Bij welke bank kun je het beste sparen?

Sparen is misschien een beetje een ondergeschoven kindje, maar laten we eerlijk zijn: het is een onmisbaar onderdeel in een financieel onbezorgd leven. Veel mensen zitten hun hele leven bij dezelfde bank, het komt niet eens in hen op om over te stappen. Maar waarom? Je bent namelijk niet getrouwd met je bank en je wil toch ergens zitten waar je hoge spaarrentes krijgt, toch?

Gelukkig is het allemaal niet zo spannend als de meeste mensen denken. Je kunt namelijk gewoon je betaalrekening en dergelijke houden bij je oude, vertrouwde bank. Maar je kunt daarnaast wel een spaarrekening openen bij een andere bank waar je meer rente ontvangt. In deze blog ontdek je bij welke bank je het beste kunt sparen.

Waarom is sparen zo belangrijk

Sparen is geen luxe, het is namelijk noodzakelijk om een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven. Als jouw wasmachine vandaag kapot gaat, wil je morgen een nieuwe in huis hebben. En als je hiervoor een buffer achter de hand hebt, kun je dit ook direct fiksen zonder jezelf in de schulden te steken. En naast dat je een buffer nodig hebt voor dit soort onvoorziene kosten, wil je natuurlijk ook sparen voor leuke uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met je gezin, een koophuis of die mooie tas.

In loondienst pensioen

De spaarrentes stijgen weer

Je geld laten groeien terwijl je slaapt, hier dromen we natuurlijk allemaal van. En met de stijgende spaarrentes wordt deze droom werkelijkheid. De spaarrentes gaan namelijk gestaag weer omhoog. Bij de ene bank ontvang je meer dan bij de andere bank. Daarom is het slim om te kijken hoeveel rente je bij verschillende banken krijgt. Een hogere rente betekent niet alleen meer groei voor je geld, het zorgt ook voor meer motivatie. Hoe harder jij jouw spaargeld ziet groeien, hoe meer je geneigd bent om extra geld naar je spaarrekening te storten. Wat ga jij doen met al die rente die je gaat ontvangen?

Hoeveel rente krijg je bij deze banken?

Let op: Een bank met de hoogste rente hoeft niet perse de beste match te zijn voor jou. Wat de beste bank voor jou is, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Sommigen willen misschien de hoogste rente, terwijl anderen meer waarde hechten aan gebruiksgemak of klantenservice. Let er ook op hoevaak je je geld van de spaarrekening af kunt halen. Allemaal zaken om rekening mee te houden.

bank sparen2

Bunq

Bij Bunq krijg je nu tot 2,46% rente en dit wordt wekelijks uitbetaald. Dat is een groot voordeel, want op die manier zie je wekelijks jouw geld groeien. Dit motiveert natuurlijk veel meer dan wanneer je bijvoorbeeld per kwartaal je rente ontvangt. Belangrijk om te weten: bij Bunq mag je maximaal 2x per maand geld van je rekening afhalen als dit nodig is.

 

Trade Republic

Trade Republic is eigenlijk een beleggingsrekening, maar over niet belegt vermogen ontvang je 4% rente. Dat tikt lekker aan! Het gaat om het bedrag dat je naar deze rekening stort, maar verder niets mee doet; je saldo dus. Je kunt bij Trade Republic onbeperkt je geld weer opnemen.

 

Brand New Day

Brand New Day is bekend van het (pensioen) beleggen, maar je kunt hier ook een spaarrekening openen. Je ontvangt hier 1,75% rente per jaar en dit wordt maandelijks uitgekeerd. Niet zo hoog als bij de vorige twee banken dus. Je hebt verder geen verplichtingen hier, je kunt het geld wanneer je maar wilt weer opnemen.

 

ING

ING hanteert verschillende rente percentages. Heb je tot €10.000 aan spaargeld, dan ontvang je 1,50% rente. Heb je tussen de €10.000 en €100.000 aan spaargeld, dan krijg je daar 1,25% rente over. Tussen €100.000 en €1.000.000 krijg je ook 1,25% maar als je meer dan €1.000.000 aan spaargeld hebt, ontvang je 0% rente.

 

Rabobank

De Rabobank hanteert ook verschillende rente percentages. Over een spaarbedrag tot en met €20.000 ontvang je 1,70% rente. Spaargeld tussen de €20.000 en €100.000 krijgen 1,60% aan rente. Heb je tussen de €100.000 en €5.000.000 aan spaargeld, dan krijg je 1,50%. En als je meer dan €5.000.000 hebt, ontvang je geen rente.

Laat je geld voor jou werken en geniet van een groeiende spaarrekening.

Hoe kies je de juiste bank? 

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om erachter te komen welke bank het beste bij jou past.

  1. Wat zijn mijn spaardoelen?
  2. Hoeveel toegang heb ik nodig tot mijn spaargeld?
  3. Hoe belangrijk is klantenservice voor mij?
  4. Wat zijn de rentetarieven en voorwaarden bij verschillende banken?
  5. Ben ik bereid om over te stappen als het elders voordeliger is?

 

Laat je geld voor jou werken

Spaar met een doel, vergelijk rentetarieven en wees vooral niet bang om van bank te veranderen als dat beter bij jouw wensen past. Laat jouw geld werken voor jou en geniet van de groei op je spaarrekening.

De kern van de zaak

Om te profiteren van hoge spaarrentes, is het noodzakelijk om over te stappen van bank. Je kunt bijvoorbeeld een spaarrekening openen bij een bank die een hoge rente biedt. De rente is echter niet het enige waar je naar moet kijken, vergelijk jouw wensen met de desbetreffende bank.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.