Modelbeleggen: iets voor de startende belegger?

Als belegger kun je veel kanten op. Er zijn tal van beleggingsstrategieën die je kunt volgen en er is een groot aanbod beleggingsproducten. Ook voor de beleggers die net beginnen of minder tijd hebben zijn er mogelijkheden, zoals modelbeleggen. Het is een vorm van beleggen die lijkt op een combinatie van beheerd beleggen en zelf beleggen.

Modelbeleggen kost minder tijd en laat je gebruikmaken van de kennis van beleggingsexperts. Ideaal voor de beginnende belegger, maar ook voor mensen die het lastig vinden zonder emotie  te handelen. Hieronder leggen we je uit hoe modelbeleggen precies werkt en waar je kunt starten.

Hoe werkt modelbeleggen?

Modelbeleggen is een beleggingsstrategie waarbij je jouw geld door een andere partij laat beleggen maar wel zelf een risicoprofiel kiest. Deze risicoprofielen noemen we in dit geval modelportefeuilles. Er zijn verschillende modelportefeuilles. Zo kun je modelbeleggen bij Brand New Day, die de volgende modelportefeuilles aanbiedt:

  • Zeer offensief (100% aandelen, 0% obligaties)
  • Offensief (70% aandelen, 30% obligaties)
  • Neutraal (50% aandelen, 50% obligaties)
  • Defensief (30% aandelen, 70% obligaties)
  • Zeer defensief (10% aandelen, 90% obligaties)

Deze strategie wordt vaak vergeleken met beheerd beleggen, al is het niet hetzelfde. Bij beheerd beleggen laat je de beleggingen door een fondsbeheerder uitvoeren. Omdat een fondsmanager actief aan de slag moet, betaal je hogere kosten (terwijl het resultaat niet altijd beter is dan modelbeleggen). Bij modelbeleggen beleg je zelf en zult je beleggingen dus nog steeds in de gaten moeten houden. Toch kun je veel acties automatiseren, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van je beleggingen.

modelbeleggen

Hoe en waar kun je beginnen met modelbeleggen?

Brand New Day is een broker waar je kunt modelbeleggen. Ze bieden vijf verschillende modelportefeuilles aan. Er zit dus altijd wel een portefeuille tussen die bij je past. Hier begin je met modelbeleggen

Het storten en opnemen van geld en het openen van een rekening is gratis. Je betaalt slechts 0,34% servicekosten en 0,15%-0,17% fondskosten per jaar, afhankelijk van de modelportefeuille die je kiest.

 

Hoeveel kun je verdienen met modelbeleggen?

Het is lastig om te zeggen hoeveel je kunt verdienen met modelbeleggen. Brand New Day deelt wel informatie over eerder behaalde resultaten. Zo zien we dat het offensieve modelportefeuille gemiddeld 7% per jaar rendeert, terwijl het rendement voor het zeer defensieve modelportefeuille op 3% per jaar staat.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hier voor meer info!

Je kunt je portfolio automatisch laten herbalanceren. Een broker zoals Brand New Day biedt deze services gratis aan bij hun modelportefeuilles, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Voordelen van modelbeleggen voor de startende belegger

Het mogelijke rendement is natuurlijk al een belangrijk voordeel van modelbeleggen, maar daar blijft het niet bij. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen nog even voor je op.

 

Automatische herbalancering

Je kunt jouw portfolio automatisch laten herbalanceren. De prijzen van aandelen en obligaties veranderen ieder moment van de dag. Stel dat de prijzen van de aandelen harder stijgen ten overstaan van de obligaties, ontstaat er een verandering in de balans. Een modelportefeuille met 70% aandelen en 30% obligaties zou dan ineens een stuk offensiever worden wanneer de verhouding wijzigt naar 85% aandelen en 15% obligaties. Een broker als Brand New Day biedt automatische herbalancering van je modelportefeuille aan, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

 

Vermindert emotioneel handelen

Hoeveel ervaring je ook hebt: iedere belegger heeft moeite om niet op basis van emotie te handelen. Verschillende omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat we een beleggingsproduct op basis van emotie kopen of verkopen. Bij modelbeleggen is dat verleden tijd, want je kiest zelf niet de aandelen of obligaties.

 

Automatische risicoafbouw

Na jaren beleggen heb je een mooi ongerealiseerd rendement opgebouwd. Vervolgens sta je op het punt om je beleggingen te verkopen. Dan komt er een beurscrash die de groene cijfer als sneeuw voor de zon doet laten verdwijnen. Het is een scenario waar veel beleggers mee te maken krijgen, maar niet wanneer je belegt in modelportefeuilles.

Bij Brand New Day is het mogelijk om te kiezen voor automatische risicoafbouw. Jouw vermogen wordt richting de einddatum steeds veiliger belegt. Aandelen worden verkocht voor obligaties, zodat je steeds meer richting een defensief modelportefeuille gaat. Dit gebeurt in kleine stappen en neemt in de eerste jaren nog een groter risico om een groter rendement te behalen.

 

Kost minder tijd en moeite

Modelbeleggen kost natuurlijk minder tijd en moeite omdat je geen individuele aandelen en obligaties hoeft te analyseren. Andere beleggingsexperts nemen dit werk voor jou uit handen. Dat is niet de enige reden, want zoals je hebt kunnen zien kun je verschillende handelingen automatisch instellen. Het is niet nodig om jouw risicoprofiel ieder jaar handmatig te wijzigen. Door de automatische risicoafbouw en herbalancering besteed je minder tijd aan je beleggingen.

Nadelen van modelbeleggen

Genoeg voordelen, maar het is belangrijk om ook naar de nadelen van modelbeleggen te kijken. Hieronder een korte opsomming.

  • Minder controle over beleggingen: een beleggingsexpert kiest de aandelen en obligaties waar je in investeert. Dit zorgt ervoor dat je zelf minder controle hebt over je beleggingen. Toch heb je nog steeds meer controle dan bij beheerd beleggen, want je kiest zelf het risicoprofiel. Wil je meer leren over investeren in losse aandelen? Lees: Aandelen versus Indexfondsen.
  • Modelbeleggen kan leiden tot hogere kosten: ook wanneer je zelf investeert betaal je kosten aan de broker. Omdat je bij modelbeleggen extra diensten van de broker gebruikt, kunnen de kosten van modelbeleggen hoger zijn dan bij zelf beleggen.

De kern van de zaak

Modelbeleggen is een beleggingsstrategie die geschikt is voor beginnende beleggers die minder tijd willen besteden aan hun beleggingen. Je laat je geld door een andere partij beleggen, maar kunt zelf een risicoprofiel kiezen. Er zijn verschillende modelportefeuilles waar je uit kunt kiezen, van zeer offensief tot zeer defensief.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.