De stille kracht van een stabiel portfolio
Beleggen in obligatie-ETF’s. Dat klinkt gek. Dat zijn toch twee verschillende beleggingsinstrumenten? Nee, een obligatie-ETF is een exchange traded fund die een selectie aan obligaties volgt. Het product kan stabiliteit aan je portfolio toevoegen. Slaap je ‘s nachts wat lekkerder door. Daarom zoom ik in deze post in op obligatie-ETF’s. Wat zijn de voor en nadelen en waarom is dit product een stress verlager?
Wat is een obligatie?
Een obligatie verschilt in de basis van een aandeel: het is een lening in plaats van een stukje eigendom. Je kan beleggen in die lening door een obligatie te kopen via de beurs. In ruil voor het uitlenen van je geld, ontvang je periodiek een bedrag aan rente. Net zoals op je spaarrekening dus. Om hoeveel rente het gaat, staat op de obligatie zelf. Daarnaast staat daar ook aangegeven na hoeveel tijd (de looptijd) jij je geld weer ontvangt. It’s that simple. Obligaties worden als minder risicovol gezien ten opzichte van aandelen. Maar let op, zonder risico is het niet!
Wat zijn de risico’s van obligaties?
In het ergste geval gaat de partij waar je het geld aan uit hebt geleend failliet. Dan krijg je je geld niet terug. Een ander risico is dat de koers van de obligatie kan dalen. Maar waarom worden obligaties dan als relatief veilig gezien? Omdat de partij waar je je geld aan uitleent in veel gevallen een land is. En die gaan niet zo snel failliet. Er bestaan ook bedrijfsobligaties. Als een bedrijf failliet gaat, zijn obligatiehouders alsnog de eerste die hun geld terugkrijgen. Nog voordat de aandeelhouders aan de beurt zijn.
Rente als drijfveer
Marktrente en obligatiekoersen zijn met elkaar verweven. Stijgt de rente, dan verliezen lopende obligaties hun glans. Hoe zit dat precies? Bij een stijgende rente, leveren nieuwe leningen je meer op dan oude leningen. Oude obligaties worden minder aantrekkelijk en dat kan de koers beïnvloeden. Bij een renteverlaging werkt het andersom. Oude obligaties worden dan aantrekkelijker.
Samen sta je sterker
Ervaren beleggers zetten vaak in op een combinatie van obligaties en aandelen. Samen verzorgen ze een goede spreiding in je portfolio. In slechte beurstijden worden obligaties vaak als ‘safe haven’ gezien, omdat ze minder risicovol zijn. Tijdens goede beurstijden worden aandelen als aantrekkelijker gezien, omdat deze koersen sneller bewegen dan bij obligaties. Door ze alletwee in je portfolio op te nemen, wed je op beide paarden.
Verlang je naar meer financiële vrijheid?
Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hier voor meer info!
Maar waarom worden obligaties dan als relatief veilig gezien? Omdat de partij waar je je geld aan uitleent in veel gevallen een land is. En die gaan niet zo snel failliet. Maar zeg nooit nooit, obligaties kennen ook risico’s.
Hoe kies je een obligatie-ETF die bij je past?
- Risico: Als je je richt op obligatie-ETF’s, is het slim om eerst te kijken naar de samenstelling van de ETF’s. Bestaat de groep vooral uit bedrijfs- of staatsobligaties? Staatsobligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan bedrijfsobligaties. Daar staat tegenover dat de beloning (rente) ook vaak lager is.
- Kredietwaardigheid: Obligaties krijgen een kredietwaardigheidsrating die verschilt van AAA (lager risico) tot C of D (hoger risico). Ook hier ontvang je vaak een hogere rente als je meer risico durft te nemen.
- Looptijd: Obligaties met een korte looptijd zijn vaak minder risicovol dan obligaties met een langere looptijd. Dat komt omdat de kans dat de marktrente in die periode gaat stijgen, kleiner is.
- Land van uitgifte: Je hebt bij obligaties te maken met het valutarisico (als de lening is uitgegeven in een andere munteenheid dan de euro). Je kunt dit vermijden door in ETF’s te beleggen met obligaties die zijn uitgegeven in euro.
Obligatie-ETF’s
Zo, nu je weet wat obligatie-ETF’s inhouden, neem ik er graag vijf met je door. Geen advies, gewoon ter inspiratie. Al deze obligatie ETF’s zijn eenvoudig aan te schaffen via het platform van BUX.
- iShares USD High Yield Corporate Bond UCITS ETF – Via deze ETF beleg je in een divers aanbod aan hoogrentende bedrijfsobligaties uit de hele wereld. In de index vind je bedrijven als T-Mobile en Ford Motor.
- iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF – Met deze dollar-ETF kun je beleggen in meer dan 590 obligaties die zijn uitgegeven door overheden afkomstig van opkomende landen als Saoedi-Arabië, Turkije, Qatar, Brazilië, Indonesië en de Filipijnen.
- Lyxor ESG Euro corporate Bond ETF – Ben jij een duurzaamheidstrijder? In deze ETF beleg je in obligaties van Europese bedrijven met een hoge ESG-score (een rating voor hoe duurzaam een bedrijf is). In de index kom je bedrijven tegen als Total, BNP Paribas en Orange.
- iShares USD Treasury Bond 1-3yr ETF – Deze ETF is gericht op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 1 tot 3 jaar. Staatsobligaties afkomstig van één land dus, maar wel het land met de grootste economie van de wereld.
- Lyxor Euro Highest Rated Macro-Weighted Government Bonds ETF – Met deze ETF kun je beleggen in staatsobligaties van de eurozone met de hoogste rating. De Europese obligaties in deze index hebben een AAA- of AA-rating en een looptijd van minimaal een jaar.