Crypto’s overzetten van Binance naar Bitvavo in 2023

Sinds een paar jaar beleg ik actief in cryptocurrencies. Ik begon met investeren in cryptocurrencies via Binance. Binance is een exchange die er voor beginners complex uit kan zien, maar het voordeel van Binance is dat het een brede selectie van alt-coins aanbiedt. Ik was tevreden over het handelen via Binance, maar er staan zo vaak negatieve berichten in het nieuws over Binance. Ik koos voor een alternatieve optie: mijn crypto’s overzetten van Binance naar Bitvavo. In dit artikel leg ik uit hoe dat werkt.

Waarom crypto overzetten van Binance naar Bitvavo?

De Duitse toezichthouder BaFin waarschuwde Binance voor het risico op een boete wegens het aanbieden van effecten zonder een wettelijk verplicht prospectus. Vervolgens kwamen er soortgelijke berichten van de Amerikaanse belastingdienst IRS, de Britse FCA en toezichthouders in Japan en Singapore. Op 18 augustus 2021 maakte De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij DNB haar cryptodiensten aanbiedt en daarmee in strijd handelt met de Wwft. Dit was voor mij de druppel en ik besloot mijn crypto’s over te zetten naar Bitvavo, omdat ik me niet langer prettig voelde bij het handelen via Binance.

Bitvavo

Bitvavo is een exchange van Hollandse bodem met een kantoor in Amsterdam. De exchange is gebruiksvriendelijk, de transactiekosten zijn laag en er staat een support team voor mij klaar als ik vragen heb. Lang verhaal kort: een exchange waar ik me veel prettiger bij voel dan Binance, ondanks de kleinere selectie aan tokens die ze aanbieden. Wil je meer leren over Bitvavo? Lees dan mijn review over deze exchange.

Toen kwam ik voor een uitdaging te staan. Hoe zette ik mijn crypto’s secuur over van Binance naar Bitvavo? Als ik een foutje zou maken, konden mijn crypto’s zo maar naar een verkeerde wallet gestuurd worden.

Verkopen en opnieuw kopen?

Toen kwam ik voor een uitdaging te staan. Hoe zette ik mijn crypto’s secuur over van Binance naar Bitvavo? Je kunt ervoor kiezen om je crypto’s eerst te verkopen, om ze vervolgens op Bitvavo te kopen. Er zit een groot nadeel aan deze methode: de transactiekosten. Het is erg duur om zoveel te handelen, daardoor is het overzetten van je cryptocurrencies van Binance naar Bitvavo een slimmer idee.

 

Crypto’s overzetten van Binance naar Bitvavo

Okay, ik besloot voor optie 2 te gaan: mijn crypto’s overzetten van Binance naar Bitvavo. Het is mega belangrijk dat je dit proces goed doorloopt, anders kan je je cryptocurrencies verliezen. Daarom heb ik een stappenplan voor jullie geschreven. In dit artikel leg ik tot in de kleine details uit hoe je je crypto’s kunt overzetten van Binance naar Bitvavo.  mijn crypto’s zo maar naar een verkeerde wallet gestuurd worden. Ik heb dit stappenplan uitgebreid met grote screenshots, zodat je precies ziet waar je op moet klikken. Scroll snel door!

Stap 1. Binance klaarzetten

De eerste stap is om in te loggen bij Binance. Daarna ga je naar Wallet en klik je op Overview. Klik ik het wallet-overzicht vervolgens op Withdraw. Er opent een nieuwe pagina. Kies dan eerst de muntsoort die je wil overzetten naar Bitvavo. In dit voorbeeld zet ik BTC over, dus ik kies voor BTC als muntsoort. De volgende stap is het wallet-adres invullen van Bitvavo.

Binance naar Bitvavo Withdraw

Stap 2. Bitvavo wallet adres

Om het wallet adres op te halen, log je eerst in bij Bitvavo. Nog geen account? Maak een account aan via mijn affiliate link en ontvang gratis transactiekosten over de eerste € 1000 aan handel. Ga daarna naar de lijst met valuta’s. Typ in de zoekbalk de muntsoort die je wil gaan overzetten.

In dit stappenplan zoeken we dus op BTC en klikken erop. Er verschijnt nu een overzichtspagina van BTC. Bovenin de overzichtspagina staan vijf tabbladen (Handel, Transactiegeschiedenis, Staking, Storten, Opnemen). Klik op Storten

binance naar bitvavo stappenplan

Stap 3. Netwerk kiezen

Je krijgt nu jouw Bitvavo Wallet Adres te zien. Kopieer eerst het adres van Bitvavo door op de vierkantjes te klikken aan de rechterkant van de balk. Vervolgens plak je dit wallet adres in het vak Address bij  Binance. In de balk Network die eronder staan, moet je het blockchain netwerk kiezen die je wil gebruiken om je crypto’s te verzenden naar Bitvavo.

