Starten met beleggen: waarom zijn ETF’s geschikt?

Heb je interesse om te starten met beleggen? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van ETF’s. Maar waarom is precies dit beleggingsproduct zo geschikt voor beginnende beleggers? In dit artikel gaan we hier dieper op in en laten we zien waarom ETF’s jouw beleggingsportefeuille kunnen versterken.

Wat zijn ETF’s?

We beginnen met een korte uitleg van wat ETF’s precies zijn. De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund, wat in het Nederlands ‘een beursgenoteerd fonds’ betekent. Een ETF is een mandje met aandelen dat een index volgt (een vaste groep aandelen, zoals bijvoorbeeld de top 25 in Nederland). Het mandje volgt deze groep standaard, in tegenstelling tot een fonds waarbij een manager bepaalt welke aandelen er in het mandje zitten en wanneer deze verkocht worden.

Een ETF is een mandje met aandelen dat een index volgt

Waarom zijn ETF’s geschikt voor beginnende beleggers?

Nu je weet wat een ETF is, bekijken we waarom juist dit product zo geschikt is voor beginnende beleggers. Dit heeft te maken met diversificatie, lage kosten, liquiditeit, eenvoud en het ruime aanbod. Tell me more!

1. Diversificatie

Eén van de belangrijkste principes van beleggen is het spreiden van risico. Door te beleggen in een ETF krijg je direct toegang tot een breed scala aan effecten. Dit betekent dat je niet al je geld hoeft te investeren in één enkel aandeel of obligatie, maar dat je je risico kunt spreiden over verschillende beleggingen. Dit verkleint het risico van grote verliezen en vergroot de kans op positieve rendementen.

etfbeleggen

2. Lage kosten

ETF’s staan bekend om hun lage kosten in vergelijking met andere beleggingsfondsen. Dit komt omdat ETF’s passief beheerd worden, wat betekent dat ze een index volgen in plaats van actief te proberen de markt te verslaan. Hierdoor zijn er geen hoge beheerkosten en transactiekosten verbonden aan ETF’s. Dit is vooral gunstig voor beginnende beleggers met een beperkt budget, omdat het betekent dat je meer van je rendement kunt behouden. Meer leren over de kosten? Meld je hier aan voor de online cursus WTF is een ETF?

3. Liquiditeit

ETF’s worden verhandeld op de beurs. Het aanbod is ruim, waardoor je voor de meeste ETF’s eenvoudig een koper kunt vinden. Dit in tegenstelling tot vastgoed Met ETF’s kun je op elk moment van de handelsdag kopen of verkopen, waardoor je flexibiliteit hebt om je beleggingsstrategie aan te passen.

4. Eenvoudig te begrijpen

ETF’s zijn over het algemeen eenvoudig te begrijpen, zelfs voor beginnende beleggers. Wel is het belangrijk dat je jezelf goed inleest en eventueel een goede cursus volgt. In tegenstelling tot complexe derivaten of hedgefondsen, volgen ETF’s vaak een bekende index, zoals de S&P 500. Dit maakt het gemakkelijker om de prestaties van een ETF te volgen en te begrijpen hoe het zich verhoudt tot de markt.

5. Ruime keuze

De ene ETF is de ander niet’’. ETF’s verschillen enorm op basis van sectoren, geografische spreiding en producten in het mandje. Dit betekent dat je een ETF kunt vinden die past bij jouw beleggingsdoelen en risicobereidheid. Of je nu geïnteresseerd bent in aandelen, obligaties, grondstoffen of zelfs specifieke sectoren, er is waarschijnlijk een ETF die aan jouw behoeften voldoet.

Direct beleggen met de WTF is een ETF cursus!

Vind je beleggen in ETF’s interessant, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? No Worries: “WTF is een ETF” is dé cursus die je nodig hebt. In deze videocursus leer je via 9 modules hoe je kunt beleggen in ETF’s. Na de cursus heb je een doordacht beleggingsplan en weet jij welke ETF’s je wil kopen. Breid jij je netwerk graag uit met andere ETF-beleggers? Meld je dan als als VIP-cursist.

Wil je meer info over de cursus of direct beginnen? Op deze pagina geef ik je meer informatie en laat ik je in detail zien wat je gaat leren. Ben je enthousiast geworden? Dan kun je vervolgens direct beginnen met leren!

De kern van de zaak

ETF’s zijn over het algemeen eenvoudig te begrijpen, zelfs voor beginnende beleggers. Wel is het belangrijk dat je jezelf goed inleest en eventueel een goede cursus volgt. In tegenstelling tot complexe derivaten of hedgefondsen, volgen ETF’s vaak een bekende index, zoals de S&P 500.

Cursus ETF beleggen

Wil je meer info over de cursus of direct beginnen? Op deze pagina geef ik je meer informatie en laat ik je in detail zien wat je gaat leren. Ben je enthousiast geworden? Dan kun je vervolgens direct beginnen met leren!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.