Obligaties

Beleggen in obligaties werkt anders dan beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs, terwijl een obligatie een schuldbewijs is. Door het kopen van een obligatie leen je je geld uit aan een andere partij. Deze partij is een bedrijf of de staat. Als beloning voor het uitlenen van je geld, ontvang je rente.

Waarom zou je beleggen in obligaties, als je ook aandelen kunt kopen? Simpel. Obligaties brengen minder risico met zich mee. Bij een staatsobligatie is de Staat verplicht om jou je ingelegde bedrag na een aantal jaar terug te betalen, tenzij de Staat failliet gaat (maar dat gebeurt niet zo snel).

Wil je in obligaties beleggen? Dan kan je je daarvoor inschrijven. Vervolgens ontvang je ieder jaar rente over je obligaties. Wil je tussentijds graag van je obligaties af? Geen probleem. Via de beurs vind je genoeg mensen die willen beleggen in obligaties. Zij kopen de obligaties van je over tegen de koers die op dat moment geldt. De koers hangt af van het geleende bedrag en de looptijd.

Tijdens crises zijn obligaties populair onder (jonge) beleggers. Een crisis belemmert de groei van bedrijven, wat kan leiden tot dalende aandelenkoersen. Beleggen in obligaties brengt minder onzekerheid met zich mee.

Beleggen kent risico’s

Online beleggen biedt kansen, maar kent ook risico’s. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Niemand heeft een glazen bol, ook jij niet. De kans dat je je geld kan verliezen, is altijd aanwezig. Beleg dus enkel met centen die je kunt missen en lees je van tevoren goed voordat je start met zelf beleggen.

Youngtrader to the rescue

Het is mijn missie om jongeren te inspireren en te motiveren om op jonge leeftijd te starten met beleggen. Leren hoe je kunt beleggen is leuk, maar iedereen is anders. Daarom biedt YoungTrader verschillende type lesmaterialen aan. Leer beleggen via mijn (gratis) blog, via mijn boek óf start mijn online cursus. Investeer in kennis en leer hoe je verstandig vermogen opbouwt voor later.

ETF beleggen cursus

Online cursus
WTF is een ETF?

Online videocursus waarin 5 experts
je leren hoe je een ETF-portfolio bouwt.

Van spaarvarken naar beurswolf

Van Spaarvarken
naar Beurswolf

Na het lezen van dit no-nonsense boek
beheers jij de basis van beleggen.