3x waarom je wil beleggen met je wisselgeld

Heb je ooit gedacht aan het investeren van je wisselgeld? In de wereld van persoonlijke financiën is het een steeds populairder wordende strategie. Met apps zoals Trade Republic kun je nu automatisch je kleingeld investeren. Maar waarom zou je dat willen doen? En zijn er ook nadelen? In dit artikel duiken we in de wereld van micro-investeringen met je wisselgeld.

3 voordelen van beleggen met je wisselgeld

Beleggen met je wisselgeld is niet dat je ieder klein muntje dat je ontvangt gaat beleggen. Nee, beleggen met je wisselgeld is heel eenvoudig. Je kunt het namelijk instellen via sommige brokers. In de app van Trade Republic kan je bijvoorbeeld Round up instellen. Dit betekent dat iedere keer dat je afrekent met je betaalkaart, het bedrag naar boven wordt afgerond. Dit verschil wordt opgespaard en periodiek belegt in een product naar keuze. Op die manier merk je er weinig van, maar investeer je toch steeds je wisselgeld. Als je denkt: waarom zou ik dat willen? Laat je dan inspireren door de onderstaande drie voordelen.

 

1. Automatisch sparen zonder dat je het merkt

Het grootste voordeel van investeren met je wisselgeld is dat het pijnloos is. Stel je voor dat elke keer als je een aankoop doet, je wisselgeld automatisch wordt geïnvesteerd. Dat betekent dat je spaart zonder dat je het echt voelt in je dagelijks budget. Je koopt een kop koffie en voilà, je hebt ook een klein bedrag in je investeringspotje gestopt. Het tikt allemaal langzaam maar zeker aan!

 

2. Spreiding van risico door regelmatige investeringen

Door continu een klein bedrag te investeren, maak je gebruik van het principe van ‘dollar-cost averaging’. Dit houdt in dat je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de prijs van de aandelen. Hierdoor koop je soms hoog en soms laag, wat op lange termijn kan leiden tot een verlaging van het gemiddelde aankoopbedrag van je beleggingen. Het spreidt je risico in tijden van volatiliteit op de markt.

 

3. Toegankelijkheid voor beginnende beleggers

Niet iedereen heeft het kapitaal om grote bedragen te investeren. Beleggen met je wisselgeld maakt de beleggingswereld toegankelijk voor iedereen. Of je nu student bent of parttime werkt, je kunt beginnen met investeren. Het is een uitstekende eerste stap naar serieuzere investeringen en een geweldige manier om te leren over de aandelenmarkt.

Beleggen met je wisselgeld

Mogelijke nadelen van investeren met je wisselgeld

Hoewel de voordelen van het investeren van je wisselgeld aanzienlijk zijn, is het belangrijk om ook enkele nadelen te overwegen. Laten we een kritische blik werpen op de mogelijke uitdagingen.

 

1. Lagere rendementen door kleine inleg

Het is belangrijk om realistisch te blijven: de bedragen die je investeert zijn klein, dus de absolute rendementen zullen ook relatief klein zijn. Hoewel het een goede manier is om te beginnen met beleggen, zal het waarschijnlijk niet genoeg zijn voor je pensioen of het kopen van een huis.

 

2. Het overzicht bewaren kan uitdagend zijn

Wanneer je met veel kleine transacties belegt, kan het een uitdaging zijn om het overzicht te bewaren over waar je precies in investeert. Het is essentieel om een app te gebruiken die een duidelijk overzicht biedt van je beleggingen en prestaties.

Beleggen met je wisselgeld - 2

Beleggen bij Trade Republic

Trade Republic maakt het gemakkelijk om te beginnen met investeren met je wisselgeld. Zoals eerder genoemd, bieden zij de functie Round up aan. Daarmee kan je zelf in je app instellen of je ‘beleggen met je wisselgeld’ wil aanzetten, en of je hier een hefboom op wil zetten. Je kiest er dan voor om je wisselgeld te vermenigvuldigen, waardoor je veel meer dan wisselgeld belegd. Het ‘wisselgeld’ wordt onttrokken van je saldo dat je op je Trade Republic rekening hebt geparkeerd. Los van de Round up functie, biedt Trade Republic een makkelijke app en lage kosten.Een prettige broker voor beginners dus. Meer leren over deze broker? Lees dit review.

Gratis ETF-waarde van maximaal € 20 cadeau

Klinkt dat beleggen met je wisselgeld wel iets voor jou? Of wil je überhaupt graag aan de slag met het opbouwen van je vermogen. Het is namelijk ook mogelijk om dit te doen via sparen of (periodiek) beleggen. Trade Republic biedt het allemaal aan op één platform. Je ontvangt 4% aan rente over je niet-belegde cash, 1% Saveback over je betalingen met de betaalkaart en gratis transactiekosten als je periodiek gaat beleggen. 

Als partner van Trade Republic mag ik je verwelkomen met een cadeautje. Als je de app via mijn partnerlink download, en de code YOUNGTRADER20 invoert, dan ontvang je een gratis ETF t.w.v. maximaal € 20. 

 

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Trade Republic. 

Kern van het verhaal

Ontdek hoe je met kleine bedragen grote doelen kunt bereiken door je wisselgeld te beleggen via Trade Republic. Dit artikel belicht de voordelen van micro-investeringen en de mogelijke nadelen. We laten zien hoe makkelijk je dit kunt instellen, zodat jij kunt ontdekken of beleggen met je wisselgeld iets voor je is.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Deze bank komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.