Hoe zet je met weinig geld een leuk kerstdiner op?

December is een dure maand, dus als je ergens op kunt besparen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Allereerst kun je natuurlijk op de Sinterklaas- en Kerstcadeaus besparen door ze op tijd te kopen en te letten op kortingen gedurende het jaar. Maar ook het kerstdiner kun je makkelijk met weinig geld opzetten. Zeker als het om een soort 3e kerstdag gaat die je met vrienden viert. Hoe je dit doet, ga ik je hieronder verklappen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Kijken jullie ook zo uit naar de kerstdagen? Kerst is altijd een gezellige periode met lekker eten, familie en cadeautjes onder de boom. Er zijn doorgaans twee soorten mensen: de ene helft is altijd op tijd met alle voorbereidingen en de andere helft moet op het laatste moment nog allerlei dingen regelen. Neem van mij aan: het is veel relaxter om bij de eerste helft te horen. Is het dit jaar toch niet gelukt, neem jezelf dan voor om volgend jaar op tijd te beginnen.

Gebruik bijvoorbeeld het FinFit template zodat je volgend jaar voldoende geld apart hebt gezet voor dit soort dingen.

kerstdiner met weinig geld

Houd aanbiedingen in de gaten

Doe jij het liefst boodschappen bij één winkel? Probeer hier dan rond de feestdagen vanaf te wijken. Houd alle folders in de gaten, want overal zijn goede aanbiedingen te vinden, bijvoorbeeld op gourmetvlees. Zodra je ergens een goede aanbieding vindt, sla dit dan in en bewaar het in je vriezer. Op die manier verspreid je de kosten én profiteer je van de aanbiedingen die voorbij komen.

Nog een goede tip: na Sinterklaas is er vaak ‘feest’ vlees zoals gourmetvlees op datum, waardoor je het voor een prikkie kunt scoren.

Daarnaast is het slim om apps zoals Woolsocks in de gaten te houden voor extra cashback op bepaalde producten.

Vraag of iedereen iets meebrengt

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf voor alle gasten te koken als je dat leuk vindt. Gevolg is dan wel dat je opdraait voor alle kosten. Je kunt dus in plaats van zelf alles maken, ook vragen of iedereen iets meebrengt. Dat scheelt natuurlijk in de kosten, maar ook in tijd. Je hoeft dan niet voor iedereen eten te koken, waardoor je ook gewoon een beetje van het gezelschap kunt genieten.

kerstdiner-weinig-geld

Daarnaast is het super leuk als iedereen iets maakt, omdat je dan gerechten proeft die je zelf niet zo snel zou bereiden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat iemand een voorgerecht maakt, jij het hoofdgerecht en dan weer iemand het nagerecht.

Of, als het een 3e kerstdag is met vrienden: laat iemand voor een borrel zorgen. Verzamel wat leuke spellen om samen te doen, dan heb je verder niet zoveel meer nodig.

Spaar je koopzegels op

Een slimme manier om geld op te sparen voor Kerst is door je koopzegels op te sparen. Bij veel supermarkten kun je via de app kooppunten sparen en hier krijg je dan 6% extra rente op. Dat is beter dan op de spaarrekening!

Als je dit gedurende het jaar opspaart en begin december laat uitbetalen, kun je een flink kerstdiner organiseren, terwijl je er je rekening niet voor hoeft te plunderen.

Spaar je koopzegels op, zodat je een leuk spaarpotje hebt in december

Kijk of een Too Good To Go boxen kunt scoren

Nu denk je vast, huh? Maar eind november en in december kun je al “speciale vlees en -vissoorten” kopen, maar nog niet iedereen zit hierop te wachten. De kans is dan groot dat de winkels dit niet allemaal verkopen en deze producten in de Too Good To Go boxen belanden. Jij kunt hiervan profiteren, want het vlees en vis dat jij scoort kun je mooi in de vriezer bewaren en gebruiken voor je kerstdiner. Zo krijg je wel een lekker kerstdiner, maar dan met weinig geld.

Maak budgetproof gerechten

Naast alle tips die ik hierboven heb gegeven, is er nog een belangrijke tip om een budget kerstdiner te regelen. Namelijk door budgetproof gerechten te maken. Je hoeft geen dure producten te kopen om je kerstdiner te laten slagen; je kunt ook een heerlijk kerstdiner maken met budgetproof gerechten. Je kunt bijvoorbeeld een soepje vooraf doen met daarbij leuke bladerdeeghapjes. Of maak een leuke salade in kerstsferen.

Zoals je ziet hoeft het niet duur of moeilijk te zijn. Het gaat immers om de tijd die je met elkaar spendeert.

De kern van de zaak

December kan een dure maand zijn, maar besparen is mogelijk. Koop cadeaus op tijd en let op kortingen. Voor een voordelig kerstdiner, volg aanbiedingen en vraag gasten om iets mee te brengen. Spaar koopzegels en overweeg Too Good To Go boxen. Maak budgetvriendelijke gerechten voor een gezellig samenzijn.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.