Sparen kan soms lastig zijn, vooral als er zoveel verleidingen om je heen zijn. Je wilt graag dat nieuwe gadget, die mooie vakantie of een gezellige avond uit, maar tegelijkertijd weet je dat je ook een buffer moet opbouwen voor onverwachte uitgaven of voor grotere doelen, zoals een huis of pensioen. Gelukkig zijn er handige tools die je kunnen helpen om effectief en gemotiveerd te sparen. Hieronder deel ik 5 tools die je kunnen helpen om je spaardoelen te bereiken. Misschien ken je er al een paar, maar hopelijk zitten er ook nieuwe tips bij!
1. De klassieke spaarpot (met slot)
Laten we beginnen met de eenvoudigste en misschien wel meest nostalgische tool: de spaarpot. Ja, het klinkt ouderwets, maar een fysieke spaarpot kan verrassend motiverend werken, vooral als je het ziet groeien. Heb je er wel eens over nagedacht om een spaarpot te kopen met een slot? Dit klinkt misschien een beetje streng, maar het kan je helpen om écht vast te houden aan je spaardoelen. Omdat je niet zomaar bij je geld kunt, dwing je jezelf om goed na te denken voordat je die spaarpot openmaakt. Zo eentje als deze: Goudstaaf met een dop met slot.
Ik zag laatst ook een andere super leuke spaarmethode: een mega Bacardi fles waar al het kleingeld in ging. Heel effectief, want je krijgt de muntjes er niet uit. Hoe het geld erin ging? Hij had een gleuf gemaakt met gereedschap. Het geld kon er dus wel in, maar niet uit.
2. Spaartemplate (bijvoorbeeld FinFit template)
Een handige manier om inzicht te krijgen in je uitgaven en besparingen is een spaartemplate. Er zijn veel templates beschikbaar die je kunt gebruiken om je inkomsten en uitgaven bij te houden, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat. Een voorbeeld is het FinFit template. Dit is een template welke je helpt om je financiën in kaart te brengen, uitgaven te categoriseren en je spaardoelen op te stellen. Zo krijg je inzicht in waar je op kunt besparen en hoeveel je kunt sparen.
Dit soort templates maken het gemakkelijker om discipline op te bouwen. Het geeft je een duidelijk overzicht van je financiële situatie en kan je helpen om maandelijkse besparingsdoelen te stellen. Geen ingewikkelde apps of rekenmodellen nodig, gewoon een simpele, gestructureerde manier om met je geld om te gaan. Easy peasy.
3. Een pensioenrekening (dubbele winst!)
Sparen voor je pensioen klinkt misschien niet zo spannend als sparen voor een vakantie, maar wist je dat je met een pensioenrekening ook belastingvoordeel kunt behalen? Dit is dus eigenlijk een dubbele win! In Nederland kun je extra geld opzij zetten op een pensioenrekening. Dit geld wordt apart gezet voor je oude dag, en je hoeft er nu geen belasting over te betalen. Pas wanneer je later geld uit deze rekening haalt, betaal je belasting, maar vaak tegen een lager tarief omdat je inkomen dan lager is.
Als je nu een deel van je inkomen opzij zet voor je pensioen, profiteer je niet alleen later van een lekker appeltje voor de dorst, maar kun je ook direct besparen op je belastingaanslag. Win-win, toch?
4. Spaarkaarten en apps
Veel winkels bieden spaarkaarten of apps aan waarmee je punten kunt verzamelen bij elke aankoop. Denk bijvoorbeeld aan de spaarkaart van Albert Heijn of de bonuskaart van de supermarkt. Voor elke euro die je uitgeeft, ontvang je punten die je later kunt inwisselen voor korting of gratis producten. Dit kan je helpen om ongemerkt te sparen, vooral als je deze punten bewaart voor grotere aankopen of speciale momenten.
Probeer je gespaarde punten niet meteen in te wisselen. Stel een doel voor jezelf, zoals het verzamelen van een bepaald aantal punten om bijvoorbeeld tijdens de feestdagen flink te besparen op je boodschappen. Zo creëer je een soort mini-spaardoel binnen je dagelijkse routine.
Ja, het klinkt ouderwets, maar een fysieke spaarpot kan verrassend motiverend werken
5. Spaarzegels (zoals Albert Heijn spaarzegels)
Spaarzegels zijn een handige manier om ongemerkt een mooi bedrag bij elkaar te krijgen. Bij Albert Heijn kun je bijvoorbeeld voor elke euro die je uitgeeft, een spaarzegel kopen voor 10 cent. Als je spaarkaart vol is (met 490 zegels), krijg je €52 uitbetaald, wat neerkomt op een rendement van 6%. Dit is vaak een stuk meer dan wat je op een reguliere spaarrekening krijgt!
Het fijne aan spaarzegels is dat het heel laagdrempelig is. Elke keer als je boodschappen doet, kun je besluiten een klein bedrag extra te sparen. Voor je het weet, heb je een mooie buffer opgebouwd die je kunt gebruiken voor grotere uitgaven of gewoon voor een onverwachte verrassing.
Wat werkt voor jou?
Sparen is voor iedereen anders. Misschien ben je al bekend met een van deze tools, of misschien ben je net begonnen met sparen en zoek je de juiste manier om dit te doen. Het belangrijkste is dat je een methode kiest die bij jou past en waarmee je gemotiveerd blijft. Heb je al een van deze tools geprobeerd? Zo niet, welke spreekt je het meeste aan om mee te beginnen?