Ben je een startende belegger? Dan weet je dat beleggen soms best pittig kan zijn. Om een positief rendement te realiseren is veel onderzoek, tijd en geld nodig. Het is daarom verstandig om te kijken naar de verschillende mogelijkheden en beleggingsproducten, om erachter te komen wat bij jou past. We zien dat steeds meer beginners gaan themabeleggen. We leggen je hieronder uit wat thematisch beleggen is en wat de voordelen hiervan zijn.
Wat is thematisch beleggen?
Bij thematisch beleggen beleg je niet in individuele bedrijven, maar in belangrijke thema’s, wat we ook wel als langetermijntrends of -gebeurtenissen kunnen zien. Zo’n thema richt zich altijd op een maatschappelijk probleem, zoals klimaatverandering of de energietransitie. Het is dus niet nodig om onderzoek te doen naar bedrijven. In plaats daarvan doe je onderzoek naar een groter thema. Denk jij dat dit thema in de toekomst een steeds belangrijkere rol binnen onze samenleving gaat spelen? En dat bedrijven die een oplossing binnen dit thema bieden meer waard worden? Dan zou je hier in kunnen beleggen.

In welke thema’s kun je beleggen?
Je doet dus onderzoek naar verschillende sectoren of thema’s, waarbij je kijkt naar de trend en de verwachting hiervan. Er zijn verschillende maatschappelijke en sociale thema’s waar je in kunt beleggen, zoals:
- Klimaatverandering
- Energietransitie
- Gezondheid
- De metaverse
- Vergrijzing
- Voedseltekorten
- Cyber security
- Cannabis
- Gendergelijkheid/diversiteit binnen bedrijven
- Waterstof
Ondanks dat sommige thema’s dicht bij elkaar lijken te liggen, is er vaak een groot verschil aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg en vergrijzing, die veel met elkaar te maken lijken te hebben. Echter, onder gezondheidszorg valt ook zorg voor jongeren en volwassenen. Terwijl binnen vergrijzing ook techbedrijven vallen die robots voor verzorgingshuizen ontwikkelen. Of denk aan farmaceutische bedrijven die een oplossing voor ouderdomskwalen ontwikkelen. Kijk dus altijd dieper naar een sector om erachter te komen welke ontwikkelingen en bedrijven zich hier profileren. Klinkt dat thematisch beleggen als iets voor jou? Via het platform van BUX kan je eenvoudig in thema’s beleggen. Download de app en ontvang een gratis aandeel na je eerste storting.
Hoe werkt themabeleggen?
Je kunt op verschillende manieren themabeleggen. Eerst doe je onderzoek naar de verschillende thema’s waar je in kunt beleggen. Wanneer dit helder en duidelijk is, kun je kijken naar de manier waarop je in deze thema’s gaat beleggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aandelen van bedrijven binnen dit thema te kopen. Wil je je richten op klimaatverandering? Dan zou je verschillende bedrijven die oplossingen voor klimaatverandering bieden kunnen onderzoeken. Vervolgens koop je aandelen van een bedrijf waar jij in gelooft.
Fondsen en ETF’s
De meeste beleggers kiezen in het geval van themabeleggen voor beleggingsfondsen en ETF’s. Fondsbeheerders hebben verschillende bedrijven geselecteerd die binnen het thema vallen en op de trend inspelen. Je hoeft zelf dus geen onderzoek te doen naar de bedrijven die zich hiermee bezig houden, maar kunt van de expertise van andere beleggers uitgaan. Je bepaalt natuurlijk wel geheel zelf in welk thema je belegt: hier moet je dus ook het volste vertrouwen in hebben. Het is daarom verstandig om goed onderzoek te doen naar het thema én het fonds: kom er bijvoorbeeld achter wie de fondsbeheerder is en welke resultaten hij/zij eerder heeft behaald.
Er zijn ook ETF’s die de een bepaalde sector volgen. Door deze ETF’s te kopen kun je mogelijk profiteren van de groei die een bepaalde sector doormaakt. Denk bijvoorbeeld aan een ETF die de gezondheidszorg als gehele sector volgt.
Je investeert in een grotere ontwikkeling die zich binnen de maatschappij afspeelt. Dat is makkelijker dan investeren in individuele bedrijven.
Wat zijn de voordelen van themabeleggen?
Het is meer dan terecht wanneer je jezelf afvraagt waarom je voor themabeleggen zou kiezen. Gelukkig kunnen we daar antwoord op geven: themabeleggen is ideaal voor startende beleggers. Je investeert in een grotere ontwikkeling die zich binnen de maatschappij afspeelt. Dat is makkelijker dan investeren in individuele bedrijven.
Hoe ziet dat eruit? Stel dat je belegt in een thema als ‘gendergelijkheid’, waarbinnen bedrijven zijn opgenomen waar vrouwen aan de top staan. Wanneer jij verwacht dat deze bedrijven in de toekomst meer waard worden, omdat de maatschappij hier mogelijk steeds meer waarde aan gaat hechten, zou dat een reden kunnen zijn om in dit thema te beleggen. Onderzoek kun je dus veel breder uitvoeren, wat het onderzoek een stuk makkelijker maakt. Je speelt in op een mogelijke verandering binnen een bepaald thema, met als doel een positief rendement te realiseren. Thematisch beleggen is vooral geschikt voor mensen die graag voor de lange termijn beleggen.

Zitten er risico’s aan themabeleggen?
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, of we het nu over aandelen, crypto’s, obligaties of edelmetalen hebben. Feit blijft dat we nooit zeker weten of de waarde van een beleggingsproduct gaat stijgen of dalen, hoe goed we ons onderzoek ook uitvoeren. Het is belangrijk om jezelf bewust te zijn over de risico’s die je loopt: je kunt altijd geld verliezen met themabeleggen. Doe daarom altijd zelf onderzoek, volg niet zomaar andermans advies op en investeer nooit geld dat je niet kunt missen.
Wil je starten met themabeleggen? Dat kan met BUX. Dit is een broker die verschillende beleggingsproducten aanbiedt, waaronder themafondsen. Zo kun je hier beleggen in thema’s als metaverse, waterstof, duurzaamheid, cloudbedrijven, cyber security, gendergelijkheid, gaming, duurzame energie, namaakvlees, cannabis, staatsveiligheid en obligaties. Je kunt bij BUX starten door de applicatie te downloaden en een account aan te maken. Wanneer je dat via deze link doet, ontvang je een gratis aandeel na het openen van een nieuw account.