafiek met de historische koers (zie hieronder), duidelijke achtergrondinformatie over de munt en het team erachter en links naar hun websites en social media kanalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de partij waar je investeert de nodige veiligheidsmaatregelen hanteert. Bitvavo is bijvoorbeeld geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en hanteert het deposito-garantie-stelsel.

 

2. Diversifieer.

Leg niet al je eieren in één mand, maar spreid je kansen. Bij de meeste handelsplatformen kun je uit heel veel verschillende munten kiezen, zodat je niet afhankelijk bent van het succes van die ene munt.

3. Beleg alleen met geld dat je écht kunt missen.

Aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden. Door onderzoek te doen en te diversifiëren kun je je risico’s zeker verkleinen, maar zorg er ook voor dat je altijd geld belegt dat je kunt missen. Mocht ‘jouw’ munt toch (drastisch) de verkeerde kant opgaan, dan doet het een stuk minder pijn!

 

4. Houd rekening met emoties.

De cryptomarkt wordt sterk gedreven door sentiment. Nieuwsberichten, geruchten en zelfs tweets kunnen grote prijsschommelingen veroorzaken. Daarom is het essentieel om je emoties in bedwang te houden en niet overhaast te handelen op basis van angst of hebzucht. Blijf rationeel en maak beslissingen op basis van feitelijke informatie.

 

5. Langdurige investeringsstrategie.

Het is vaak voordelig om een langetermijnvisie te hebben in plaats van te proberen de markt te ‘timen’. Historisch gezien hebben de meeste activa, waaronder crypto, de neiging om op lange termijn in waarde te stijgen, ondanks tussentijdse dalingen. – Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bitvavo.

De kern van de zaak

De cryptomarkt kende flinke crashes met FTX, Terra Luna en Bitcoin als prominente voorbeelden. FTX faalde door fraude, terwijl Terra Luna’s munt instortte door interne conflicten en miscommunicatie. Bitcoin’s volatiliteit blijft legendarisch. Cruciale lessen zijn het belang van grondig onderzoek, diversificatie, enkel investeren met overbodig geld, emotioneel evenwicht behouden en een langetermijnstrategie volgen.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste € 10.000 aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over de veiligheid bij Bitvavo? Lees mijn review of lees mijn blog ‘Hoe bescherm ik mijn crypto bij Bitvavo?’

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.