Tips om te sparen voor grote aankopen

Sparen voor grote aankopen kan aanvoelen als een kansloze missie. Dat komt omdat een heel groot bedrag voor de meeste mensen onbereikbaar lijkt. Het goede nieuws is dat iedereen kan sparen voor een grote aankoop, mits je een aantal slimme spaargewoonten aanneemt. In deze blog delen we enkele praktische tips om je te helpen die grote aankopen te realiseren zonder financiële stress. Dus lees gauw verder, zodat je met goede moed kunt beginnen!

Waar spaar je voor?

Waar droom je van? Het is veel makkelijker om te sparen als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Sparen om het sparen is vaak niet motiverend genoeg. Pas als jij een duidelijk doel hebt, bijvoorbeeld een nieuwe auto, wordt het makkelijker om te sparen. Je kunt je doel visueel maken door bijvoorbeeld een plaatje op je koelkast te hangen of als je digitaal in een potje spaart, kun je een foto aan je potje hangen. Op die manier word je steeds herinnert aan jouw doel en wordt sparen voor grote aankopen een eitje. Als je het lastig vindt om je doel op te breken in kleinere spaardoelen, bekijk dan eens het FinFit template. Met deze online tool organiseer je eenvoudig je persoonlijke financiën.

1. Maak een plan

Begin met het in kaart brengen van jouw inkomsten en uitgaven. Zijn er onnodige kosten die je kunt verminderen of eruit kunt gooien? Het kan zo simpel zijn als het snijden van dat dagelijkse koffietje onderweg. Elke euro telt en brengt je dichter bij je doel. Of misschien bestel je wel twee keer in de week bij Thuisbezorgd. Kijk kritisch naar je uitgaven en schrap – eventueel tijdelijk – bepaalde uitgaven. Als je hiermee klaar bent, heb je duidelijk in kaart welk bedrag je zou kunnen sparen en is jouw spaarplan af. Vind je het prettig om daarbij geholpen te worden? De Money Planner van Porterenee helpt jou met het organiseren van je inkomsten en uitgaven.

 

2. Stel automatisch sparen in

Als je de vorige stap goed hebt uitgevoerd, weet je wat je iedere maand uitgeeft en welk bedrag er overblijft om te sparen. Om het jezelf super makkelijk te maken, kun je dit bedrag als automatisch sparen instellen. Op de jouw ingestelde datum wordt er automatisch een bedrag naar jouw spaarrekening gestort. Op die manier heb je er zelf geen omkijken naar. Je kunt het dus niet per ongeluk (expres) vergeten, waardoor je heel duidelijk jouw plan volgt. Als je het zo doet, weet je precies op welke datum je het volledige bedrag bij elkaar hebt. Dat is fijn, toch?

3. Focus op je doel

Het kan op een gegeven moment gebeuren dat je je motivatie kwijtraakt. Of dat je baalt dat je wéér niet uit eten kunt. Maar houd jouw doel in gedachten. Wil je financieel vrij worden? Of graag op wereldreis?  Daarom is het ook een goed idee om jouw doel visueel te maken, zoals ik eerder heb benoemd. Als je weer eens baalt, kijk je naar die foto. Dan komt de motivatie vanzelf weer terug.

En bedenk ook: je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen. Welke kleine dagelijkse opofferingen ben je bereid te maken om je doel te bereiken? Misschien betekent het dat je één keer per week uit eten gaat in plaats van meerdere keren. Elk offer dat je maakt, brengt je een stap dichter bij die grote beloning. Het FinFit template kan je helpen om je spaardoelen in kaart te brengen, zo zie je dat je steeds een stukje dichterbij jouw droom komt. Dit motiveert!

Maak jouw spaardoel visueel, zodat je je motivatie niet verliest.

4. Vier je successen

Onderweg zul je kleine mijlpalen bereiken op weg naar je grote doel. Vier die successen, hoe klein ze ook mogen lijken! Dit houdt het enthousiasme en de betrokkenheid levendig. Een spaarrekening kan saai lijken, maar als je elke stap viert, wordt het een levendig bewijs van je doorzettingsvermogen.

Ik heb zelf meerdere spaardoelen aangemaakt, die gekoppeld zijn aan mijn rekening. Het is inmiddels echt een sport geworden om hier steeds geld in te storten. Onthoud dat elke stap die je zet een stap is in de richting van je dromen. Blijf gefocust, wees lief voor jezelf en geniet van het proces. Voor je het weet, zul je genieten van die grote aankopen.

De kern van de zaak

In dit artikel ontvang je tips om te sparen. Zorg ervoor dat je met een helder doel spaart, inkomsten en uitgaven beheert, automatische incasso’s instelt, prijzen vergelijkt en successen blijft vieren. Elke kleine stap brengt je dichter bij je doel. Ook ontvang je handige tools om beter te sparen.

Brand New Day

Brand New Day maakt persoonlijke financiën eenvoudig voor beginners. Zo biedt deze ‘hippe’ bank o.a. pensioenrekeningen, spaarrekeningen en beleggersrekeningen aan. Je kunt al deze rekeningen in een platform beheren en daar ook nog eens fiscale voordelen mee behalen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.