3,75% rente over je saldo bij Trade Republic

Als je YoungTrader volgt op Instagram, dan weet je dat ik fan ben van Trade Republic. Het was daarom dat ik graag met deze partij wilde samenwerken, want spread the word: Trade Republic betaalt maar liefst 3,75% aan rente uit over jouw spaargeld. Wat? Ja, dat is opmerkelijk veel en dit percentage heb ik bij andere financiële partijen nog niet kunnen ontdekken. Onder de slimmeriken die mijn tip hebben opgevolgd, merkte ik soms wel nog wat verwarring op. Want, hoe wordt deze 3,75% rente berekend? In dit artikel neem ik het stap voor stap met je door.

 

Ontvang 3,75% rente over je saldo

Allereerst, waar van je die 3,75% aan rente over. Dat antwoord is heel simpel: over het geld dat je beschikbaar hebt staan op je Trade Republic rekening. Met andere woorden: je saldo. Dit geld heb je van je particuliere rekening overgemaakt naar je Trade Republic rekening. 

Belangrijk: je hebt dit geld dus niet belegd. De reden dat ik dat benoem is omdat sommigen het verwarrend vinden dat Trade Republic een broker is. Klopt, maar als je je app opent, zie je twee schermen. Scherm nummer 1 is je portefeuille. Daarin zie je de waarde(ontwikkeling) van de beleggingsproducten die je bezit. Klik je op scherm 2 ‘Saldo’ dan zie je je saldo op je rekening. Over dit bedrag ontvang je 3,75% aan rente. Je kunt dit bedrag ophogen door extra geld te storten en verlagen door geld op te nemen. 

rente Trade Republic

3,75% rente op jaarbasis 

Goed, je weet nu dat je 3,75% rente ontvangt over je saldo. Als je direct gaat rekenen, wacht dan nog even. Deze 3,75% is namelijk op jaarbasis. Ondanks dat je maandelijks je rente gestort krijgt, ontvang je dus niet 3,75% in één maand. Dan zou je wel heel snel rijk worden! Over het algemeen heb je geduld nodig om rijk te worden.

Wil je nu alsnog de rekensom voor jezelf maken? Dat snap ik. De formule die je dan moet gebruiken is: 

  • Jouw saldo’ x 3,75  = rente per jaar
  • Jouw saldo’ x 3,75 / 12 = rente per maand

Volgens onderzoek van de ACM hebben Nederlandse gezinnen 90% van hun spaargeld ondergebracht bij de Nederlandse grootbanken tegen een gemiddelde rente van 1,6%. Dit gaat om gemiddeld €41.000 per gezin, wat neerkomt op €659 per jaar. Tegen de nieuwe rente van 3,75% zou elk gezin €1545 per jaar kunnen ontvangen bij Trade Republic (een verschil van €886).

Zo koop ik elke maand ETFs met mijn rente

Maandelijkse uitbetaling

Eerder zei ik al dat je rente maandelijks wordt bijgestort. Dit vindt plaats op de eerste van de maand. Je ziet dan je opgebouwde rente naar € 0 gaan en je saldo wordt die dag verhoogd met het bedrag aan rente dat je die maand hebt verdiend. Je krijgt hier ook een notificatie van in je overzicht van je telefoon. Geloof me, deze notificaties zijn mijn lievelingsnotificaties geworden!

Om verwarring te voorkomen is het belangrijk om te benoemen dat de rente wordt berekend over je gemiddelde saldo! Als jij dus midden in de maand geld bijstort, geld investeert op de beurs of geld opneemt, dan wordt jouw saldo aangepast. Op die manier zal je ook de berekening van je rente aantasten. Je hebt immers niet meer eenzelfde saldo gehad voor die maand, maar je dient nu met twee (of meer) verschillende saldowaardes te gaan rekenen. De som wordt daarmee ingewikkelder, maar niet getreurd: je hoeft dit niet zelf uit te rekenen. Trade Republic doet dit voor je en zorgt ervoor dat jouw rente alsnog per dag juist wordt berekend en op de eerste van de maand wordt gestort op je rekening.

 

Rente-op-rente effect 

Dit onderdeel is het allerbeste. Stel, je zou in theorie dit saldo niet aanraken. Jouw spaargeld blijft op de rekening en je bent lekker bezig met rentenieren. Iedere maand wordt je rente bijgestort en al die tijd ontvang je 3,75% op jaarbasis. Wat gebeurt er dan? Het rente-op-rente effect gaat plaatsvinden: in het eerste jaar ontvang je 3,75% over je saldo. Het tweede jaar is jouw saldo verhoogd met je rente, waardoor je nu 3,75% over je “saldo+rente” ontvangt. Zie je wat daar gebeurt? Zonder dat jij actie hebt ondernomen, ontvang je nu ook 3,75% over je eerder ontvangen rente. Dit trucje gaat zich vervolgens ieder jaar herhalen en zo zal er een exponentieel effect gaan ontstaan. Je geld is dan echt voor je aan het werk!

 

Andere voordelen Trade Republic 

Natuurlijk is de 3,75% rente al motiverend om een rekening te openen, maar Trade Republic biedt  nog meer financiële mogelijkheden voor slimmer geldbeheer. Zo kan je Periodiek beleggen zonder dat je transactiekosten moet betalen, terwijl marktorders maar €1 per transactie kosten. Verder kan je een betaalkaart aanvragen waar je 1% Saveback over ontvangt, wereldwijd mee kunt betalen en waarmee je je wisselgeld (met hefboom) kunt beleggen iedere keer dat je afrekent. Genoeg financiële trucjes om uit te kiezen als je een rekening opent. Doe er je voordeel mee!

 

  • Dit artikel is in samenwerking geschreven met Trade Republic.

Kern van het verhaal

Trade Republic biedt een aantrekkelijke 3,75% rente op niet-belegde cash op jaarbasis. Deze rente wordt maandelijks bijgestort en berekend over het gemiddelde saldo, waardoor je spaargeld exponentieel kan groeien door het rente-op-rente effect. Trade Republic biedt daarnaast lage transactiekosten en diverse investeringsopties.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Deze bank komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.