Zo maak je een spaarplan voor 2024!

Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur en dat betekent dat we massaal weer nieuwe plannen bedenken en doelen aan het stellen zijn. Naast de goede voornemens zoals gezonder eten en meer bewegen, staat bij veel mensen ook meer sparen op de planning. Maar hoe doe je dat dan, een goed spaarplan voor 2024 opzetten. Dat is niet zo moeilijk als je denkt, ik deel het hieronder met je!

Begin je spaarplan met: welke doelen heb je in 2024?

Welke doelen wil je écht behalen in 2024? Wil je bijvoorbeeld een huis kopen of een keer een luxe vakantie boeken? Of ga jij in 2024 eindelijk je eigen bedrijf starten en heb je hiervoor een goede buffer nodig? Dan is het belangrijk dat je hiervoor een duidelijk plan gaat maken. Maak je doel visueel, bijvoorbeeld door een moodboard te maken en dit ergens neer te zetten waar jij het vaak ziet.

Dure decembermaand

Bijna bij iedere bank kun je tegenwoordig met een doel sparen. Dit houdt in dat je een apart spaarpotje kunt aanmaken en deze de naam van jouw doel geven. Soms kun je er ook nog een plaatje bij voegen. Op deze manier maak je het ook visueel. Het sparen wordt leuker als je weet waarvoor je het doet.

Hoeveel geld heb je nodig en wanneer?

Per doel kan het bedrag natuurlijk enorm verschillen, dus bedenk goed hoeveel geld je nodig hebt om jouw doel te behalen. Als je spaart voor een luxe vakantie heb je een heel ander bedrag nodig dan wanneer je spaart voor een huis.

De volgende stap is bedenken voor welke datum je het nodig hebt. Dat is belangrijk, omdat je dan concreet kun uitrekenen hoeveel geld je iedere maand apart moet zetten. Hoe sneller je het geld nodig hebt, hoe meer geld je maandelijks moet sparen om je doel te bereiken. Wil je meer van dit soort spaartips? Lees dan: 6 spaartips voor beleggers.

Neem je financiën onder de loep

Om van jouw spaarplan voor 2024 een succes te maken, is het echt belangrijk dat je goed je financiën onder de loep gaat nemen. Kijk kritisch naar je inkomsten en uitgaven die je iedere maand doet. Je kunt hiervoor het FinFit template gebruiken. Kijk vooral kritisch naar je uitgaven. Waar kun je op besparen? Heb je echt drie abonnementen op tijdschriften nodig of kun je er een opzeggen? Het geld dat je hiermee bespaart kun je bij het spaarbedrag optellen.

spaarplan 2024

Zet je geld op een spaarrekening met een hoge rente

Nu de spaarrentes weer omhoog kruipen, is het verstandig om eens te kijken of je (een deel van) je spaargeld kunt overzetten naar een spaarrekening waar je een hoge rente krijgt. Vaak loont het namelijk om naar een andere bank te kijken dan waar je (waarschijnlijk) al jaren zit. De bank waar we al onze geldzaken regelen, zitten we vaak al jaren, uit gemak. Maar met name voor spaargeld kun je dus het beste eens rondkijken. Je hoeft natuurlijk niet meteen alles daar naartoe te storten. Je kunt er ook voor kiezen om een kleine buffer op je oude spaarrekening te bewaren en de rest naar de spaarrekening met een hoge rente.

 

Laat je geld voor jou werken

Je kunt naast een spaarrekening ook kiezen voor een beleggingsrekening. Je behaalt hier doorgaans een goed rendement mee. Doe dit wel met geld dat je niet in 2024 nodig hebt. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Voor je spaarplan voor 2024 heb je hier dus niet zoveel aan, maar het is ook belangrijk om aan je toekomstige vermogen te denken.

Kijk regelmatig of je nog op schema ligt. Dan kun je eventueel nog bijsturen.

Met automatisch sparen boek je succes in 2024

Nadat je de vorige stappen hebt gevolgd, weet je precies hoeveel geld je iedere maand moet sparen om jouw doel in 2024 te halen. Om dit nog wat extra kracht bij te zetten, kun je automatisch sparen instellen. Doe dit op de dag dat je salaris krijgt, zie het als ‘vaste last’. Je betaalt éérst jezelf en daarna pas de rest. Met automatisch sparen voorkom je dat je het vergeet of dat je toch per ongeluk iets anders hebt gekocht voordat je geld naar je spaarrekening stortte.

 

Hoe staan jouw spaardoelen ervoor?

Het is belangrijk om regelmatig naar je doelen te kijken. Dus niet: één keer doelen stellen, spaarbedrag bepalen en dan vergeten. Nee, je moet regelmatig inchecken of het nog goed gaat. Lig je nog op schema? Moet je eventueel iets bijsturen? Ook als je bijvoorbeeld extraatjes zoals een bonus van je werk ontvangt, kun je dit extra naar je spaarrekening storten. Of spreek met jezelf af dat je spullen gaat verkopen en dit geld extra naar je spaarrekening stort.

De kern van de zaak

Een spaarplan voor 2024 maken is niet zo moeilijk als sommige mensen denken. Het belangrijkste is om een doel te bedenken en hier een bedrag aan hangen. Daarna ga je kijken of je nog geld kunt besparen op je vaste lasten en bereken je hoeveel geld je iedere maand voor jouw doel opzij zet.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.