Wat zijn aandelen?

Een aandeel is ‘een waardepapier dat een stukje bedrijf vertegenwoordigt’. Beleggen in aandelen kan via de beurs. Beleggers die aandelen willen kopen gaan naar de beurs, net zoals de beleggers die hun aandelen willen verkopen. Tussen deze twee groepen ontstaat handel, waarbij de koers de prijs is waarvoor de aandelen over de ‘toonbank’ gaan. De koers van een aandeel verandert met de seconde of de minuut, afhankelijk van hoe veel erin wordt gehandeld.

Er bestaan groeiaandelen en waardeaandelen. Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die de komende jaren verwachten te groeien, terwijl waardeaandelen afkomstig zijn van bedrijven die al een tijdje meedraaien. Deze bedrijven maken winst en delen een gedeelte van hun winst met de aandeelhouders, in de vorm van dividend. Daarom worden dit soort aandelen ook wel dividendaandelen genoemd.

Nu heb je antwoord op de vraag: wat zijn aandelen? Het volgende wat je natuurlijk wil weten is: hoe verdien je geld met aandelen? Verdienen door te beleggen in aandelen kan op twee manieren: via koerswinst of dividend. Koerswinst behaal je als je het aandeel in de toekomst voor een hogere koers verkoopt, dan dat je het aandeel hebt gekocht. Door te beleggen in aandelen die dividend uitbetalen, verdien je geld in de vorm van dividend. Elk jaar ontvang je dividend over deze aandelen, het enige wat jij hoeft te doen is ze te bewaren in je portfolio. Makkelijk he? Het enige wat jij hoeft te doen is achterover te leunen. In aandelen beleggen is echt leuk! Volg YoungTrader om dagelijks op de hoogte te blijven van nieuws over verschillende aandelen en bestel Van Spaarvarken naar Beurswolf om te leren handelen in aandelen.

Beleggen kent risico’s

Online beleggen biedt kansen, maar kent ook risico’s. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Niemand heeft een glazen bol, ook jij niet. De kans dat je je geld kan verliezen, is altijd aanwezig. Beleg dus enkel met centen die je kunt missen en lees je van tevoren goed voordat je start met zelf beleggen.

Youngtrader to the rescue

Het is mijn missie om jongeren te inspireren en te motiveren om op jonge leeftijd te starten met beleggen. Leren hoe je kunt beleggen is leuk, maar iedereen is anders. Daarom biedt YoungTrader verschillende type lesmaterialen aan. Leer beleggen via mijn (gratis) blog, via mijn boek óf start mijn online cursus. Investeer in kennis en leer hoe je verstandig vermogen opbouwt voor later.

ETF beleggen cursus

Online cursus
WTF is een ETF?

Online videocursus waarin 5 experts
je leren hoe je een ETF-portfolio bouwt.

Van spaarvarken naar beurswolf

Van Spaarvarken
naar Beurswolf

Na het lezen van dit no-nonsense boek
beheers jij de basis van beleggen.