Slimme spaarhacks: 10x beter sparen zonder je leven te veranderen

Ik hoor vaak om mij heen dat mensen wel wíllen sparen, maar dat ze niet willen inleveren op hun levensgeluk. Besparen kan tot op een bepaalde hoogte, maar als je jezelf alles gaat ontzeggen dan houd je het niet vol. En het goede nieuws is: je hoeft jezelf ook niet alles te ontzeggen. In deze blog deel ik slimme spaarhacks om efficiënter te sparen, zónder je levensstijl te veranderen.

  1. Maak een realistisch spaarplan

Als eerst ga je een spaarplan opstellen. Welk bedrag wil je bij elkaar sparen en hoelang wil/kun je hierover doen? Maak een realistisch budget, je wil namelijk niet inleveren op je levensstijl. Welk bedrag ga je besteden aan een leuk leven nu en welk bedrag ga je sparen?

 

2. Automatiseer het sparen

Om het jezelf super makkelijk te maken, kun je het spaarbedrag dat je in de vorige stap hebt bedacht, instellen als automatische overboeking. Dat betekent dat iedere maand op dezelfde dag jouw gekozen bedrag automatisch naar de spaarrekening wordt geboekt. Zo heb jij er geen omkijken naar en weet je zeker dat je spaart, voordat je de kans krijgt om het (per ongeluk) uit te geven.

slimme spaarhacks

3. Beperk impulsieve aankopen

Natuurlijk mag je geld uitgeven, je hebt immers bij stap 1 bepaald welk bedrag je iedere maand aanhoudt om lekker van te leven. Maar impulsieve aankopen waar je achteraf spijt van hebt is gewoon zonde. Stel bijvoorbeeld een bedenktijd in. Wil je het daarna nog steeds? Dan kun je het kopen.

 

4. Ga eens door je vaste kosten

Welke vaste kosten heb je eigenlijk per maand? Weet je dat of wordt alles gewoon afgeschreven en geloof je het wel? Misschien heb je wel een abonnement op een (digitale) krant welke je nooit leest. Zeg deze dingen op en het geld dat je hiermee bespaart, kun je toevoegen aan je maandelijkse spaarbedrag.

Cursus ETF-beleggen

5. Doe slim boodschappen

Wist je dat je gigantisch kunt besparen op boodschappen? Door slim in te kopen -bijvoorbeeld in bulk- kun je op de lange termijn geld besparen. Geld dat jij kunt gebruiken om extra te sparen óf een keer extra van uit eten te gaan. Gebruik ook cashback websites om extra kortingen te fiksen.

 

6. Verminder onnodige kosten

Je wilt je levensstijl niet veranderen, maar word je nog wel blij van alle uitgaven? Haal jij bijvoorbeeld drie keer in de week een koffie to go en word je daar blij van? Vooral blijven doen! Maar als je net zo lief zelf koffie meeneemt in een coole thermofles, is dit een van de onnodige kosten die je eruit kunt gooien.

slimme spaarhacks

7. Verhoog je inkomsten

Dit is mijn favoriete slimme spaarhack. Je kunt namelijk maar tot een bepaalde hoogte besparen, terwijl je eindeloos extra kunt verdienen. The sky is the limit. Neem bijvoorbeeld een extra freelance klus aan, zoek een sidehustle of zet je geld aan het werk met bepaalde beleggingen. Lees bijvoorbeeld het boek: van spaarvarken naar beurswolf.

 

8. Spaar bonussen en extraatjes

Als je een dertiende maand krijgt, belastingteruggave of een eindejaars bonus, wees dan zo slim en zet een deel hiervan op de spaarrekening. Je mist het namelijk niet in het dagelijks leven, want dit heb je niet iedere maand. Vaak gaat dit soort extraatjes om wat grotere bedragen, waardoor het sparen meteen lekker aantikt.

Aan besparen zit een limiet, terwijl voor geld verdienen the sky the limit is

9. Zorg voor een goede buffer

Klinkt gek, want je spaar toch al? Maar een goede buffer waar je alleen aankomt in gevallen van nood is essentieel. Gaat je wasmachine stuk of heeft je kind verf gesmeerd op de bank? Met een goede buffer kun je dit opvangen, zónder dat je je spaarrekening hoeft te plunderen. Of nog erger: dat je geld moet lenen.

 

10. Blijf de voortgang monitoren

Houd in de gaten hoe het met je spaarplan gaat. Is het nog steeds een realistisch doel of moet je ergens iets bijsturen? Consistentie en discipline zijn twee woorden die je zeker helpen met deze slimme spaarhacks. Gebruik bijvoorbeeld een moneyplanner.

De kern van de zaak

Deze blog biedt 10 praktische tips om efficiënter te sparen zonder je levensstijl te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een realistisch spaarplan, automatiseren van spaarrekeningen, en het verminderen van impulsieve uitgaven. De blog moedigt lezers aan om bewust met hun financiën om te gaan en financiële zekerheid op te bouwen.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.