Waarom beleggen met weinig geld een uitstekend idee is

Wil je starten met beleggen, maar wil je niet meteen een groot bedrag inleggen? Geen probleem! Ook al groeit jouw geld (nog) niet aan bomen, dat betekent niet dat je moet wachten tot je een fortuin bij elkaar hebt gespaard om te beginnen met beleggen. Integendeel: als je start met beleggen kan een kleine inbreng een hele slimme stap in de richting van financiële groei, zekerheid en vrijheid zijn. Waarom? Dat bespreek ik in deze blogpost.

1. Je bouwt vertrouwen op

Beleggen draait niet alleen om cijfers en grafieken. Het draait ook (of juist!) om vertrouwen opbouwen en je comfortabel voelen op de financiële markten. Door met een kleine inleg te beginnen, bouw je vertrouwen, goede gewoontes en discipline op, zonder al te veel risico te nemen. Je leert om te gaan met je emoties die je gaat ervaren bij een stijgende maar zeker ook dalende koers. De beurs is nou eenmaal niet elke dag een stijgende lijn.

money themabeleggen

2. Begin klein, maar zet grote stappen

Wel eens van compound interest (of samengestelde rente) gehoord? Compound interest houdt in dat je steeds meer geld ontvangt, omdat je gedurende de tijd verstrijkt steeds meer rente over eerder ontvangen rente krijgt. Klinkt goed, niet? Door zo vroeg mogelijk te investeren met een klein bedrag, hebben je investeringen alle tijd om te groeien. De kans is groot dat je steeds meer samengestelde rente krijgt over een steeds hoger wordend bedrag. Dus: ook al is je inbreng in het begin relatief klein, met een beetje liefde, tijd en geduld kan het wel degelijk groeien tot een forse belegging. Wil je weten hoeveel geld je kunt verdienen door kleine bedragen te beleggen? Bereken het via de rendement-tool.

3. Je investeert (waarschijnlijk) vaker

Als je kleine bedragen investeert, kun je over het algemeen vaker investeren. Want stel: je hebt bepaald dat je elke maand 10 euro wilt inleggen. Die 10 euro kun je vast wel missen, de drempel om in te leggen is veel lager om ook daadwerkelijk in te leggen. Stel dus niet al te hoge eisen aan je inleg, maar begin met een klein bedrag om vertrouwen en structuur op te bouwen. Of stel: je bent vastbesloten om elke maand 200 euro in te leggen. Diep van binnen weet je dat dat wel erg krap wordt, maar je hebt bedacht dat een serieuze belegger alleen grote bedragen belegt. Je dwingt jezelf dus om elke maand die 200 euro te investeren, terwijl je het voor je gevoel eigenlijk niet kunt missen. Ik kan je nu al vertellen: de kans is dan groot dat je óf überhaupt niet met investeren begint óf maanden gaat overslaan. Door kleine bedragen in te leggen, investeer je vaker, leer je jezelf de gewoonte sneller aan en voelt investeren steeds natuurlijker en vertrouwd.

Door kleine bedragen in te leggen, investeer je vaker, leer je jezelf de gewoonte sneller aan en voelt investeren steeds natuurlijker en vertrouwd.

Meer inleggen op de lange termijn

Ga je nou meer verdienen en zie je de mogelijkheid om meer in te leggen? Dan heb je met kleine bedragen vertrouwen op kunnen bouwen en kan je langzaam je inleg verhogen. Op deze manier bereik je sneller je financiële doelen en versterk je de compound interest waar ik het eerder in dit artikel over had.

Kan dat wel, investeren met zulke kleine bedragen?

Jazeker! Het mooie is dat er tegenwoordig heel veel gebruiksvriendelijke platforms zijn waar je kleine bedragen kunt inleggen. Zo hanteert Brand New Day bijvoorbeeld geen minimale inleg voor het ‘zelf inleggen’ of ‘overboeken van inleg’: als je wilt kun je elke maand bij wijze van spreken een cent overmaken naar je beleggersrekening.  Wil je je inleg automatisch laten afschrijven? Dan is de minimale inleg €50.

Kortom, investeren met weinig geld is zo’n gek idee nog niet

Investeren is echt niet meer alleen voor de (oudere) rijken onder ons. Dat idee is zo achterhaald! Je moet ergens beginnen. Door een klein bedrag in te leggen, bouw je vertrouwen op, leer je jezelf de gewoonte aan en profiteer je ook nog eens van samengestelde rente. Als je kiest voor een beleggingsrekening zoals die van Brand New Day, dan maakt het bovendien niet uit hoe hoog het bedrag is dat je stort. Geen argumenten meer om te wachten met investeren dus, lijkt me. Ben jij al begonnen?

De kern van de zaak

Beleggen met een klein bedrag is een slimme keuze. Het helpt je vertrouwen en goede gewoontes op te bouwen in de financiële markt zonder veel risico. Dankzij compound interest kan zelfs een klein bedrag groeien. Veel platforms, zoals Brand New Day, accepteren lage inleg. Begin klein en profiteer van samengestelde rente.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.