Belasting betalen over je cryptocurrencies

Belasting betalen over crypto is verplicht. Logisch, want crypto wordt als beleggingsmiddel gezien. We betalen immers ook belasting over andere beleggingen, zoals aandelen en vastgoed, maar ook over spaargeld. Hoeveel belasting je over crypto betaalt, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo ligt het aan hoeveel vermogen je hebt en of crypto je voornaamste inkomstenbron is. We vertellen je graag alles dat je moet weten over het betalen van belasting over crypto. In dit artikel maken we gebruik van de laatste cijfers van de Belastingdienst over belastingjaar 2022.

Moet je belasting over crypto betalen?

Het is verplicht om je cryptocurrency bij de Belastingdienst op te geven, al hoef je hier niet altijd belasting over te betalen. Geef je de crypto niet op, dan zou je een boete van de fiscus kunnen ontvangen. De waarde van jouw cryptocurrency en overig vermogen bepaalt of en hoeveel belasting je moet betalen. De Belastingdienst ziet crypto in de meeste gevallen als belegd vermogen. Hierdoor valt het in box 3, net zoals andere beleggingen en spaargeld. In een paar gevallen valt crypto in box 1 (inkomen uit werk en woning). Dat is het geval wanneer crypto jouw voornaamste inkomstenbron is. Denk bijvoorbeeld aan daghandelaren of miners. Geef je crypto altijd aan bij de Belastingdienst. Gebruik je een crypto exchange, moet je altijd je identiteit verifiëren. De overheid en de fiscus kan er dus altijd achter komen of je de waarheid spreekt. 

bitcoin beleggen

Bitvavo is zo’n crypto exchange. Zij zijn een Nederlandse exchange en hebben een depositogarantiestelsel waarmee ze jouw crypto tot €100.000 tegen diefstal verzekeren. Klik hier om een account te openen bij Bitvavo.

De oude en nieuwe rekenmethode voor box 3

Hoeveel belasting je in box 3 betaalt, kan ieder jaar verschillen. In 2022 heeft de Belastingdienst de berekening voor belasting in box 3 aangepast. Eerst werd er evenveel belasting over spaargeld en beleggingen betaald. Alles (spaargeld en beleggingen) viel onder het vermogensrendementsheffing. Hierbij ging de fiscus ervan uit dat iedereen een bepaald rendement over zijn vermogen verdiende. Dat is natuurlijk niet altijd het geval, dus besloot de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode te ontwikkelen die onderscheidt tussen spaargeld en beleggingen maakt.

Het nadeel van deze nieuwe methode is dat je in sommige gevallen meer belasting betaalt dan dat je aan rendement verdiend. Dat is natuurlijk niet eerlijk, en daarom besloot een groep mensen een rechtszaak tegen de overheid aan te spannen. Zij wonnen deze, en de rechter dwong de overheid en de Belastingdienst de regels aan te passen. Ze gaven aan dat ze hier tijd voor nodig hadden, tot waarschijnlijk 2026. Daarom mag je in 2022 kiezen tussen de oude of nieuwe methode.

Crypto & Belasting

Crypto valt dus ook onder het vermogen. Dat betekent dat je de waarde van alle beleggingen bij elkaar optelt, inclusief het spaargeld.

Hoeveel belasting betaal je over crypto (in box 3)? 

Doe je aangifte over 2022, dan kun je dus kiezen tussen de oude en nieuwe rekenmethode. We leggen je hieronder uit hoe het verschil er tussen deze methodes uitziet. Doe zelf onderzoek naar de methodes om erachter te komen welke voor jou het voordeligst uitpakt.

Oude rekenmethode vermogensbelasting 2022  

Binnen de oude rekenmethode gaat de fiscus ervan uit dat je een rendement over je vermogen verdiend. Daarom betaal je meer belasting wanneer je meer vermogen hebt. Echter kijkt de Belastingdienst niet of je daadwerkelijk een rendement over je vermogen verdiend. Daarom kan deze rekenmethode voor sommigen erg nadelig uitpakken. Crypto valt dus ook onder het vermogen. Dat betekent dat je de waarde van alle beleggingen bij elkaar optelt, inclusief het spaargeld. Over de eerste €50.650 euro betaal je geen belasting. Alles dat hierboven komt, is belastbaar.

