Veel beleggers kiezen voor indexbeleggen. Vaak wordt gedacht dat je als indexbelegger weinig keuze hebt, terwijl het tegenovergestelde waar is. Je kunt zowel in indices als indexfondsen investeren. Daar komt bovenop dat deze een aparte sector of een unieke samengestelde mix van sectoren als thema hebben.
De ene index focust bijvoorbeeld op de grootste bedrijven in Nederland, terwijl een andere index de grootste Amerikaanse vastgoedbedrijven volgt. In dit artikel leggen we uit wat indexbeleggen precies inhoudt. We sluiten af met een checklist voor indexbeleggers. Zodat je weet of deze vorm van beleggen bij jou past.
Wat is indexbeleggen?
Indexbeleggen is een beleggingsstrategie waarbij je geld investeert in een index. Dit is een groep aandelen die een specifieke sector of index volgt. Denk bijvoorbeeld aan de AEX, BEL 20 of S&P 500. Het is dus niet nodig om zelf aandelen te analyseren en selecteren, maar kunt meteen gespreid beleggen in een brede groep aandelen.
Je kunt indexbeleggen door een indexfonds of ETF (Exchange Traded Fund) te kopen. Een ETF, ook wel tracker genoemd, volgt de prijs van een onderliggend product, zoals een grondstof of bepaalde sector. Door ETF’s te kopen kun je eenvoudig speculeren op de prijs van producten die normaliter lastig te verhandelen zijn, zoals grondstoffen of indices die uit een groot aantal aandelen bestaan.

4 redenen om te kiezen voor indexbeleggen
Wat zijn de voordelen van investeren in indexfondsen ten opzichte van beleggen in losse aandelen? We nemen vier voordelen met je door.
- Eenvoudig: Indexfondsen zijn bij vrijwel iedere aandelenbroker te koop. Je hoeft zelf geen onderzoek te doen of handmatig individuele aandelen te kopen, maar schaft slechts één aandeel aan. Wil je weten hoeveel indexbeleggen je kan opleveren? Gebruik deze tool!
- Spreiding: Het spreiden van je investeringen is key. Bij het kopen van een indexfonds spreid je je vermogen automatisch over meerdere aandelen. Zo minimaliseer je de risico’s en haal je voordeel uit de stijgende langetermijntrend van een indexfonds.
- Lage kosten: Ten opzichte van investeren in losse aandelen, zijn indexfonds goedkoop. Je betaalt vaak alleen de handelskosten van de broker. Af en toe betaal je ook nog fondskosten. Maar met een aankoop van een indexfonds heb je wel direct verschillende bedrijven in je portfolio. Als je de aandelen van deze bedrijven los zou moeten kopen, moet je dan nagaan hoeveel je zou kwijt zijn aan transactiekosten. Duur grapje!
- Long term champions: Sommige indexfondsen hebben aandelen in het mandje die dividend uitkeren. Het dividendrendement wordt dan ieder jaar herbelegd. In het volgende jaar verdien je dan weer dividendrendement over het rendement van vorig jaar. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan het artikel: rente-op-rente effect. Hoe hoger de rendementen, hoe groter het winstgevende effect op de lange termijn
Bij indexbeleggen hoef je zelf geen onderzoek te doen of individuele aandelen te kopen, maar schaf je slechts één ETF of indexfonds aan.
Checklist voor indexbeleggers
Beleggen kent risico’s. Dat heb je vast vaker gehoord. Dat is maar goed ook, want je kunt je inleg verliezen op de beurs. Laat je niet afschrikken door die disclaimer, maar zie het eerder als een oprechte waarschuwing. Het betekent dat je alleen moet starten met (index)beleggen als je begrijpt wat je gaat doen.
Om te ontdekken of jij genoeg weet van indexbeleggen, heb ik een checklist voor je opgesteld. Neem de volgende vragen door om te zien of jij klaar bent om te starten met indexbeleggen.
-
Heb jij een helder doel en plan voor ogen?
