Hoe maak jij winst op een aandeel?

Back to the basics

Voor velen is dit logisch, voor anderen is het nieuwe stof. Rendement behalen op de beurs, hoe doe jij dat? In de wereld van beleggen wordt er weinig gesproken over winst maken, beleggers hebben het over rendement behalen. Het rendement dat jij over jouw beleggingen behaalt is het bedrag dat jij hebt verdiend aan jouw investeringen. Rendement kan je op twee manieren behalen; via koerswinst of via dividend. Het is ook mogelijk om het allebei te behalen, maar tussen deze twee bestaat over het algemeen een trade-off.

Koerswinst

Koerswinst behaal jij door jouw beleggingen tegen een hogere koers te verkopen dan dat jij ze hebt gekocht. De koers moet daarvoor wel stijgen en dat is lastig te voorspellen. Als jij doelt op het behalen van koerswinst, dan ga je op zoek naar ‘groeiaandelen’. Dit zijn aandelen waarbij de koers nog relatief laag staat en jij verwacht dat het bedrijf (en dus de koers) hard gaat groeien de komende jaren. Als het bedrijf goede bedrijfsprestaties levert, dan zal de koers omhoog gaan. Op deze manier kan je op de langere termijn veel koerswinst behalen. De bedrijven achter groeiaandelen keren vaak geen dividend uit, omdat zij de winst nodig hebben om te investeren in verdere groei van het bedrijf.

winst

Dividend

Dividend is een periodieke winstuitkering. Als een bedrijf dividend uitkeert, dan kiest zij ervoor om eens in de zoveel tijd een deel van de winst uit te keren aan haar aandeelhouders. Het bedrijf betaalt jou dan eens in de zoveel tijd een bedrag uit, als blijk van waardering. Via dividendaandelen kan jij een passief inkomen halen uit jouw beleggingen, omdat je ieder kwartaal of jaar dividend ontvangt. Als je ervoor kiest om het dividend te herinvesteren in nieuwe aandelen, dan creëer je ook nog het effect van samengestelde interest. Op die manier kan jouw vermogen hard groeien!

Hoe herken jij of een aandeel voordelig is voor koerswinst of dividendrendement?

De eerste stap is om na te gaan of een aandeel dividend uitkeert of niet. In deze blogpost lees je hoe jij een dividendaandeel herkent. Er zijn een aantal aandelen die bekend staan on hun dividend, zoals de aandelen van Shell, de DWS Top Dividende en ABN AMRO. De bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak bedrijven die al een lange tijd bestaan; zij hebben zich al ‘bewezen’. Deze bedrijven hebben de winst niet hard nodig voor verdere groei, omdat ze al een solide bedrijf zijn. Het kan zijn dat je nog steeds koerswinst op dit aandeel behaalt, alleen zal dat minder hard gaan als bij een groeiaandeel het geval kan zijn.

DEGIRO BANNER

Groeiaandelen betalen vaak geen dividend. Het dividendrendement van deze aandelen zal waarschijnlijk 0% zijn. Groeiaandelen zijn te herkennen aan hun historie, de meeste groeiaandelen zijn nog maar recentelijk aan de beurs genoteerd (uitzondering daargelaten). Bij een groeiaandeel verwacht jij dat de koers de komende jaren hard gaat stijgen. Deze verwachting kan gebaseerd zijn op verschillende feiten. Een paar voorbeelden hiervan zijn een bedrijf in een industrie die is zich aan het ontwikkelen is, een industrie dat erg op de toekomst is gericht of een bio-tech bedrijf waarvan het product bijna de markt op mag. Het is lastig om te zeggen welke aandelen ‘groeiaandelen’ zijn, want het moet nog maar blijken of deze verwachting uit komt.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

Het is eenvoudiger om industrieën te benoemen waarvan ik verwacht dat ze de komende jaren gaan groeien: de ruimtevaart, robotica, duurzaamheid, China en zo zijn er nog veel meer te bedenken!

De kern van de zaak

Winst maken op een aandeel kan op verschillende manieren. Enerzijds kun je je focussen op het realiseren van koerswinst, anderzijds kan je via dividendrendement veel vermogen opbouwen op de lange termijn. Het is een kwestie van groeiaandelen versus dividendaandelen. Uiteraard kan je deze twee type beleggingsproducten ook mixen.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.