  • Vermogen tussen €0 tot €50.650: 0% (heffingsvrije deel)
  • Vermogen tussen €50.650 tot €101.300: 1,82%
  • Vermogen tussen €101.300 tot €1.013.000: 4,37%
  • Vermogen meer dan €1.013.000: 5,53%

De oude rekenmethode is voordelig voor mensen die veel rendement verdienen. De Belastingdienst houdt namelijk geen rekening met hoeveel rendement je verdiend, maar gaat uit van een gemiddelde. Dat is nadelig voor mensen die geen geld beleggen, maar juist veel spaargeld in bezit hebben. Zij betalen namelijk belasting over een fictief rendement.

Nieuwe rekenmethode vermogensbelasting 2022 

De nieuwe methode is voordeliger voor mensen die veel spaargeld en geen beleggingen hebben. Beleg je wel? Dan betaal je fors meer belasting dan bij de oude rekenmethode. De Belastingdienst gaat bij de nieuwe rekenmethode uit van je werkelijke vermogensverdeling. De fiscus deelt je vermogen op in de groepen spaargeld, schulden en overige bezittingen (hieronder vallen beleggingen zoals crypto). Hieronder zie je de voorlopige percentages voor deze groepen:

  • Spaargeld: 0,01%
  • Schulden: 2,46% (aftrekbaar)
  • Overige bezittingen: 5,53%
cryptocurrencies en belasting

Peildatum 

Wanneer je de belasting over crypto wilt berekenen, zet je de cryptocurrency eerst om naar euro’s. Je gebruikt 1 januari van het belastingjaar als peildatum. De Belastingdienst kijkt dus niet naar de waardestijging van dat jaar, maar zal alleen naar 1 januari kijken. Tip: zorg ervoor dat je op 1 januari een screenshot van jouw wallets maakt. Je moet namelijk nog zo’n 12 tot 18 maanden wachten voordat je jouw belastingaangifte kunt doen. Dat is een stuk makkelijker wanneer je een screenshot hebt waar de waarde van jouw crypto in staat.

Crypto belasting in box 1 betalen 

In sommige gevallen valt crypto onder box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning. Denk bijvoorbeeld aan daghandelaren of miners die naast crypto geen andere baan hebben. De Belastingdienst ziet crypto dan als jouw voornaamste inkomstenbron. Je betaalt in dat geval fors meer belasting over de cryptocurrencies die je verhandelt.

  • Inkomen tot €68.508: 37,07% (schijf 1)
  • Inkomen meer dan €68.508: 49,50% (schijf 2)

Volgens de Belastingdienst betaal je alleen belasting over crypto mining wanneer de opbrengsten hoger dan de kosten zijn.

Conclusie

Het is verplicht om belasting over je crypto te betalen. Wanneer je crypto bezit of verhandelt, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn over deze belastingen. In veel gevallen betaal je belasting in box 3. Je mag hier zelf voor de oude of nieuwe rekenmethode kiezen. Kijk vooral welke methode voor jou het voordeligst uitpakt. Is crypto jouw voornaamste inkomstenbron? Dan betaal je een fors hoger belastingtarief over je cryptocurrencies. Zorg ervoor dat je jouw crypto altijd bij de Belastingdienst aangeeft. Vaak wordt gedacht dat crypto anoniem is en de Belastingdienst niet achter je crypto kan komen, maar dat is niet waar. Omdat je jouw identiteit bij een crypto exchange moet verifiëren, kan de fiscus altijd achterhalen of je de juiste hoeveelheid crypto hebt opgegeven.

De kern van de zaak
Het is verplicht om belasting over je crypto te betalen. Wanneer je crypto bezit, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn over deze belastingen. In veel gevallen betaal je belasting in box 3. Je mag zelf voor de oude of nieuwe rekenmethode kiezen. Kijk vooral welke methode voor jou het voordeligst uitpakt. Zorg ervoor dat je jouw crypto altijd bij de Belastingdienst aangeeft.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.