Zo stel je lange termijn doelen op

We kennen het allemaal wel: verlangen naar die droomvakantie, het kopen van je eerste huis, of misschien droom je ervan om eerder met pensioen te gaan. Maar hoe bereik je deze doelen zonder jezelf in de financiële knoop te werken? Het antwoord ligt in het stellen van lange termijn spaardoelen. En ja, ik hoor je denken: ‘Hoe begin ik daar in hemelsnaam mee?’ Maak je geen zorgen, ik ben hier om je te laten zien hoe je dit aanpakt. Het is namelijk niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Wat is rente eigenlijk?

Rente, wij houden ervan. Maar wat betekent het eigenlijk in de praktijk? Simpel gezegd is rente een vergoeding die je ontvangt voor het laten staan van je geld bij een bank. Stel je voor: je besluit om €1000 op een spaarrekening te zetten met een rentepercentage van 2%. Aan het einde van het jaar verdien je €20 aan rente. Klinkt goed, toch? Maar hier komt het interessante deel: niet alle banken bieden hetzelfde rentepercentage.

sparen (780 x 780 px)

Stap 1: Visualiseer je dromen

Sluit je ogen en stel je voor: waar wil je over vijf, tien of zelfs twintig jaar zijn? Wil je op een tropisch strand liggen, genieten van je pensioen, of wil je een eigen bedrijf starten? Neem de tijd om deze dromen te verkennen en laat je verbeelding de vrije loop.

Pas als je weet waar je daadwerkelijk naartoe wilt, kun je een gedegen plan maken. Het helpt om deze dromen visueel te maken, bijvoorbeeld door een moodboard, een plaatje die je op je koelkast plakt of een collage als achtergrond op je laptop op telefoon.

 

Stap 2: Breek je doelen op

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken, is het tijd om je doelen op te breken in behapbare stukken. Stel jezelf de vraag: wat moet ik doen om mijn droom te verwezenlijken? Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, onderzoek dan hoeveel je moet sparen voor de aanbetaling, de notariskosten en eventuele verbouwingen. Door je doelen in kleinere, overzichtelijke taken te verdelen, wordt het behalen ervan veel haalbaarder.

langetermijndoelen

Stap 3: Maak een budget en stel prioriteiten

Het opstellen van een budget is essentieel voor het bereiken van je spaardoelen op lange termijn. Analyseer je inkomsten en uitgaven en bekijk waar je kunt besparen. Misschien kun je wat geld besparen door minder uit eten te gaan of door bepaalde abonnementen op te zeggen. Belangrijker nog, stel prioriteiten. Sommige doelen zijn misschien belangrijker dan andere en het is cruciaal om te bepalen waar je je geld als eerste naartoe wilt sturen. Een budgetboekje bijhouden of je inkomsten- en uitgaven bijhouden in het  FinFit template ondersteunen je in je financiële planning.

 

Stap 4: Automatiseer het sparen

Veel mensen sparen aan het eind van de maand het geld dat is ‘overgebleven’. Probleem is vaak dat er weinig geld overblijft. Als je namelijk op jouw rekening staat, geef je het sneller uit. Gelukkig kun je dit probleem omzeilen door het sparen te automatiseren. Stel een automatische overboeking in van je betaalrekening naar je spaarrekening op de dag dat je salaris binnenkomt. Op deze manier spaar je zonder er zelfs maar aan te hoeven denken.

Het is slim om je spaargeld op een bank te zetten waar je veel spaarrente ontvangt. Je krijgt onder andere bij Bunq 2,46% rente, bij TradeRepublic 4% rente en bij Brand New Day 1,75% rente.

Door je dromen te visualiseren, je doelen op te breken, een budget op te stellen, je spaarproces te automatiseren en jezelf verantwoordelijk te houden, ben je goed op weg om je financiële doelen te bereiken.

Stap 5: Houd jezelf verantwoordelijk

Als het gaat om het behalen van lange termijn spaardoelen, is discipline hetgeen waar jij succes mee behaalt. Creëer een systeem om jezelf verantwoordelijk te houden. Dit kan variëren van het bijhouden van je spaarvoortgang in een spreadsheet (FinFit template) tot het regelmatig controleren van je uitgaven tegenover je budget. Het belangrijkste is om jezelf regelmatig te herinneren aan je doelen en de redenen waarom je dit wilt.

 

Lange termijn spaardoelen zijn écht haalbaar

Het stellen van lange termijn spaardoelen kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste mindset en strategieën is het zeker haalbaar. Door je dromen te visualiseren, je doelen op te breken, een budget op te stellen, je spaarproces te automatiseren en jezelf verantwoordelijk te houden, ben je goed op weg om je financiële doelen te bereiken.

De kern van de zaak

Geld voor je laten werken, in plaats van andersom, dat is natuurlijk iets wat we allemaal wel willen. Gelukkig kun je dat heel makkelijk bereiken door je te verdiepen in de rentes. In dit artikel geven we tips over hoe jij het meeste uit je vermogen kunt halen door je rente te maximaliseren.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Het platform is toegankelijk en goed te begrijpen. Ontdek welke rekening van Brand New Day het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.