Hoe kom je de dure decembermaand financieel door?

December is een drukke maand vol gezelligheid, feestjes en cadeaus. Helaas gaat dit vaak gepaard met flinke uitgaven. Maar geen zorgen, als je een beetje goed plant en slimme keuzes maakt, kun je de dure decembermaand financieel door komen. Het beste is natuurlijk om eerder in het jaar al rekening te houden met de dure decembermaand, dan voel je het minder in je portemonnee. Maar als je hier op voorhand geen rekening mee hebt gehouden, dan kun je vast wat extra tips gebruiken om de dure decembermaand door te komen. Ik deel hieronder een aantal tips met je.

Hoeveel geld kun en wíl je uitgeven?

Voordat je jezelf helemaal laat gaan met sinterklaas- en kerstcadeaus, is het belangrijk dat je van tevoren een budget maakt die realistisch en haalbaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het FinFit template. Bedenk hoeveel je kunt en wilt uitgeven. Maak een lijst van alle verwachte uitgaven, inclusief cadeaus, eten en eventuele versieringen. Het opstellen van een budget geeft je een duidelijk overzicht en voorkomt dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

Dure decembermaand

Maar met alleen Sinterklaas en Kerst ben je er misschien nog niet. Als jij kinderen hebt, valt ook de kerstvakantie deels in december. Ga je leuke dingen doen met de kids en zo ja, wat ga je doen? Je kunt bijvoorbeeld op Vakantie veilingen dagjes uit scoren met een leuke korting.

Zijn er vrienden of familie jarig in december? Dan moet je ook daar rekening mee houden, je kunt namelijk niet zonder cadeautje aankomen.

Als je al deze dingen op papier hebt staan, kun je je budget gaan verdelen.

Ga op zoek naar aanbiedingen

December is de maand van de aanbiedingen. Houd je ogen open voor kortingen en speciale acties bij winkels. Je kunt bijvoorbeeld online prijzen vergelijken en je aankopen doen via speciale cashback apps zoals Woolsocks. Dat is leuk shoppen, want je ging het toch al kopen. Dankzij deze cashback apps en websites krijg je er een gedeelte over terug.

Nog een leuke tip: al deze cashback potjes kun je over het hele jaar opsparen en voor december laten uitbetalen. Op die manier creëer je extra budget voor de dure decembermaand.

kerstcadeau

Geef een zelfgemaakt cadeau

Wie zegt dat een geweldig cadeau altijd duur moet zijn? Als je creatief bent, kun je prima zelfgemaakte cadeaus geven. Denk aan gepersonaliseerde items, een zelfgemaakt bloemstukje of een gehaakt cadeau. Hier heb je echt tijd en moeite in gestopt en wordt daarom veel meer gewaardeerd dan zomaar een cadeau dat je hebt gekocht.

 

Bespaar op je boodschappen

Je kunt veel geld kwijt zijn aan feest diners, maar dat hoeft gelukkig niet. Door op tijd je maaltijden te plannen, kun je vroegtijdig aanbiedingen in de gaten houden. Als je op het laatste moment snel dingen moet inslaan, ben je veel duurder uit. Houd ook gourmetvlees na Sinterklaas in de gaten. De producten die winkels overhouden, worden met korting verkocht als ze op datum zijn. Je kunt er ook voor kiezen om alle gasten iets mee te laten nemen. Zo spreid je de kosten over alle mee-eters.

Koop cadeaus al in september, zodat je extra geld bespaart.

Haal de bezem door je huis en verkoop overbodige spullen

December is ook dé perfecte tijd om wat extra geld te verdienen. Kijk eens rond in huis en verzamel spullen die je niet meer nodig hebt. Verkoop ze online of organiseer een garageverkoop. De opbrengst kan mooi worden gebruikt om je decemberuitgaven te dekken. Het is vooral slim om het speelgoed van de kids te checken. Ze krijgen in december namelijk weer veel nieuwe dingen, dan kan het oude mooi weg.

 

Bereid je goed voor op volgend jaar

Zoals ik in de inleiding al zei, is het slim om het hele jaar rekening te houden met de dure decembermaand. Je kunt bijvoorbeeld cadeaus al in september kopen, dan bespaar je meer geld. Naarmate december dichterbij komt, gaan namelijk alle prijzen omhoog. Je kunt ook het hele jaar door je koopzegels opsparen en deze voor december laten uitbetalen. Op die manier is het nog makkelijker om de dure decembermaand door te komen. Of maak een goed spaarplan.

De kern van de zaak

December is een dure maand, gelukkig kun je deze maand financieel goed doorkomen door je goed voor te bereiden en te letten op aanbiedingen. Houd het hele jaar rekening met december, dan heb je de laatste maand van het jaar geen (financiële) stress.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.