Dit is belangrijk! Ga terug naar Bitvavo. In het oranje vak – bij de tweede bulletpoint – staat aangegeven welk netwerk jij moet gebruiken om je crypto’s te verzenden naar Bitvavo. In sommige gevallen kan Binance het juiste netwerk automatisch aflezen aan het adres (Tip: Controleer dit alsnog even dubbel). Indien Binance geen netwerk voor je selecteert, moet je zelf een netwerk kiezen uit de opties die Binance aanbiedt. Hier zou dan hetzelfde netwerk tussen moeten staan als het netwerk dat Bitvavo benoemd bij de tweede bulletpoint. Indien je deze stap niet goed uitvoert, zullen je crypto’s niet aankomen. Zorg er dus voor dat je het juiste netwerk kiest.

Binance naar Bitvavo crypto overzetten

Stap 4. Vul in hoeveel crypto je wil overzetten

Vervolgens moet je nog aangeven hoeveel van je cryptocurrencies je wil overplaatsen. Ik kies ervoor om mijn volledige Binance account leeg te halen, dus ik klik op MAX. Al mijn crypto’s zullen worden overgeplaatst. Tip: bezit je erg veel crypto? Je kunt er ook voor kiezen om eerst een gedeelte te verzenden naar Bitvavo. Zo kan je zien of het proces goed verloopt, voordat je je hele vermogen verzend. Indien je dit stappenplan juist uitvoert, zal het goed gaan. Maar als je het alsnog spannend vindt, doe dan eerst een gedeelte van je crypto’s om te zien hoe het werkt.

Binance naar Bitvavo overzetten

Stap 4. Beveiligingsverificatie

Klik vervolgens op doorgaan. Om de opname van Binance te bevestigen, moet je een verificatie doorlopen. Er zijn hier meerdere methoden van verificatie mogelijk, dat ligt even aan hoe je het zelf hebt ingesteld. Zo verloopt mijn verificatie via e-mail en SMS, maar het kan ook zijn dat je een e-mailverificatiecode en een Google-verificatiecode ontvangt.

  • E-mailverificatiecode: In het veld bij e-mailverificatiecode klik je op Send Code. Er wordt dan een verificatiecode verstuurd naar je e-mailadres. Open de mail van Binance en kopieer de verificatiecode naar het veld.
  • Google-verificatiecode: De tweede verificatiecode haal je uit de Google Authenticator App op je mobiele telefoon. Zoek deze code op en vul die in.
  • SMS-verificatiecode: Klik op de knop Send Code om een SMS te ontvangen met daarin een code van Binance. Voer deze code in onder SMS-verificatie.

Stap 5. Crypto’s overzetten Binance naar Bitvavo

Nadat je beide codes hebt ingevoerd, klik je op Confirm. Het opname verzoek is nu ingediend. Ga vervolgens naar je Bitvavo account. Zoek naar de munt die je net hebt overgezet. Klik op de overzichtspagina van deze munt. Als het goed is, zie je hieronder (na een tijdje) de hoeveelheid munten die je aan het overzetten bent verschijnen. Er staat dan vaak nog ‘In afwachting’ bij. Als de transfer compleet is, dan verschijnen de cryptocurrencies in je wallet.

Krijg niet direct paniek als ze er nog niet direct staan, want het kan zo 5 tot 60 minuten duren. Als de transfer succesvol is verlopen, krijg je van Binance een mail. Daarnaast krijg je van Bitvavo een notificatie als de crypto’s in je nieuwe wallet staan. 

Stap 6. Good to know

  • Bij het overzetten van cryptocurrencies is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Neem het proces dus serieus en doe het op een rustig moment. Kopieer alle gegevens zorgvuldig, want een gebruikersfout kan niet worden hersteld.
  • Naast handelen via Bitvavo, kan je ook gebruik maken van hun staking services. Overweeg jij ook om over te stappen? Open hier een account bij Bitvavo en ontvang € 1000 aan gratis handelstegoed. Wil je eerst weten wat Bitvavo biedt als exchange? Lees dan mijn review over Bitvavo. 
Beginnen met crypto

De kern van de zaak

Binance ligt vaak onder het vuur in het nieuws. Het voelde voor mij niet langer prettig om mijn digitale assets bij Binance te bewaren. Ik besloot dat ik graag mijn crypto’s wilde overzetten van Binance naar Bitvavo. Een risicovol proces. Je moet voorzichtig handelen om te voorkomen dat je je crypto’s verliest. Ik leg je aan de hand van een stappenplan uit hoe je succesvol je wallet crypto kunt overzetten van Binance naar Bitvavo.

Bitvavo

Indien je interesse hebt om een account te openen bij Bitvavo, kan je gebruik maken van een doorlopende welkomstactie. Als je via deze link een account opent, dan hoef je over de eerste 1000 euro aan handel geen transactiekosten te betalen. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review of lees mijn blog ‘Hoe bescherm ik mijn crypto bij Bitvavo?’

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.