Wat is het rente-op-rente effect?

Het achtste wereldwonder

Albert Einstein, een genie met het hoogste IQ ooit behaald. Ooit werd er aan Einstein gevraagd wat hij zag als het achtste wereldwonder. Zijn antwoord daarop was het rente-op-rente effect. Het rente-op-rente effect wordt ook wel samengestelde rente genoemd.

Samengestelde rente

Wat is dan precies, die samengestelde rente. Als ik het in één zin zou moeten samenvatten, dan is het ‘het proces dat geld geld gaat verdienen!’. Hoe zit dit dan? Als jij een aandeel bezit dat dividend uitbetaalt, dan ontvang je jaarlijks dividend. Indien je dit dividend laat uitkeren in de vorm van aandelen, zal je steeds meer aandelen gaan bezitten. In de jaren die volgen ontvang je ook dividend over de aandelen die je ontving als dividend. Zie je wat hier gebeurt? Je ontvangt dividend over dividend. Als dit jaren zo door gaat, zal er een soort sneeuwbal effect staan.

valkuilen beleggen

Illustratie graag!

Als aandeelhouder investeer jij een bedrag in aandelen X. Over dit bedrag ontvang jij jaarlijks dividend. Als jij het dividend niet laat uitbetalen in cash, maar direct na ontvangst herinvesteert in nieuwe aandelen X, bezit jij nu het originele bedrag PLUS dividend in aandelen X. Aan het eind van het jaar erop, zul jij weer dividend ontvangen over het geinvesteerde bedrag in aandelen X. Let goed op; je ontvangt nu dus ook dividend óver het originele bedrag EN het dividend van vorig jaar. Het deel waar je dividend op dividend ontvangt, bestaat uit het rente-op-rente effect.

Rekenvoorbeeld

Jaar 1

  • Jan: Jij investeert €100,- in dividendaandelen – jaarlijks ontvang je 5% aan dividend.
  • Dec: Jij ontvangt 5 % dividend over het geinvesteerde bedrag. Je ontvang dus €5 – dit ga je herinvesteren in dezelfde aandelen.

Jaar 2

  • Jan: Jij bezit €105 euro in dividendaandelen (100 originele bedrag, 5 euro dividend)
  • Dec: Jij ontvangt 5 % dividend over het geinvesteerde bedrag. Dit keer ontvang je €5,25 (5% over €105) – dit ga je herinvesteren in dezelfde aandelen.

Jaar 3

  • Jan: Jij bezit €110,25 in dividendaandelen.
  • Dec: Jij ontvangt 5% dividend over het geinvesteerde bedrag. Dit keer ontvang je €5,51 (5% over €110,25) – dit ga je herinvesteren.

Als je in totaal 10 jaar zo doorgaat, bezit je aan het eind; €162,89 in dividendaandelen. Als je jouw dividenden niet had geherinvesteerd; had je 10 x €5 = 50 euro aan cash gehad. Niet verkeerd. Maar zie je hoe jouw geld voor jou is gaan werken en nu €162,89 waard is? Door het rente-op-rente effect heb jij €12,89 extra verdiend!

Dividend ontvangen in de vorm van aandelen

In jouw broker app kun je gemakkelijk instellen dat jouw dividenden worden herbelegd. In het rekenvoorbeeld hebben we een klein bedrag gebruikt. Maar het rente-op-rente effect kan bij grotere bedragen al gauw heel hard groeien! Ik raad je dus aan je dividenden altijd te herinvesteren. Het geheim van het 8e wereldwonder is dat je geduld moet hebben. Het is van belang dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen, zodat je vaker kunt genieten van het rente-op-rente effect. Het is een lange-termijn winstgever!

De kern van de zaak

Einstein noemde het het achtste wereldwonder: het rente-op-rente effect. Het is een effect waarbij samengestelde rente ontstaat. Deze vorm van rente is een drijfveer voor veel lange termijn beleggers. In deze blogpost leg ik uit wat dividend betekent en hoe het rente-op-rente effect werkt.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.