Beleggen in ChatGPT? Vijf artificial intelligence ETF’s

Met de komst van ChatGPT is het leven van studenten een stuk makkelijker geworden. Studenten gebruiken de software om verslagen te laten schrijven, zonder hier zelf enige inspanning voor te leveren. Het laat zien dat de technologie ons heeft ingehaald. Een belegging in artificial intelligence zou een interessant rendement kunnen opleveren. In dit artikel bespreken we alles wat we tot nu toe weten van ChatGPT.

Wat kunnen we van ChatGPT verwachten?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en kun je vergelijken met een slimme zoekmachine. Wanneer jij een vraag hebt, kan ChatGPT deze beantwoorden. Het bijzondere aan ChatGPT? Je krijgt één antwoord, gebaseerd op verschillende informatie van het internet. ChatGPT is gebouwd door middel van artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie.

In 2022 nam de belangstelling voor ChatGPT wereldwijd toe. Het zorgde voor hevige koersbewegingen bij softwarebedrijven die AI in hun naam hebben staan. Wereldwijd kozen beleggers om hun geld in dit soort softwarebedrijven te investeren. Er waren ook steeds meer bedrijven die hun belang in ChatGPT vergrootte. Zo investeerde Microsoft in januari 2023 zeker $10 miljard in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

Het is lastig om te bepalen wat we precies van ChatGPT kunnen verwachten. Eén ding is wel zeker: door ChatGPT is de interesse in artificial intelligence onder beleggers toegenomen. Steeds meer beleggers kiezen ervoor om te beleggen in bedrijven die zich met AI en robotica bezighouden. Het vertrouwen in deze bedrijven is groot en beleggingsexperts verwachten dat deze markt de komende jaren verder in waarde zal stijgen.

Verlang jij naar meer financiële controle? Wil je graag je persoonlijke financiën overzichtelijk organiseren in een Excel bestand? Dan heeft YoungTrader de oplossing voor je. Het FinFit template is een Excel sheet met 15 tabbladen vol magic formules en grafieken. Maandelijks hou je je inkomsten, uitgaven en de stand van je beleggersportfolio bij en het FinFit template geeft je inzicht in je (on)gezonde financiële gewoonten. Ontdek waar je geld kunt besparen en waar je harder kunt werken om je financiële doelen te realiseren.

Hoe kun je meeliften op deze trend?

Artificial intelligence is populair en je kunt meeliften op deze trend door te investeren in artificial intelligence ETF’s. Dit soort ETF’s volgen indexfondsen die beleggen in verschillende technologiebedrijven. Het gaat hier om voornamelijk bedrijven die zich met AI en robotica bezighouden. Dit kunnen bedrijven zijn die AI software ontwikkelen, sensoren creëren om patronen te herkennen of software ontwikkelen die data kan opschonen.

Neemt de vraag naar AI toe? Dan zullen de bedrijven in deze indexfondsen waarschijnlijk beter presteren en zal de waarde van de ETF toenemen. De media aandacht rond ChatGPT draagt ook bij aan een waardestijging van AI ETF’s. Wanneer er meer aandacht voor deze ETF’s is, zullen meer mensen interesse in AI hebben, en dat komt de technologiebedrijven ten goede.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hier voor meer info!

Door ChatGPT is de interesse in artificial intelligence onder beleggers toegenomen

Vijf ETF’s die zich focussen op AI

Wil je meeliften op de AI trend? Je kunt direct beleggen in bedrijven die AI software ontwikkelen, of beleggen in een mandje AI bedrijven. We hebben het hier over een ETF (Exchange Traded Fund). 

 

  • L&G Artificial Intelligence UCITS ETF (AIAI)

AIAI is een fonds dat al in 2019 is opgericht en aandelen van 74 bedrijven bezit. Ze richten zich op wereldwijde technologieaandelen, wat het fonds divers maakt. Zo hebben ze voornamelijk aandelen in bedrijven die zich richten op de AI en robotica sector. In 2022 is deze ETF 17% in waarde gestegen.

 

  • WisdomTree Artificial Intell UCITS ETF USD Acc (WTAI)

WTAI, die in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland geregistreerd staat, is al in 2018 opgericht en bezit aandelen van 60 bedrijven die zich met AI en robotica bezighouden. De ETF is in 2022 met meer dan 21% in waarde gestegen.

 

  • Lyxor Robotics & AI UCITS ETF – Acc (ROAI)

Deze ETF tracked verschillende bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van AI en robotics, of bedrijven die op een bepaalde manier van deze sector profiteren. Het afgelopen jaar heeft ROAI een prijsverandering van 31,3% doorgemaakt.

 

  • Amundi Stoxx Global Artificial Int UCITS ETF C (GOAI)

GOAI volgt bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling en adoptie van artificial intelligence over verschillende industrieën. Deze bedrijven zullen dus ook profiteren van stijgende interesse en vraag naar artificial intelligence. In het afgelopen jaar heeft GOAI een stijging van 205 doorgemaakt.

 

  • Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF (BOTZ)

BOTZ staat in de Verenigde Staten geregistreerd en is in 2017 opgericht. Het fonds bezit aandelen van 36 verschillende bedrijven die zich richten op ontwikkeling van artificial intelligence en robotica.

 

Waar kun je deze AI ETF’s kopen?

Je kunt deze AI ETF’s bij DeGiro kopen. Deze broker is ontzettend populair onder Nederlandse beleggers en geeft €100 transactietegoed wanneer je via deze link een account aanmaakt. Wil je meer leren over de service van DEGIRO? Lees dan mijn review over DEGIRO.

DEGIRO BANNER

Is investeren in AI ETF’s een slim idee?

Het kopen van AI ETF’s kan een verstandige investering zijn, mits je op het juiste moment instapt. Door ChatGPT zien we wat er mogelijk is met artificial intelligence. We zouden onszelf kunnen afvragen wat er in de toekomst nog meer mogelijk is met AI en waar het stopt. Verdere ontwikkeling betekent ook een bredere adoptie. Indien het makkelijker wordt om AI te adopteren, zal de vraag naar AI toenemen. Dat kan voor een waardestijging van ETF’s die artificial intelligence volgen kunnen zorgen. 

Wanneer je zelf onderzoek naar AI doet en van mening bent dat deze technologie in de toekomst steeds vaker gebruikt wordt en belangrijker wordt, zou een belegging in AI ETF’s een goede investering kunnen zijn.

Aan de andere kant staat natuurlijk dat de waarde van zulke ETF’s ook kunnen dalen. We hebben een trend doorgemaakt, dus is het de vraag of dit pas het begin of het hoogtepunt is. Wees jezelf altijd bewust over dit soort beleggingen en investeer nooit geld dat je niet kunt missen.

De kern van de zaak

De ontwikkeling van ChatGPT en de toename van interesse in artificial intelligence (AI) hebben geleid tot een groeiende markt voor AI-gerelateerde bedrijven. Beleggers kunnen profiteren van deze trend door te investeren in artificial intelligence ETF’s die verschillende technologiebedrijven volgen die zich bezighouden met AI en robotica. Door deze investeringen kunnen beleggers deelnemen aan de groei van deze veelbelovende sector en tegelijkertijd hun portefeuille diversifiëren.

DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om te beleggen in AI ETF’s? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Via deze broker kan je zelf in 200 ETFs beleggen per maand, zonder dat je daar transactiekosten over moet betalen. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.