Spaarrentes gaan omhoog: waar ontvang je het meest?

Nu de spaarrentes weer omhoog gaan, vinden veel mensen het weer aantrekkelijk om te sparen. Eerder kreeg je niets of amper iets, dus dan mis je ook de motivatie om aan de slag te gaan met je spaargeld. Maar gelukkig is het tij aan het keren en verhogen de banken stukje bij beetje de rentes over het spaargeld. Dan nu de volgende belangrijke vraag nu de spaarrentes omhoog gaan: waar vang je het meest? Vaak is dat niet bij je huidige bank, maar juist bij een andere bank. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om nóg een spaarrekening te openen bij een andere bank, om op die manier meer rente te ontvangen. In deze blog lees je waar je de hoogste rente krijgt.

Hoeveel rente ontvang je bij de banken?

Eerlijk is eerlijk, spaarrente maakt het sparen nóg leuker. Waar we eerst gedemotiveerd waren door de negatieve spaarrentes en daardoor allemaal massaal gingen beleggen, wordt het sparen nu weer aantrekkelijker omdat de rentes weer omhoog gaan. Maar hoeveel rente krijg je nou bij welke bank? Ik ging voor jou op onderzoek uit en heb alle informatie hieronder op een rijtje gezet, van de hoogste rente naar de laagste rente. Nog belangrijk: naast banken, geven een aantal brokers óók rente over je niet-belegde geld. En deze geven een aanzienlijk rentepercentage, zoals je hiernaast ziet. Op nummer 1: Trade Republic met een rentepercentage van maar liefst 4%!

Trade Republic 4,00%
Saxo Bank 2,88%
Bux 2,75%
Bunq 2,46%
Nationale Nederlanden (t/m €25.000) 1,80%
Nationale Nederlanden (€25.000+) 1,70%
Rabobank (t/m €20.000) 1,70%
Rabobank (>€20.000 – €100.000<) 1,60%
Rabobank (>€100.000 – 5 miljoen<) 1,50%
ING (t/m €25.000) 1,50%
ING (€25.000+) 1,40%
Rabobank (tot €20.000) 1,20%

Even een rekensommetje

Stel: je stort €10.000 op je spaarrekening. Als je bij de ING zit, krijg je 1,50% rente. Dat betekent dat je na een jaar €150 aan rente hebt ontvangen. Leuk, maar dat kan beter!

Zet jij €10.000 bij Bunq op een spaarrekening, dan heb je na een jaar €246 aan rente ontvangen. Zie je hoe leuk dit spelletje werkt?

Wil je nóg meer rente ontvangen? Bij Trade Republic ontvang je zelfs 4% rente, dat betekent dat je na een jaar €400 aan rente ontvangt over jouw inleg van €10.000.

Fiscale voordelen pensioen

De voordelen van een hogere rente

Zoals je hierboven kunt zien, maakt de hoogte van de rente wel degelijk uit. Zeker als je spaarbedrag wat hoger is, dan kan het flink oplopen. Het grootste voordeel van rente is het rente op rente effect.

Dat houdt in dat als jij €10.000 inlegt en na een jaar €400 rente ontvangt, je het jaar daarna rente ontvangt over een bedrag van €10.400. Dat is dus €416 rente. En zo loopt het ieder jaar op, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dat is toch perfect?

Je kunt dit als een leuk spelletje zien en hierdoor meer gemotiveerd zijn om geld te sparen. Want als je maandelijks een bedrag erbij legt, loopt je rente nog sneller op!

Aan besparen zit een limiet, terwijl voor geld verdienen the sky the limit is

Met deze tips kun jij meer sparen

Vind je het spelletje zo leuk en wil je meer sparen? Dan zijn er natuurlijk een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen. Als eerste kun je bijvoorbeeld kijken welke ‘vaste’ lasten je kunt schrappen of verlagen. Dit geld ga je niet extra uitgeven, maar toevoegen aan je maandelijkse spaarbedrag.

Ten tweede kun je goed naar je andere uitgaven kijken. Je kunt dit in kaart brengen door het FinFit template te gebruiken. Is echt alles nodig? Word je blij van iedere week een Starbucks koffie, geniet dan vooral van je Starbucks koffie. Maar koop je dingen die je eigenlijk niet wil of nodig hebt, zoals een abonnement op een tijdschrift? Zeg deze dan op. Het geld dat je hiermee bespaart, kun je weer toevoegen aan je maandelijkse spaarbedrag. Ga zo door al je uitgaven.

Als derde tip, kan je je ook focussen op meer inkomen. Zoek een leuke sidehustle waar je extra geld mee kunt verdienen, zoals bijvoorbeeld Airbnb. In dit artikel lees je hoe je binnen no-time een superhost op Airbnb kan worden. Het geld dat je hier extra mee binnenhaalt, kun je extra sparen. Meer tips over sparen? Lees: Zo spaar je voor grote uitgaven!

De kern van de zaak

In deze blog hebben we de spaarrentes van verschillende banken op een rijtje gezet, zodat je kunt zien waar je de meeste rente vangt. Ook wordt in de blog uitgelegd -aan de hand van een berekening- wat voor effect een hogere rente heeft op jouw spaargeld.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Trade Republic komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.