Hoe werkt de kernselectie van DEGIRO?

In deze post zoom ik in op de kernselectie van DEGIRO. Velen van jullie zullen deze tool vast al kennen, maar als je er nog niet mee bekend was dan is het een life-hack. De kernselectie van DEGIRO is namelijk een lijst met 200 ETF’s die je iedere maand gratis mag verhandelen. Gratis, hoor je dat goed? Echt wel! Lees snel door om te leren hoe het werkt. 

Het geheim van succesvol beleggen

Eén van de strategische bouwstenen van succesvol beleggen is het toepassen van spreiding in je portefeuille. Het is simpel: als je enkel investeert in een paar bedrijven en deze presteren slecht, dan krijgt je hele portfolio een klap. In het geval je goed gespreid investeert, kunnen goed presterende bedrijven compenseren voor de slecht presterende bedrijven.

ETF beleggen

In economisch mindere tijden worden bepaalde bedrijven harder geraakt dan andere. Bijvoorbeeld omdat het tegenzit in de sector waarin dat bedrijf actief is, of omdat de sales dalen vanwege geopolitieke spanningen. Om risico’s te beperken kan je investeren in zo veel mogelijk aandelen of obligaties tegelijkertijd. Een nadeel van deze strategie is dat je dan veel transactiekosten betaalt, omdat je alle producten één voor één aan moet schaffen. De beste optie om zo snel als mogelijk gespreid te investeren is door te investeren in ETF’s.

Eén van de strategische bouwstenen van succesvol beleggen is het toepassen van spreiding in je portefeuille. Zo voorkom je dat je hele portfolio een klap krijgt, als het even slecht met die ene paar bedrijven waar je in hebt geïnvesteerd.

ETF’s

ETF’s zijn Exchange Traded Funds, ook vaak trackers genoemd. Een ETF is een mandje met verschillende aandelen en/of obligaties die een index volgen. Je kunt denken aan de AEX, maar de index kan ook slaan op een specifieke regio of thema. Een voorbeeld is de Robotica sector, of een index gefocust op grondstoffen. Wees je ervan bewust dat een ETF slechts het product is waar je in investeert om zo een index te volgen. De index zelf is dus slechts een selectie van aandelen en/of obligaties. Een ETF is het bijbehorende beleggingsproduct waar je in kunt investeren om die selectie te volgen

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

Kosten ETF’s

Bij beleggen draait het natuurlijk om hoeveel rendement je behaalt, maar wist je dat dit ook afhankelijk is van hoeveel kosten je betaalt voor een product? In het geval van ETF’s worden er drie typen kosten gerekend waar je rekening mee moet houden.

  • Transactiekosten. Allereerst betaal je transactiekosten, afhankelijk van de beurs waarop de ETF wordt aangeboden (bv. de Amerikaanse tarieven zijn anders dan de Nederlandse tarieven).
  • Aansluitingskosten. Ten tweede betaal je aansluitingskosten. Over het algemeen zijn deze kosten vaak laag. Zo betaal je bijvoorbeeld bij DEGIRO slechts €2,50,- per kalenderjaar per beurs, op uitzondering van de Amerikaanse beurs (deze rekent geen aansluitingskosten).
  • Fondskosten. De laatste kostenpost betreft de fondskosten. Deze kosten worden gerekend door de fondsbeheerder, dus niet door je broker. Ze horen bij de ETF zelf. Een voordeel is dat je niet doorhebt dat je deze kosten betaalt, omdat de kosten worden afgetrokken van het rendement. Een risico daar aan is dat sommigen niet doorhebben hoeveel fondskosten ze betalen, terwijl het een belangrijke factor is van hoeveel winst je behaalt met de ETF. Let er dus altijd op dat je controleert hoeveel fondskosten er worden gerekend bij een ETF.

Kernselectie DEGIRO

Terug naar de kernselectie waar ik eerder over vertelde. DEGIRO biedt dus een lijst met 200 ETF’s aan die je iedere maand kan aanschaffen, zonder dat je daarvoor transactiekosten betaalt. Let goed op, je mag al deze 200 ETF’s één keer per maand gratis verhandelen. Doe je dit periodiek? Dan bespaar je een hoop transactiekosten op de lange termijn. Hoe meer transactiekosten je bespaart, hoe meer netto rendement je over houdt. Kassa!

De kern van de zaak

Beleggen is een methode om vermogen op te bouwen. Uiteindelijk wil je er geld mee verdienen. Echter, beleggen kost ook geld. Via de kernselectie van DEGIRO kan je op de kosten besparen, omdat je dan over een bepaald aantal ETF’s geen transactiekosten hoeft te betalen.

Welkomstactie DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.