De Beleggingsillusie

De harde waarheid achter beleggingsfondsen

De Beleggingsillusie is must-read voor zowel de actieve als passieve belegger; het boek is een eye-opener als het gaat om investeren in beleggingsfondsen. De schrijvers maken je bewust van het belangenconflict dat bestaat tussen beleggingsfondsen en beleggers. Als belegger denk jij namelijk dat een fonds zijn uiterste best gaat doen om jouw vermogen te te laten groeien. Maar think again; het is in het eigen belang van een vermogensbeheerder om zelf ook geld te verdienen!

Beleggingsfondsen moeten zelf ook aan hun activiteiten verdienen. Het rendement dat zij behalen met jouw vermogen wordt deels aan hunzelf uitgekeerd, als service-fee. Als je daar logisch over nadenkt, dan geef je dus eigenlijk bij voorbaat al een deel van jouw rendement weg, huppa, zo aan een ander. In deze post leg ik uit wat deze indicator inhoudt, hoe het je kan ondersteunen in je beslissingen op de cryptomarkt én door welke factoren deze indicator wordt beïnvloed.

De markt versus vermogensbeheerder

In het boek wordt uitgelegd dat gemiddeld maar 50% van de fondsen – vóór aftrek van de service-fee – beter presteert dan de markt (je kunt de AEX nemen als indicator van hoe ‘de markt’ presteert). Als je vervolgens het gedeelte aan rendement dat je moet inleveren als service-fee er nog vanaf trekt, dan blijft er slechts een minimaal percentage aan fondsen over waar jij meer zou bij verdienen dan als je in de AEX zou investeren. Je vraagt je dan ineens af, waarom zou ik uberhaupt nog investeren in beleggingsfondsen? Juist ja!

Indexbeleggen

Het boek noemt indexbeleggen als een alternatief op beleggingsfondsen. Als je gaat indexbeleggen, dan volg je namelijk de markt (lees hier meer over indexbeleggen). Jouw vermogen presteert dan precies zoals de markt. Het voordeel? Het rendement dat je behaald op jouw indices hoef je niet te delen met een fondsmanager, waardoor het totaalresultaat hoger zal zijn dan als je het belegt had in een fonds dat even goed presteerde. Tuurlijk bestaan er wel fondsen die bovengemiddeld goed presteren en de markt te verslaan, maar dit is dan vaak het geval omdat zij op een bepaalde industrie gefocust waren. Als voorbeeld; een fonds gefocust op IT die de groei van de internetbubbel mee maakte. Voorspelling welke industrie over een paar jaar booming wordt blijft lastig.

Help, wat nu!

Voorkom dus dat jij uit onzekerheid of angst jouw vermogen maar aan een beleggingsfonds geeft, omdat je denkt dat ‘die het vast beter kunnen dan jij!’. Verdiep je eerst in de beurs. Lees boeken over beleggen, zoals De Beleggingsillusie. Praat met ervaren beleggers. Neem een kijkje op mijn website of Instagram. Genoeg info te vinden. Leer de beurs stap voor stap kennen. Binnen no-time ben jij een ervaren belegger. You can do it!

Think again: het is in het eigen belang van een vermogensbeheerder om zelf ook geld te verdienen!

De kern van de zaak

De Beleggingsillusie is must-read voor zowel de actieve als passieve belegger; het boek is een eye-opener als het gaat om investeren in beleggingsfondsen. De schrijvers maken je bewust van het belangenconflict dat bestaat tussen beleggingsfondsen en beleggers. Als belegger denk jij namelijk dat een fonds zijn uiterste best gaat doen om jouw vermogen te te laten groeien. Maar denk nog eens na: is het niet in het eigen belang van de vermogensbeheerder om ook veel geld te verdienen?

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Via deze broker kan je maar liefst in 200 ETF’s handelen waarbij je eenmalig per maand geen transactiekosten betaalt. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.