Als je start met beleggen, is het belangrijk dat je een helder doel voor ogen hebt. Stel jezelf de volgende vragen: Tot welke leeftijd wil je gaan beleggen? Met welk bedrag start je met beleggen? Welk bedrag ga je maandelijks inleggen? Let op: beleg enkel met geld dat je kunt missen. En heb je een financieel doel dat je graag wil behalen met beleggen? Vind je het lastig om te bepalen wat een realistische doelstelling is? Ontdek wat je kunt verdienen met beleggen via deze tool.
Een helder plan en strategie helpt je om door te zetten als de beurs in slechtere tijden verkeert. Over het algemeen geldt dat beleggers een groter rendement kunnen verdienen wanneer ze een groter risico lopen. Hier zie je een voorbeeld van de relatie tussen risicoprofiel en rendement. Dit betekent niet dat het ook altijd verstandig is om een groter risico te lopen. Vooral voor beginnende beleggers kan een groter risico leiden tot verlies van vermogen.
-
Heb je al een gepaste broker voor indexbeleggen?
Je kunt indexfondsen kopen bij verschillende brokers. Een broker die gespecialiseerd is in indexbeleggen is Brand New Day. Je betaalt bij deze broker geen kosten voor het openen van een rekening of het storten van geld. Je betaalt slechts 0,44% servicekosten en 0,15%-0,26% fondskosten per jaar. Dit maakt Brand New Day een van de voordeligste brokers voor het verhandelen van indexen. Daarnaast hanteren zij automatische herbalancering en risicoafbouw bij hun indexfondsen, waardoor risico’s beheerd blijven.
-
Hoeveel risico wil je lopen?
Het is van tevoren goed om na te gaan hoeveel risico je kunt lopen. En daarnaast: hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Het is natuurlijk belangrijk dat je ‘s nachts nog goed kunt slapen. Indexfondsen bestaan vaak uit een samenstelling van aandelen en obligaties. Hoe meer obligaties ten opzichte van aandelen in het fonds, hoe minder risicovol dit fonds is. Daarnaast kunnen indexfondsen ook verschillen op basis van spreiding.
Sommige indexfondsen hebben aandelen van over de hele wereld in het fonds, terwijl andere indexfondsen focussen op een bepaalde regio zoals Europa of Amerika. Over het algemeen geldt de vuistregel: hoe diverser de samenstellingen van aandelen, hoe minder risicovol. Zorg ervoor dat je begrijpt waar je in investeert. Wil je meer leren over de correlatie tussen risico en rendement? Bekijk wat de verschillende indexfondsen van Brand New Day aan rendement hebben opgeleverd afgelopen jaren.
-
Weet je waar je in wil beleggen?
Je hebt besloten te starten met indexbeleggen. En je weet of je veel of weinig risico wil lopen. Maar hoe beslis je nu in welke indexfondsen je gaat investeren? Oh shit, daar had je vast nog niet over nagedacht. Geen paniek, de meesten vinden het lastig te beslissen waar ze in investeren. Er zijn verschillende indices en indexfondsen waarin je kunt beleggen. Deze indices of indexfondsen bestaan uit bedrijven rondom een bepaald thema. Zo kan een indexfonds bijvoorbeeld focussen op een groep obligaties, een groep aandelen uit Amerika of een groep aandelen van kleine en middelgrote bedrijven.
Wil je een voorbeeld van de samenstelling van een indexfonds? Bekijk de verschillende indexfondsen van Brand New Day. Op deze pagina vind je een overzicht. Het thema per fonds wordt duidelijk aan de hand van de titel. Als je klikt op het indexfonds, krijg je te zien welke bedrijven er in het fonds zitten. Zo krijg je een goed beeld van hoe zo’n fonds in de praktijk is samengesteld.
Voldoe je aan de checklist voor indexbeleggers?
Heb jij alle punten van de checklist voor de indexbelegger doorlopen? Goed bezig. Dan heb je helder voor ogen waarom je wil indexbeleggen, bij welke broker je aan de slag gaat en in welke fondsen je gaat investeren. Zorg ervoor dat je je vasthoudt aan je beleggingsstrategie en je focust op de lange termijn. Want zoals we eerder hebben benoemd: indexfondsen zijn long term champions. Veel succes!