Seizoenbeleggen: is dit een slimme vorm van beleggen?

Seizoenbeleggen? Wat houdt dat precies in? Nu de zomer in Europa in opkomst is, is het interessant om te kijken welke bedrijven en/of ETF’s het in dit seizoen goed doen. Hoewel beleggen voor de lange termijn de beste strategie is, kan het geen kwaad om te profiteren van seizoensgebonden trends. In dit artikel zullen we enkele sectoren bespreken die vooral actief zijn tijdens de zomer en welke aandelen en/of ETF’s daarbij betrokken zijn.

1. Toerisme

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende sector in de zomer: toerisme. Veel mensen reizen in deze periode naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Dit biedt kansen voor bedrijven in de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels, reisorganisaties en cruisemaatschappijen. Bedrijven zoals Air France-KLM, Expedia en Carnival Corporation kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar vliegreizen, hotelboekingen en cruises. Als je wil beleggen in toerisme, is het belangrijk om te kijken naar bedrijven die een sterke positie hebben in de sector en goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de verwachte groei.

sectoren potentie

2. Entertainment

In de zomermaanden zijn er ook tal van evenementen en festivals die plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan muziekfestivals, sportevenementen en theatervoorstellingen. Deze evenementen trekken vaak veel bezoekers en zorgen voor een flinke boost in de lokale economie. Bedrijven in de entertainmentsector kunnen hier ook van profiteren. Denk aan ticketverkopers zoals Ticketmaster, maar ook aan bedrijven die betrokken zijn bij de organisatie van evenementen, zoals Live Nation Entertainment. Door te beleggen in aandelen of ETF’s van deze bedrijven kun je mogelijk profiteren van de toegenomen vraag naar tickets en evenementenorganisatie.

 

3. Transport

Naast het vervoer van mensen is ook het transport van goederen een belangrijk onderdeel van de zomerse economie. Denk aan de logistiek van het transporteren van groenten en fruit van boerderijen naar supermarkten, of het leveren van grondstoffen aan fabrieken voor de productie van zomerse producten zoals ijsjes en barbecues. Bedrijven in de transportsector, zoals transportbedrijven, scheepvaartmaatschappijen en logistieke dienstverleners, kunnen profiteren van de stijgende vraag naar transport tijdens de zomermaanden. Voorbeelden van bedrijven die in deze sector actief zijn, zijn FedEx en Maersk.

Trade Republic 4% rente

Andere sectoren

Naast de genoemde sectoren zijn er nog veel meer sectoren die een boost kunnen krijgen in de zomer. Denk aan de horeca, de bouwsector en de detailhandel. Bij de horeca kun je denken aan restaurants en cafés die profiteren van het toerisme, maar ook aan fabrikanten van ijsmachines en terrasmeubilair. In de bouwsector kunnen bedrijven die zich bezighouden met strandtenten, vakantieparken en zwembaden profiteren van de zomer. En in de detailhandel is er vaak een toename van de verkoop van zomerse producten zoals zonnebrandcrème, zwemkleding en tuinmeubelen.

 

Korte termijn ontwikkelingen

Hoewel het interessant kan zijn om in te spelen op de seizoensgebonden ontwikkelingen in bepaalde sectoren, is het belangrijk om te onthouden dat dit meestal korte termijn ontwikkelingen zijn. Seizoenbeleggen kan een goede strategie zijn voor speculatieve beleggers die bereid zijn om te gokken op korte termijn winsten, maar voor de meeste beleggers is het verstandiger om te focussen op lange termijn beleggingen.

Een goede strategie voor de lange termijn is periodiek investeren in een slimme selectie aan producten. Op deze manier spreid je je risico en profiteer je van het rente-op-rente effect. Wil je hier meer over weten? In mijn boek Van Spaarvarken naar Beurswolf waar ik dieper in ga op deze strategieën en tips geef voor het opbouwen van een solide beleggingsportefeuille.

Kern van het verhaal

Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om in te spelen op seizoensgebonden trends binnen bepaalde sectoren, is het belangrijk om te beseffen dat deze doorgaans slechts op korte termijn van invloed zijn. Het investeren op basis van seizoenen kan een strategie zijn voor speculatieve beleggers, maar dit brengt meer risico met zich mee. Voor veel beleggers is het slim om te beleggen met een focus op lange termijn.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Deze bank komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.