Tijdens het EK 2024 zien we een toename in het aantal mensen dat meedoet aan een poule. Hier kun je een geldbedrag inzetten om vervolgens te gokken op de uitslagen van wedstrijden. Ook buiten het EK om zien we dat er veel mensen zijn die gokken op de uitslagen van wedstrijden die tussen voetbalclubs gespeeld worden. Er is echter nog een andere (en minder risicovolle) manier om geld te verdienen met voetbalclubs. Dat is door te beleggen in beursgenoteerde voetbalclubs. In dit blogartikel bespreken wat beleggen in voetbalaandelen inhoudt en waar je op moet letten in deze sector.
Hoe kan je beleggen in voetbalaandelen?
In 1991 is de Stoxx Europe Football index met 100 punten gelanceerd. Dit is, net zoals de AEX, een index op de aandelenmarkt. Binnen deze index vind je de 22 grootste beursgenoteerde voetbalclubs, waarvan de samenstelling ieder kwartaal wordt herzien. Je kunt er dus vanuit gaan dat de voetbalclubs binnen deze index op korte termijn zijn gecontroleerd. Binnen Stoxx Europe Football index vind je onder andere AFC Ajax (Nederland), AS Roma (Italië), Borussia Dortmund (Duitsland), Galatasaray (Turkije), Juventus (Italië) en Sport Lisboa E Benfica (Portugal).
Toch horen we tegenwoordig niet zo veel over deze index. Dat was in de jaren 90 wel anders, want toen bereikte de index een all-time-high van 507 punten. Na 1997 daalde de waarde van de beurs, en schommelt tegenwoordig tussen de 60 en 170 punten. Het is interessant om te onderzoeken waar bepaalde dalingen en stijgingen vandaan komen. Zo daalde de waarde van 167 punten op 19 februari 2020 naar 81 punten op 23 maart 2020, omdat competities werden opgeschort door het oprukkende coronavirus.
Waar kan je voetbal aandelen kopen?
Voetbalaandelen zijn eenvoudig te koop op de beurs. Om deze te kunnen kopen, heb je een account bij een broker nodig. BUX is een broker waar je de aandelen van de grootste beursgenoteerde voetbalclubs kan verhandelen. Je hebt binnen enkele minuten een account geopend en kunt direct beginnen met handelen.
Wat beïnvloedt de waarde van een voetbalaandeel?
Het is nog interessanter om iets dieper in de index te duiken en te gaan kijken naar de individuele voetbalclubs. Waardoor stijgt of daalt een voetbalclub in waarde? Bij de meeste bedrijven wordt de waarde bepaald door de producten die ze ontwikkelen, hun positie binnen de markt, etc. De waardebepaling van een voetbalclub wordt echter vooral op basis van de teamprestaties bepaald.
Neem AFC Ajax als voorbeeld. Op 3 mei 2018 lag de waarde op 11,05 euro. Het team behaalde in hierna grote resultaten binnen de landscompetitie (de Eredivisie) en de Champions League, het grootste en belangrijkste voetbaltoernooi binnen Europa. Ajax bereikte de halve finale en het aandeel steeg op 7 mei 2019 naar een waarde van 24,70 euro. Toen Ajax op 9 mei de halve finale verloor, daalde de waarde binnen een week naar 18,70 euro.
Naast de sportprestaties spelen ook titels en transfers een grote rol binnen de waardebepaling. Toen Cristiano Ronaldo een transfer naar Juventus maakte, steeg de koers van Juventus met meer dan 10%. Het tegenovergestelde gebeurd ook: in 2018 daalde Manchester United met 6% in waarde toen het José Mourinho als manager ontsloeg.
Toen Cristiano Ronaldo een transfer naar Juventus maakte, steeg de koers van Juventus met meer dan 10%.
Voordelen van beleggen in voetbalclubs
Er zijn verschillende voordelen te benoemen om te beleggen in beursgenoteerde voetbalclubs. Het belangrijkste voordeel is dat het een ideale markt voor de beleggende voetballiefhebber is. Volg je voetbal op de voet en beleg je? Dan zou dit de ideale match voor jou kunnen zijn.
In economisch moeilijke tijden kan beleggen in voetbalclubs aantrekkelijk zijn. De waarde wordt minder beïnvloed door de markt waar de voetbalclub zich in bevindt, maar juist op de prestaties van een team. Wint een beursgenoteerde voetbalclub een belangrijke titel in tijden van een economische crisis, is de kans groot dat de waarde van de voetbalclub flink in waarde stijgt. Investeren in aandelen van voetbalclubs kan bijdragen aan spreiding van je beleggingsportfolio. Het is belangrijk om vermogen over verschillende beleggingsinstrumenten te spreiden. Zo verklein je het risico op verlies van vermogen.
Nadelen van beleggen in voetbalaandelen
Het belangrijkste nadeel is volgens veel beleggers dat de aandelen van voetbalclubs hoog volatiel zijn. Hierdoor kun je een mooi rendement op je investering verdienen, maar maakt een belegging ook uiterst riskant. De waarde wordt bepaald op basis van teamprestaties en transfers. Je zult jezelf dus binnen deze markt moeten ontwikkelen om er succesvol in te beleggen. Een ander nadeel is dat er vrij weinig liquiditeit binnen deze markt aanwezig is. Dit komt mede doordat veel beleggers deze markt vermijden, ondanks dat het dus ook veel kansen biedt. Beleggen in voetbalclubs is volgens veel beleggers een andere tak van sport. Door hier meer over te leren vergroot je de kans op het behalen van een positief rendement.
Conclusie
Beleggen in voetbalclubs was in de tweede helft van de jaren 90 ontzettend populair. In 1997 steeg Stoxx Europe Football index naar 506 punten (terwijl het in ‘91 op 100 punten begon). Naast de index, kun je ook in individuele voetbalclubs beleggen. In Nederland is AFC Ajax de enige beursgenoteerde voetbalclub. De waarde van deze aandelen wordt voornamelijk bepaald op de teamprestatie en transfers. Dit maakt beleggen in beursgenoteerde voetbalclubs interessant, want het biedt kansen die vergeleken met andere markten en bedrijven uniek zijn. Ben jij thuis binnen de voetbalwereld? Dan zou je deze kennis voor je beleggingsactiviteiten kunnen gebruiken. In Europa zijn meer dan 25 beursgenoteerde voetbalclubs, waaronder het Nederlandse AFC Ajax. Beleggen in deze voetbalclubs kan erg interessant zijn, want het biedt unieke kansen die je binnen andere markten niet tegenkomt.