Crypto’s veilig bewaren: Tips en tricks

Nadat je cryptocurrencies bij een crypto exchange hebt gekocht worden ze automatisch in de wallet van de crypto exchange opgeslagen. Met een sterk wachtwoord en two-factor authentication (2FA) ingeschakeld denk je dat je cryptocurrencies hier veilig staan. Lekker makkelijk, toch?

Helaas is niets minder waar. Het bewijs werd aan in de laatste maanden van 2022 geleverd, toen de boekhouding van FTX exchange een fiasco bleek en klanten besloten al hun assets van het platform te halen. De Amerikaanse crypto exchange vroeg op 11 november 2022 een faillissement aan en klanten die nog crypto bij FTX hadden staan waren hun assets kwijt.

Dit voorval toont de noodzaak van de juiste en veiligste crypto opslag aan. Maar hoe kun je cryptocurrencies eigenlijk zo veilig mogelijk bewaren? Je leest het hieronder.

Hardware wallet: de veiligste manier van opslag

Een hardware wallet is de veiligste manier om crypto te bewaren. Deze wallet, die ook wel een cold wallet wordt genoemd, is een fysiek uitneembaar stukje hardware waar de public en private keys worden bewaard. Met zo’n wallet ben je volledig in controle over je cryptocurrencies. Waarom dat zo is, begrijp je misschien beter wanneer we het verschil met de wallet van een crypto exchange uitleggen.

Online wallets, zoals die van een crypto exchange, bewaren jouw public en private keys op hun eigen servers. Deze twee sleutels heb je nodig om toegang tot je crypto te krijgen. Lekker makkelijk dat zij deze voor jou bewaren, want je hoeft dan alleen nog een wachtwoord in te voeren om toegang tot je crypto’s te krijgen. Maar echt veilig is het niet. Je legt de verantwoordelijk bij de crypto exchange, terwijl deze vaak geen garantie of verzekering biedt.

In Nederland is Bitvavo de enige exchange waar je crypto kunt handelen met een garantie depositostelsel. Mochten jouw crypto’s gestolen worden tijdens een hack, zijn deze tot €100.000 verzekerd.

Maar het is nóg veiliger wanneer je de public en private key in eigen beheer hebt. Daarom is de hardware wallet zo’n veilige manier van opslag. Je draagt de public en private key altijd zelf bij je. Zelfs wanneer alle exchanges en broker omvallen, hoef jij jezelf geen zorgen over je cryptocurrencies te maken, want deze bewaar je zelf.

cryptocurrency 2023

Welke hardware kopen?

Er zijn verschillende fabrikanten en uitgevers van hardware wallets. Trezor en Ledger zijn de bekendste en populairste uitgevers, en zijn erg betrouwbaar. In het verleden hebben zowel Trezor als Ledger nog geen problemen met de veiligheid gehad. 

 

Ledger Nano S

De Ledger Nano S is de goedkoopste hardware wallet van Ledger en wordt verkocht vanaf €59. Je kunt meer dan 1000 verschillende cryptocurrencies op de Nano S bewaren, maar slechts 3 cryptocurrencies op hetzelfde moment. Hierin is de Nano S dus vrij beperkt. Je verbindt de wallet door middel van een USB-kabel aan een computer.

 

Ledger Nano X

De Ledger Nano X is een duurdere variant en wordt vanaf €149 verkocht. De Nano X biedt ondersteuning tot meer dan 1000 cryptocurrencies, en je kunt 20 verschillende munten tegelijk bewaren. Naast dat je de wallet middels een USB-kabel aan een computer kunt verbinden, is het ook mogelijk om de wallet met Bluetooth aan een apparaat te koppelen.

 

Belangrijk!

Koop altijd een nieuwe hardware wallet, en NOOIT een tweedehands hardware wallet. Koop de hardware wallet ook altijd bij de fabrikant zelf of een officiële re-seller. Een tussenpersoon zou de wallet kunnen infecteren met malware, waardoor ze jouw cryptocurrencies kunnen stelen.

Koop altijd een nieuwe hardware wallet en NOOIT een tweedehands wallet. Koop ook altijd bij de fabrikant of een officiële re-seller.

Hoe werkt een hardware wallet zoals Ledger precies?

Zoals we eerder al hebben aangegeven worden de public en private keys op de hardware wallet opgeslagen. Wanneer je een transactie wilt maken, zoals het versturen of verkopen van crypto, moet je beide sleutels aan de blockchain tonen. Zo weet de blockchain zeker dat jij de rechtmatige eigenaar van de cryptocurrencies bent. Bezit iemand anders jouw public én private key? Dan heeft deze persoon ook toegang tot jouw cryptocurrencies. Daarom wil je de public en private key zo veilig mogelijk bewaren.

Wanneer de hardware wallet niet met een apparaat is verbonden, kan niemand bij de public en private keys komen. Deze staan namelijk alleen op de fysieke hardware wallet opgeslagen.

Ledger heeft een speciale applicatie (genaamd Ledger Live) om vanaf een apparaat met de hardware wallet te communiceren. Binnen Ledger Live vind je alle cryptocurrencies die aan je wallet zijn verbonden. Wanneer je een transactie wilt uitvoeren, kun je dit vanuit de Ledger Live applicatie doen. Daarvoor moet je wel eerst de Ledger wallet met je apparaat verbinden.

 

Voordelen van Ledger wallets:

  • Veilig: De hardware wallets zijn veilig en bewaren de public en private keys offline. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor een hack, malware of faillissement van een crypto exchange.
  • Gebruiksvriendelijk: Ledger heeft een online applicatie die je makkelijk kunt besturen en met de hardware wallet kunt koppelen. Het is mogelijk om de wallet met zowel een computer als smartphone te verbinden. Vanuit de Ledger-applicatie kun je ook transacties uitvoeren.
  • Ondersteunt veel cryptocurrencies: Je kunt meer dan 1000 verschillende cryptocurrencies op een hardware wallet van Ledger bewaren, waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple en Cardano.

 

Nadelen van de Ledger hardware wallet:

  • Hoge kosten: Een hardware wallet van Ledger kost tussen de 90 en 250 euro, afhankelijk van het type.
  • Makkelijk kwijt te raken: Een Ledger wallet lijkt om een soort USB-stick, en is hierdoor vrij makkelijk kwijt te raken. Wanneer je de wallet kwijt bent, kun je nog een back-up terugzetten als je de seed phrase hebt bewaart. Heb je deze niet? Dan ben je jouw cryptocurrencies verloren.
  • Lastig te begrijpen: Het is, vooral voor beginners, lastig om de werking en het gebruik van een hardware wallet te begrijpen.
ledger nano x crypto wallet

De kern van de zaak

Wil je jouw cryptocurrencies zo veilig mogelijk bewaren? Kies dan voor een hardware wallet. Je bent dan volledig in controle over je public en private keys, waardoor niemand anders dan jijzelf bij je cryptocurrencies kan komen. Ledger is de populairste uitgever van hardware wallets. Op hun website koop je snel en eenvoudig een wallet, zoals de goedkopere Ledger Nano S of de geavanceerde Ledger Nano X.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service en biedt staking services aan. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om een betrouwbare exchange te hebben. Open nu een account bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.