Waar kan je in beleggen?

Heel veel eigenlijk, denk aan: vastgoed, kunst, vakantiewoningen, cryptomunten of effecten. Over de laatste categorie leer ik je graag meer. Effecten is de verzamelnaam voor producten die op de beurs te koop zijn: aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en obligaties.

Aandeel

Je koopt een ‘stukje’ van een bedrijf. Dit maakt jou dan een mini mede-eigenaar van dit bedrijf. Daar hoef je verder niks mee te doen, als je dat niet wilt. Het enige wat jij gaat doen is het aandeel op een dag weer verkopen, het liefst met winst natuurlijk. Meer leren over een aandeel? Klik hier.

computer beleggen

Beleggingsfonds

Hier koop je als het ware een mandje aan verschillende aandelen. Hoe kan dat? In plaats van dat jij 1 aandeel voor 100% koopt, koop je 50 keer 2% van een aandeel uit verschillende bedrijven. Vaak zijn deze bedrijven gefocust op één thema, bv. duurzaamheid of vastgoed. Super handig; op deze manier kan je met eenzelfde bedrijf als 1 aandeel, meerdere stukjes aandelen van een groep bedrijven kopen. Zo verlaag je het risico op verlies. Let op: je koopt enkel ‘het fonds’, zij verdelen dit vervolgens over de verschillende bedrijven. Meer leren over een fonds? Klik hier.

ETF 

Dit is bijna hetzelfde als een beleggingsfonds, alleen koop een ‘flexibel’ mandje aan aandelen. Een ETF probeert de meest winstgevende aandelen rondom een bepaald thema in haar mandje te hebben. Google maar eens op AEX-index. Meer leren over een ETF? Klik hier.

Bij ene aandeel koop je een ‘stukje’ van een bedrijf. Dit maakt jou dan een mini mede-eigenaar van dit bedrijf.

Obligatie

Hier leen je geld uit aan de overheid of een bedrijf. Als je een obligatie koopt, leen jij geld uit en in ruil daarvoor ontvang je rente: dit heet de coupon. Ik ben zelf niet bekend met dit effect en zal hier niet verder op in gaan. Wil je meer leren over obligaties? Klik dan hier.

Zó, de basis is gelegd. Voor de één is dit lastig, voor de ander is het peanuts. In volgende posts ga ik dieper in op specifieke onderwerpen. Stap voor stap wordt alles duidelijker en wordt jij (nóg) beter bekend met beleggen.

De kern van de zaak

Beleggen is voor iedereen. Maar wist je dat je in verschillende type beleggingsproducten kunt beleggen? Zo kan je beleggen in aandelen, fondsen, ETF’s en obligaties. Bij de een loop je meer risico dan bij de ander. In dit artikel bespreken we de vier type beleggingsproducten.

Beleggen bij BUX

BUX is een broker waarbij het draait om beleggen toegankelijk maken. Via BUX kan je investeren in aandelen, fondsen, ETF’s en cryptocurrencies. Deze broker biedt zelfs de optie aan om in fractionele aandelen te investeren. Wil je starten met beleggen bij BUX? Open een account via deze link en ontvang een gratis aandeel.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.