Bekijk mijn spaarplan via BUX

Beleggen draagt bij aan je toekomstige portemonnee. Tenminste, als je het op een slimme manier doet natuurlijk, want beleggen kent risico’s. Om er later financieel sterk(er) bij te zitten, begon ik met mijn 23ste al met beleggen. Hoe eerder ik meer over dit onderwerp leer, hoe beter ik slimme beslissingen kan maken op de beurs. Ondanks dat, ben ik van mening dat je als belegger nooit raakt uitgeleerd. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke spaarplan via BUX. Hoeveel investeer ik per maand? In welke producten? En tegen welke kosten?

Het gemak van periodiek beleggen

Periodiek beleggen houdt in dat ik elke maand een vast bedrag in een (vaste) selectie beleggingsproducten investeer. Een deel van mijn beschikbare vermogen beleg ik periodiek. Het andere deel bewaar ik op mijn beleggersrekening om toe te kunnen slaan op een moment dat de beurs laag staat, maar dat komt een andere keer aan bod.

BUX broker platform

Toen ik startte met beleggen, studeerde ik nog aan de universiteit. Ik verdiende nog niet zoveel als nu. Overigens hield dat me niet tegen om te gaan beleggen. Ik had genoeg geld om elke dag koffie te kopen in de Universiteitsbibliotheek, dus ik kon ook best een paar centen opzij zetten om te beleggen. Het draait om prioriteiten stellen. Zo investeerde ik toen al iedere maand € 50 in een wereldwijd gespreide ETF. Het prettige is dat ik er op jonge leeftijd een financiële routine van heb gemaakt. Zodra ik mijn salaris ontving – toen van mijn bijbaantje – stortte ik direct € 50 op mijn beleggersrekening. Op de eerste van de maand (of een dag later als het in weekend viel) kocht ik een ETF. Nu, vier jaar later, doe ik dat nog steeds. Maar, ik beleg nu met meer budget in een grote selectie aandelen en ETF’s.

Een broker voor periodiek beleggen

Aangezien ik een stabiele periodieke belegger ben, vind ik het belangrijk dat ik beleg bij een broker waar dit voordelig kan. Een aantal brokers maken dat mogelijk. Zo is de kernselectie van DEGIRO een manier om periodiek beleggen aantrekkelijker te maken. Maar mijn voorkeur gaat uit naar BUX, waar je goedkoop periodiek kunt beleggen via een persoonlijk spaarplan. Dit aanbod spreekt mij enorm aan, en ik zal je uitleggen waarom!

veronique_bux_beleggen_portfolio_overzetten

Het spaarplan van BUX

Via de BUX-app kan je jouw spaarplan instellen. Je kiest een datum en geeft een budget op. Vervolgens selecteer je een aantal beleggingsproducten, tot een maximum van tien stuks, waar je dit budget aan wilt besteden. Het voordeel van BUX is dat je fractionele aandelen kunt kopen. Dat betekent dat je niet per se één aandeel hoeft te kopen, maar ook bijvoorbeeld 0,2 aandeel kunt aanschaffen. Zo blijf jij in control over het bedrag dat je wilt uitgeven, in plaats van dat je een bepaald bedrag moet verzamelen om je selectie beleggingsproducten te kopen. Aan de hand van een voorbeeld leg ik je uit wat ik hiermee bedoel.

Welke producten vind je in mijn spaarplan?

Als ondernemer heb ik een variabel inkomen. De ene maand verdien ik meer dan de andere maand. Dat betekent dat het bedrag waarmee ik kan beleggen ook per maand varieert (want beleggen doe je enkel met geld dat je kunt missen). Om het overzichtelijk voor mezelf te houden, heb ik besloten € 400 per maand te beleggen. Dit bedrag stort ik op de eerste van de maand via de app van BUX op mijn beleggersrekening. Een dag later voert BUX mijn spaarplan uit. Dat bestaat – op dit moment – uit de volgende selectie: Porsche AG, Shell, KLM, VanEck Video Gaming en eSports, iShares Automation & Robotics en iShares Global Clean Energy. Ik bepaal zelf hoeveel ik aan ieder beleggingsinstrument wil uitgeven. Zo stel ik in dat ik per maand 80 euro besteed aan Porsche AG. Op dit moment is het Porsche Aandeel 107 euro waard. Dankzij fractionele aandelen, kan ik alsnog 80 euro investeren in Porsche. Ik ontvang gewoon 0.75 aandeel. Bij andere brokers zou je minstens  107 euro beschikbaar moeten hebben om te kunnen participeren in Porsche, terwijl bij BUX kan het met welk bedrag dan ook! Dit voordeel komt al helemaal tot haar recht als je kijk naar dure aandelen, zoals Amazon of Adyen. Wil jij ook investeren via het spaarplan? Open dan nu een account bij BUX en ontvang een gratis aandeel na je eerste storting.

Het draait om prioriteiten stellen. Zo investeerde ik als student al iedere maand € 50 in een wereldwijd gespreide ETF. 

Hoe vaak pas ik mijn spaarplan aan?

Over het algemeen probeer ik stabiel te investeren. Maar de selectie aan aandelen in mijn spaarplan pas ik om de zoveel maanden aan, om te waarborgen dat ik genoeg spreid. Mijn huidige portefeuille bestaat uit twaalf posities. Het aantal ETF’s wil ik op termijn verhogen, om meer spreiding toe te voegen. 

youngtrader van spaarvarken naar beurswolf

Conclusie

Zo, nu weet je hoe mijn (huidige) maandelijks beleggingsactiviteiten eruit zien. Voor nu tenminste, want beleggen doe ik alleen met geld dat ik kan missen. Bovendien weeg ik mijn beslissingen op de beurs af op de marktontwikkelingen, de samenstelling van mijn huidige portfolio en uiteraard op de bedrijfsprestaties van de bedrijven in mijn portfolio en op mijn watchlist. Om die reden pas ik mijn spaarplan geregeld aan. Let erop: deze post is in samenwerking geschreven met BUX. Ondanks dat, vertel ik meer over mijn keuzes als particuliere belegger. Let erop: ik ben geen financieel expert. Dit artikel bevat geen financieel advies.

Kosten om mijn spaarplan uit te voeren

Het spaarplan is een échte euroknaller. Het kost namelijk maar € 1 om je hele spaarplan uit te voeren, tot een maximum van 10 orders. Het is dus kostenbesparend om gebruik te maken van het spaarplan, want als je deze orders via marktorders zou laten uitvoeren ben je 10 maal de transactiekosten kwijt. Meer leren over de kosten van beleggen bij BUX? Lees mijn review over deze broker.

De kern van de zaak

Periodiek beleggen houdt in dat ik elke maand een vast bedrag in een (vaste) selectie beleggingsproducten investeer. Een deel van mijn beschikbare vermogen beleg ik periodiek. Het andere deel bewaar ik op mijn beleggersrekening om toe te slaan als de beurs laag staat. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke beleggersverhaal en geef ik je een inkijkje in mijn spaarplan.

Beleggen bij BUX

BUX is een broker waarbij het draait om beleggen toegankelijk maken. Via BUX kan je investeren in aandelen, fondsen, ETF’s en cryptocurrencies. Deze broker biedt zelfs de optie aan om in fractionele aandelen te investeren, dat vind ik persoonlijk erg fijn. Wil je ook een spaarplan starten bij BUX? Open een account via deze link en ontvang een gratis aandeel na je eerste storting.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.