Checklist voor beginnende beleggers

Beleggen kan een mooi middel zijn om vermogen op te bouwen, maar gaat ook gepaard met risico. Als je wil starten met beleggen, komt er alleen een shitload aan informatie op je af. Ik weet het als geen ander. Om mijn ervaring en kennis met je te delen, schreef ik daarom het boek Van Spaarvarken naar Beurswolf. In dit boek vind je een stappenplan die jou klaarstoomt voor de beurs. Echter, als je niet teveel tijd hebt op dit moment, snap ik dat een boek lezen te veel werk is. In deze post heb ik daarom een beleggers-checklist voor je uitgewerkt. Hoe weet jij of je klaar bent om te starten met beleggen?

Heb je een helder doel voor ogen?

Misschien ga je beleggen omdat je wat meer uit je vermogen wilt halen dan de spaarrente of omdat je het leuk vindt. Ga je beleggen met een specifiek doel, bedenk dan wat het bedrag is dat je wilt bereiken. Voorbeelden van een specifiek doel zijn het opbouwen van pensioen of een spaarpot voor de studie van je kinderen. Hoe duidelijker je doel, hoe groter de kans dat je je doel ook echt bereikt. Beleggen doe je met geld dat je niet direct nodig hebt. Een financieel adviseur kan je helpen bij het scherpstellen van je doel en het vinden van een geschikte (beleggings-)oplossing. Adviseurs moeten een vergunning hebben van de AFM en staan daarmee onder ons toezicht.

Beleggen is voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn en met geld wat je in die tijd kunt missen. Het is niet gebruikelijk om voor één of twee jaren te gaan beleggen. Denk minimaal aan een termijn van drie tot vijf jaar. Voor beleggen moet je de tijd nemen. Als je voor snelle winsten gaat, wordt het al snel gokken

pensioen

Rendement versus risico

Beleggen is niet zonder risico en risicovoller dan bijvoorbeeld sparen. Er is altijd een kans dat het minder goed gaat dan gepland. Zo kan het rendement lager uitvallen dan verwacht en gehoopt. Ook kun je met beleggen een deel van je inleg verliezen. Het is zelfs mogelijk dat je je gehele inleg verliest. Denk goed na over hoeveel risico je wil en kunt lopen. Bij ingewikkelde producten is het uiteindelijke rendement en het risico dat je loopt vaak lastig om te bepalen. Een algemene vuistregel is: hoe hoger het voorgespiegelde rendement hoe groter het risico dat je loopt.

Check de vergunning van de broker

Zorg dat je zeker bent dat de onderneming waar je belegt, een vergunning heeft. Je kunt dit eenvoudig controleren in het AFM-register. Een vergunning is geen garantie dat je je geld niet kunt verliezen. Maar het betekent wel dat de onderneming onder toezicht staat van de AFM.

kosten beleggen

Check de bijkomende kosten

Beleggen is niet gratis. Het effect van de kosten op je uiteindelijke rendement kan aanzienlijk zijn. Zo betaal je de financiële instelling voor het product en de dienstverlening. Laat je goed informeren over alle kosten die bij beleggen komen kijken, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. En stel jezelf de vraag of de kosten voor jou in verhouding staan tot het verwachte rendement. Ook als het rendement tegenvalt, moet je deze kosten betalen.

Begrijp je de beleggingsproducten?

Voordat je besluit om je geld te beleggen is het noodzakelijk dat je begrijpt wáár je in belegt. Als iemand je vertelt dat een fles wijn nu €4 waard is en over 10 jaar €580 dan is het goed om te weten hoe dit kan. Weet je of je alleen in aandelen of obligaties belegt of zijn het misschien opties of een combinatie van beleggingen in één product? Laat je informeren door een financieel adviseur, of ga zelf op zoek naar informatie. En aarzel nooit om meer informatie te vragen als je iets niet begrijpt. Als je niet begrijpt hoe iets werkt of dit kan onvoldoende worden uitgelegd, dan is het verstandig om deze belegging links te laten liggen.

Pas je genoeg spreiding toe?

De verleiding is misschien groot om al je geld in één of twee beleggingen te stoppen, bijvoorbeeld in een bedrijf of product dat het al jarenlang goed doet. Maar dit is niet verstandig. Het is beter om je geld te spreiden over meerdere beleggingen en het risico zo te spreiden. Zo verklein je het risico dat één slecht lopende belegging je vermogen hard raakt. Ook is het verstandig om niet op één moment alles in te leggen, maar om periodiek een bedrag te storten. Dan zijn eventuele schommelingen in de koersen op te vangen.

De koers-boekwaarde indicator geeft aan hoeveel je betaalt voor een deel van de tastbare (materiële) eigendommen van het bedrijf.

Check de kosten en risico’s

Beleggen is een breed begrip. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je geld te beleggen. Informeer jezelf of laat je adviseren door een beleggingsadviseur. Op sociale media en elders op internet zijn ook veel personen te vinden die over beleggen bloggen en vloggen, zogeheten finfluencers. Vaak zijn dit geen experts en meestal hebben ze geen vergunning om je persoonlijk advies te geven.

Bekijk tijdens je zoektocht ook meerdere aanbieders en producten. Je zult zien dat er wel degelijk verschil tussen de aanbieders zit. Lees de voorwaarden goed door (ook de kleine lettertjes!), je kunt er veel geld mee besparen en problemen mee voorkomen. En lees altijd de financiële bijsluiter of essentiële beleggersinformatie. Voor financiële producten is een dergelijk informatiedocument verplicht. Vraag hierom! In de financiële bijsluiter en essentiële beleggersinformatie vind je informatie over wat het product inhoudt en wat de kosten en de risico’s zijn. Voor effecten, zoals aandelen en obligaties, kan je vragen naar het prospectus.

beleggen

De kern van de zaak
Beginnen met beleggen kan voor velen overwhelming zijn. Waar begin je? Waar moet je op letten? Hoe behoed je jezelf voor beginnersfouten? In dit artikel bespreek ik een checklist voor beginnende beleggers, zodat jij goed voorbereid de beurs op gaat.

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.