9x veelgestelde vragen over beleggen

Beleggen is een complex begrip. Veel jongeren willen beginnen met beleggen, maar weten niet direct waar ze moeten beginnen. Het is dus niet gek dat starters met vragen over beleggen zitten. In dit artikel tackelen we negen veelgestelde vragen over beleggen. Na het lezen van dit artikel, weet je precies welke vorm van beleggen bij jou past!

  1. Moet je meteen starten met beleggen als je een baan hebt?

Niks moet, maar het is wel slim. Door vroeg te beginnen geef je je vermogen namelijk meer tijd om te groeien dankzij het effect van samengestelde rente. 

Training beleggen
  1. Hoeveel geld heb je nodig om te starten?

Het is een misvatting dat je rijk moet zijn om te beleggen. Je kunt in theorie al beginnen met bedragen onder de €10, maar de meeste mensen starten met iets rond de € 50 – € 100 per maand als zij dit kunnen missen. Dit maakt beleggen een toegankelijke optie voor bijna iedereen! 

 

  1. Hoe lang moet je beleggen?

Een algemene regel is: hoe langer, hoe beter. Waarom? Niet alleen maak je dan gebruik van het rente-op-rente effect,  je verlaagt ook de risico’s door je geld lang aan het werk te laten. De beurs beweegt namelijk met op- en neerwaartse koersen. Hoe langer je je geld belegt en niet aanraakt, hoe groter de kans dat je met positief rendement eindigt. Let op: je spreekt altijd over kansen, er kan niks gegarandeerd worden met beleggen.

  1. Is beleggen net zoiets als gokken? 

Absoluut niet. Gokken is gebaseerd op kansspel. Je zet in op zwart of wit en hebt daarmee 50% kans om te winnen. Simpel uit te rekenen. Beleggen is gebaseerd op de economie en bedrijfsvoering. Het is dus veel complexer, want je rendement hangt af van hoe de toekomst verloopt en welke bedrijven en/of sectoren goed presteren. Vind je dat maar lastig klinken? Geen paniek, met een langetermijnfocus en een gespreide portefeuille kom je al een heel eind.

 

  1. Hoe minimaliseer ik de risico’s? 

Vind je het alsnog spannend om risico’s te nemen? Of om keuzes te maken als het om beleggen gaat? Dan kan je dit ook aan een ander overlaten en investeren in een portefeuille die al voor jou is samengesteld door experts. Bij Brand New Day heb je bijvoorbeeld modelportefeuilles. Jij geeft aan bij hoeveel risico je je prettig voelt en dan wordt er een modelportefeuille aangeraden die bij dit risicoprofiel past.

Er bestaan zoveel verschillende vormen van beleggen. Daardoor is er eigenlijk voor iedereen een vorm beschikbaar. Iedereen kan dus beleggen!

  1. Hoe kies ik de juiste beleggingsvorm?

Beleggen kan iedereen, want er bestaan verschillende vormen van beleggen. Ben je een starter? Dan is breed gespreid beleggen prettig om mee te beginnen, omdat het relatief minder risico met zich meebrengt dan beleggen in losse aandelen. Indexbeleggen is zo’n manier waarbij je breed gespreid belegt. Je investeert dan in indexfondsen: dat zijn mandjes met meerdere aandelen. Vaak uit verschillende landen en sectoren. Door te investeren in zo’n indexfonds, spreid je je geld direct over een groep aandelen in plaats van een individueel bedrijf. 

Vind je het alsnog lastig om te beslissen in welke fondsen je dan moet beleggen? Geen paniek, het kan namelijk nóg simpeler. Je kunt ook kiezen voor modelbeleggen, zoals ik hierboven heb omschreven. Zowel indexbeleggen als modelbeleggen is mogelijk bij de broker Brand New Day. Ontdek hier welke vorm van beleggen bij je past. 

 

  1. Hoe vaak moet ik mijn portefeuille checken?

Indexbeleggers hoeven hun portefeuille niet continu te controleren. Elk kwartaal of eens per half jaar is eigenlijk prima. Waarom? Indexbeleggen is gericht op de lange termijn, waarbij dagelijkse schommelingen minder belangrijk zijn. Door niet te vaak te kijken voorkom je dat je overhaast reageert op een marktverandering. 

 

  1. Hoe werkt beleggen voor je pensioen?

Je kunt kiezen om te sparen en/of te beleggen voor je pensioen. Het verschil is dat je met een pensioen-beleggen-rekening je geld voor je laat werken, terwijl je via een pensioen-sparen-rekening je geld ‘gewoon’ spaart. Het hangt af waar jij je prettig bij voelt.

Het voordeel van het openen van een pensioenrekening is dat je er fiscale voordelen door krijgt. Of je nou spaart of belegt voor je pensioen, je kunt er ieder jaar veel belasting mee besparen. Ontdek hier hoe dat precies werkt.

9. Hoeveel levert beleggen op?

Dat is afhankelijk van veel factoren. Denk aan: hoeveel je per maadn gaat investeren, in welke fondsen je investeert, hoe lang je je geld niet aanraakt en hoe de toekomst uitpakt. Lastig dus om een antwoord te geven op deze vraag. Wil je toch een inschatting maken? Dan kan je deze handige tool gebruiken. Je kunt hiermee inzichtelijk maken wat beleggen jou kan opleveren, als je er vroeg mee begint.

– Dit artikel is in samenwerking geschreven met Brand New Day.

De kern van de zaak

In dit artikel tackelen we negevn veelgestelde vragen over beleggen. Veel mensen starten niet met beleggen, omdat ze denken dat het net zo iets is als gokken. Dit is absoluut niet waar! In dit artikel gaan we dieper in op deze misvatting en beantwoorden we andere veelgestelde vragen rondom beleggen.

Brand New Day

Brand New Day is een no-nonsense beleggingspartij die indexbeleggen eenvoudig maakt voor beginners. Ze bieden verschillende rekeningen voor starters die graag willen beginnen met beleggen, indexbeleggen, sparen en/of beleggen voor je pensioen. Je kunt er voor ieder doel terecht. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.