Beleggen in fractionele aandelen

Soms heb je een aandeel, waar je sterk in gelooft. Vervolgens kijk je naar de koers en denk je ‘pfff, laat maar zitten!’. Er bestaan aandelen die erg duur zijn om aan te schaffen. Neem als voorbeeld het aandeel van Amazon. Op het moment dat ik deze post schrijf ligt de koers op een niveau van 3200 USD. Het zijn vaak bedrijven die al een enorme groei hebben doorgemaakt, waardoor de koers zo is gestegen. Beleggen in fractionele aandelen kan hiervoor een oplossing zijn. In dit artikel leg ik uit hoe het werkt.

Wil je als beginnende belegger participeren in zo’n bedrijf? Dan moet je een flink bedrag neerleggen. Als de koers bijvoorbeeld op 3304,15 USD ligt, dan voel je dat wel in je portemonnee. Maar, gelukkig bestaat er fractioneel eigendom. Met fractionele aandelen kan jij mede-eigenaar worden van een fractie van een aandeel. Meer weten? Lees snel door!

fractionele aandelen

Fractioneel eigendom

Fractioneel eigendom houdt in dat je een percentage van een eenheid kan kopen. Deze vorm van investeren zien we al bij cryptocurrencies. Een kenmerk van fractioneel eigenschap is dat je met een klein bedrag al kan investeren. Zo hoef je niet een hele bitcoin van rond de 38.000 te kopen om mee te kunnen doen op de cryptomarkt. Met een paar euro’s kan je ook eigenaar worden van een gedeelte bitcoin. Bij aandelen ligt dit anders. Je koopt een of meer aandelen, die je betaalt per stuk. Het is bij veel brokers niet mogelijk om minder geld in te leggen, om slechts een gedeelte van het aandeel te ontvangen. In het geval van een Tesla, met een koers van rond de 1000 USD, wordt dat al gauw een duur grapje.

BUX Zero denkt in oplossingen

Bij BUX Zero kan je al een lange tijd zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s. Maar, vanaf 2022 biedt BUX Zero ook fractionele aandelen aan. Zo kan je met een klein bedrag al een stukje van een aandeel kopen. Handig wanneer je de volledige prijs van een aandeel peperduur vindt. Een voordeel van fractionele aandelen? Het wordt ook stukke betaalbaarder om een gediversifieerd portfolio samen te stellen. Je kan namelijk eenzelfde bedrag eenvoudiger verdelen over verschillende aandelen.

You never know the perfect moment, totdat het zich heeft voorgedaan.

Hoe werkt het?

Het spreekt erg voor zich in de BUX Zero app. Als je een aandeel wil kopen, heb je vanaf nu de optie om een order te plaatsen op basis van een cash bedrag. Je geeft aan dat je bijvoorbeeld maar € 200 wil inleggen voor een order. Vervolgens koopt BUX Zero met dat bedrag zo veel mogelijk fracties van het aandeel dat je hebt gekozen. Wanneer het aandeel van een bedrijf bijvoorbeeld genoteerd staat voor € 1000 en je wil dus € 200 investeren, dan word je eigenaar van 0,2 (20%) van dat aandeel. Een alternatief is dat je aangeeft hoeveel fractionele aandelen je wil ontvangen, bijvoorbeeld 0,1 of 0,25 aandelen. BUX Zero rekent dan uit hoeveel dat kost.

fractionele aandelen

De kern van de zaak
Sommige aandelen zijn ontzettend duur. Vooral voor jonge beleggers is dat problematisch, want het kan soms betekenen dat je duizend(en) euro’s nodig hebt om een aandeel te kopen. Beleggen in fractionele aandelen zijn dé oplossing. Bij fractionele aandelen koop je niet een heel aandeel, maar een percentage daarvan. In dit artikel vertel ik alle ins- and outs.

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past en start met vermogensopbouw voor later.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.