Hoe kies je de juiste ETF?

Als het gaat om beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds), is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Je kunt geloven in een bepaalde ontwikkeling, zoals duurzaamheid, maar er bestaan duurzaamheid ETF’s. Hoe kies je dan de juiste? In dit artikel zullen we je laten zien hoe je deze beslissing kunt nemen en welke factoren hierbij komen kijken.

1. Definieer je doelstellingen

Voordat je begint met het zoeken naar de juiste ETF, is het cruciaal om je beleggingsdoelstellingen duidelijk te definiëren. Wat wil je bereiken met beleggen? Wil je bijdragen aan duurzaamheid, een specifieke sector ondersteunen, of een consistent rendement behalen? Door je doelstellingen helder te formuleren, kun je gerichter zoeken naar ETF’s die passen bij je voorkeuren.

Hoe kies je de juiste ETF?

2. Onderzoek de index die gevolgd wordt

ETF’s volgen een bepaalde index. Een vorbeeld van een index die je vast wel kent, is de S&P 500 of de MSCI World Index. Het is belangrijk om te begrijpen welke index een ETF volgt, want dit is van invloed op de beleggingsstrategie en de resultaten op lange termijn. Bijvoorbeeld, de S&P 500 bestaat uit de Amerikaanse top 500 beursgenoteerde bedrijven, terwijl de MSCI World Index wereldwijde aandelen omvat uit ontwikkelde markten. Een andere optie is de FTSE 100, die de 100 grootste bedrijven op de London Stock Exchange omvat.

 

3. De samenstelling van de ETF

Elke ETF heeft een specifieke portefeuille met effecten die de prestaties van de index proberen te repliceren. Het is essentieel om de samenstelling van een ETF te analyseren om er zeker van te zijn dat deze aansluit bij jouw beleggingsstrategie en overtuigingen. Zo kan je letten op het percentage van aandelen versus obligaties in een ETF. Andere voorbeelden zijn geografische ligging of welke sectoren er in het mandje zitten. Via het platform van Trade Republic is dit heel eenvoudig. Je klikt op een ETF en scrollt naar beneden. Vervolgens zie je welke bedrijven er in het mandje van de ETF zitten. 

eindejaarsrally

4. Kostenstructuur

Vraag je je na deze indicatoren nog steeds af ‘hoe je de juiste ETF vindt?’. Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste ETF zijn de kosten! Kosten hebben invloed op je uiteindelijke rendement. Let dus goed op de expense ratio, wat aangeeft welk percentage van je investering jaarlijks wordt ingehouden voor beheerkosten. Kies voor een ETF met lage kosten om je rendement te maximaliseren.

 

5. Prestaties en rendement

Hoewel het verleden geen garantie biedt voor de toekomst, kan het kijken naar de historische prestaties van een ETF je wel een idee geven van het verwachte rendement. Bekijk de rendementen over verschillende tijdsperioden, zoals 1, 3 en 5 jaar, en vergelijk deze met de prestaties van vergelijkbare ETF’s en de benchmarkindex. Let wel op dat rendementen kunnen fluctueren en dat hoge rendementen ook gepaard kunnen gaan met hogere risico’s.

 

6. Duurzaamheidscriteria

Heb je interesse in duurzaamheid? Dan zijn er specifieke duurzaamheidscriteria waarmee je rekening kunt houden bij het selecteren van een ETF. Zo kan je kijken naar de bedrijven in de portefeuille en hun ESG (Environmental, Social, Governance) scores. Maar je kunt ook kiezen voor een duurzame ETF die zich richt op specifieke thema’s, zoals schone energie of waterbeheer. Het is maar net welke ontwikkeling binnen duurzaamheid je wil ondersteunen met je belegging.

Hoewel het verleden geen garantie biedt voor de toekomst, kan het kijken naar de historische prestaties van een ETF je wel een idee geven

7. Beleggingshorizon en risicobereidheid

Overweeg ten slotte je beleggingshorizon en risicobereidheid bij het kiezen van de juiste ETF. ETF’s kunnen verschillende risiconiveaus hebben, afhankelijk van de samenstelling en de gevolgde index. Als je een lange beleggingshorizon hebt en bereid bent om wat meer risico te nemen, kun je wellicht kiezen voor een ETF met een hoger potentieel rendement, maar ook meer volatiliteit.

 

Conclusie

Je gelooft sterk in een bepaalde ontwikkeling. Je wil er graag in investeren. Maar hoe kies je de juiste ETF?  Vooral als het gaat om specifieke thema’s, bijvoorbeeld duurzaamheid, bestaan er veel verschillende ETF’s. De vraag ‘Hoe kies je de juiste ETF?’ is dan nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Je kan beginnen met het helder definiëren van je doelstellingen. Vervolgens kan je dan onderzoeken welke indices er bestaan die aansluiten op deze doelstelling. Dan zijn er nog criteria zoals kosten, prestaties, duurzaamheid, geografische ligging etc. Door dit soort filters toe te passen vind je snel een ETF die matcht met jouw doelen. Vergeet niet om ook aan diversificatie te blijven denken bij het samenstellen van je portfolio. Hulp ontvangen bij de vraag ‘Hoe kies je de juiste ETF?’ Dan is onze cursus WTF is een ETF? wat voor jou!

De kern van de zaak

Het selecteren van de juiste ETF kan lastig zijn. Vooral als het draait om een thema waar veel ETF’s voor bestaan, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Door je doelstellingen te definiëren en factoren zoals index, samenstelling, kosten, prestaties, en risicobereidheid te analyseren, kun je een keuze maken. Vergeet niet om voldoende te spreiding in je portfolio om risico’s te minimaliseren.

WTF is een ETF?

WTF is een ETF is een online video-cursus, waarin je leert ETF beleggen. De cursus start met de basis: je leert over de kansen, risico’s en kosten van investeren in ETF’s. Ook ontdek je op welke aspecten ETF’s van elkaar verschillen en hoe je de titels ontcijfert. Het is perfect voor de startende belegger, die nu écht aan de slag wil met vermogensopbouw. Klik hier voor meer informatie over de cursus. 

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.