To do’s als je start met beleggen

Je gaat starten met beleggen. Goede keuze, want beleggen is een mooie methode om meer vermogen op te bouwen. Maar beleggen is niet zonder risico. In dit artikel bespreken we de to do’s voor als je start met beleggen, die je moet opvolgen voor een perfecte voorbereiding. 

1. Analyseer je financiële situatie

Voordat je begint met beleggen, is het essentieel dat je een grondig inzicht hebt in je eigen financiële situatie. Dit zal je helpen met vertrouwen aan je beleggingsreis te beginnen. Stel jezelf enkele vragen: Is je huidige baan stabiel? Wat voor soort arbeidscontract heb je? Wat is je maandelijkse inkomen en wat zijn je maandelijkse uitgaven? Heb je hier hulp bij nodig, gebruik dan het FinFit template om je financiën in kaart te brengen.

Door deze informatie in kaart te brengen, zul je weten of je financieel kunt beleggen en hoeveel je maandelijks kunt investeren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de stabiliteit van je baan. Als je bijvoorbeeld een seizoensgebonden contract hebt, als freelancer werkt, of een vast contract hebt, kan dit van invloed zijn op je beleggingsstrategie. Voor je begint met beleggen, is het verstandig om eventuele schulden af te lossen en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Zorg er bovendien voor dat je een financiële buffer hebt voor onvoorziene uitgaven.

Wist je dat je zelfs met een bescheiden budget kunt beleggen in fractionele aandelen en ETF’s op platforms zoals DEGIRO en Trade Republic? Je kunt beginnen met een bedrag dat past bij jouw financiële situatie en dit geleidelijk aanpassen naarmate je meer financiële ruimte krijgt.

Het is essentieel dat je een grondig inzicht hebt in je eigen financiële situatie.

2. Stel je beleggingsdoel en risicoprofiel vast

Elke belegger is uniek en je beleggingsbeslissingen moeten worden gebaseerd op de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Overweeg wat je wilt bereiken. Wil je vroeg met pensioen gaan? Heb je plannen om een huis te kopen? Ben je bezig met vermogensopbouw voor een erfenis? Het beantwoorden van deze vragen zal je helpen om een persoonlijk beleggingsplan op te stellen dat je op lange termijn zal motiveren.

Het is ook belangrijk om te bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen om je doelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld jong bent en belegt voor je pensioen, kun je over het algemeen wat meer risico nemen dan wanneer je je belegde geld binnen vijf jaar nodig hebt. Ontdek hoe je automatisch kunt beleggen volgens je eigen plan met behulp van de beschikbare tools

3. Verdiep je in de basis

Onthoud dat beleggen een marathon is, geen sprint. Het opbouwen van vermogen vergt tijd en geduld, en het is een langetermijnstrategie.

Voordat je begint, is het van belang om jezelf te informeren over de basiskenmerken van veel voorkomende financiële instrumenten, zoals aandelen, ETF’s en cryptocurrencies. Het is cruciaal om de verschillende voordelen en risico’s van de beleggingsinstrumenten waarin je geïnteresseerd bent, te begrijpen voordat je ermee aan de slag gaat. Vind je dit laatste onderdeel maar lastig? Meld je dan aan voor de cursus WTF is een ETF? en leer via online video’s hoe je zelfstandig kunt ETF-beleggen. 

Affiliate banner - WTF is een ETF? - ETF-beleggen - banner 2

Zo, dit waren 3 to do’s die zorgen voor een goede voorbereiding als je start met beleggen. En eerlijk? Daarna moet je ook gewoon beginnen. Je zal nooit uitgeraakt raken als het om beleggen gaat, maar je verliest wel tijd als je te lang wacht. Het gezegde luidt niet voor niks: het perfecte instapmoment was gisteren. 

De kern van de zaak

In dit artikel hebben we drie belangrijke to do’s doorgenomen als je gaat starten met beleggen. Als je deze to do’s opvolgt, dan ben je goed voorbereid. Beleggen draait om te de lange termijn, dus je kunt er maar beter vroeg mee beginnen. Je geld wordt dan direct aan het werk gezet.

Cursus ETF beleggen

Wil je meer info over de cursus of direct beginnen? Op deze pagina geef ik je meer informatie en laat ik je in detail zien wat je gaat leren. Ben je enthousiast geworden? Dan kun je vervolgens direct beginnen met leren!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.