Hoe stel je een beleggingsstrategie op?

Als je start met beleggen, zal de aandelenmarkt zal je keer op keer gaan verrassen. Koersen zijn erg beweeglijk, waardoor jouw vermogen flink in waarde kan veranderen. Van de ene op de andere dag kunnen je beleggingen ineens diep in het rood staan. Op zo’n moment kan er een gevoel van paniek opkomen. Een beleggingstrategie kan je hierbij helpen. Maar, hoe stel je een beleggingsstrategie op? In dit artikel bespreek ik aan de hand van een aantal stappen hoe je een beleggingsstrategie op kan stellen.

Een beleggingsstrategie is ‘here to the rescue’. Een beleggingsstrategie bestaat simpel gezegd uit een aantal regels die jij voor jezelf opstelt en waar jij aan gaat houden tijdens je activiteiten op de beurs. Deze set aan regels kan je weerhouden van impulsief handelen op de beurs. Het helpt je focussen op de lange termijn. De kans is groot dat de koersen op de lange termijn weer hersteld zijn van een dip, daarom is het zo van belang om vast te houden aan je eigen strategie en je te focussen op je vermogensdoel. Hulp nodig bij het opstellen van een beleggingsstrategie? Meld je aan voor de cursus WTF is een ETF? en laat je begeleiden in dit proces.

beleggen

Een beleggingsprofiel

In de opdracht die volgt gaan we een beleggingsstrategie voor jou opstellen, maar voordat we dat kunnen doen is het belangrijk om jouw beleggingsprofiel te schetsen. Een beleggingsprofiel hangt af van je beschikbare vermogen, je beleggingshorizon, je risicoprofiel en het vermogensdoel. Laat ik ze alle vier met je doornemen.

Beschikbare vermogen

Het vermogen dat jij beschikbaar hebt om te beleggen hangt af van twee factoren. Ten eerste, hoeveel vermogen leg jij in als je start? Ten tweede, hoeveel vermogen wil jij periodiek bijstorten? Deze twee factoren zijn bepalend voor de vermogensgroei die jij op de lange termijn kunt realiseren. Rendement wordt berekend over het totale bedrag dat jij in beleggingsproducten hebt zitten. Als jij 5% rendement behaalt over € 100, dan bedraagt dit € 5. Haal jij 5% over € 10.000? Dan heb je € 500 aan rendement. Je eerste inleg is dus bepalend voor het eindresultaat. Je kunt ervoor kiezen om direct een groot bedrag te investeren en hier verder niet naar om te kijken. Het alternatief is dat je periodiek gaat investeren. Periodiek investeren houdt in dat je gespreid gaat instappen. Je investeert bijvoorbeeld iedere maand hetzelfde bedrag in een ETF. Door deze methode te volgen koop jij de producten tegen een ‘gemiddelde’ koers op de lange termijn. Leren ETF-beleggen? Wij hebben een online cursus ontwikkeld waarin je binnen 7uur leert hoe je een ETF-portfolio samenstelt en beheert.

Beleggingshorizon

Een beleggingshorizon is de tijd die jij hebt om jouw vermogen in beleggingsproducten te laten zitten. De lengte van jouw beleggingshorizon is bepalend voor jouw rendement. Hoe langer jij beleggingen kunt aanhouden, hoe meer tijd ze hebben om mee te groeien met de economie. Elke economie beweegt zich voort in golfbewegingen. Simpeler gezegd: tijden van economische groei wisselen tijden van economische krimp af. Het onderstaande plaatje laat dit goed zien.

economie

In tijden van economische groei vinden er veel transacties plaats; consumenten hebben vertrouwen en kopen over het algemeen meer producten. Bedrijven boeken daardoor goede resultaten, waardoor zij hogere lonen kunnen uitkeren. Als gevolg daarvan hebben consumenten weer meer geld om te besteden. Het versterkt elkaar.

Eens in de zoveel tijd is er een omslagpunt. Herinner jij je de financiële crisis in 2008? Of de coronacrisis die veel sectoren raakte? Op zulke momenten heerst er onrust, waardoor een groot deel van de bevolking zuiniger gaat leven. Bedrijven zien de vraag naar hun producten dalen en komen zo in zwaar weer terecht. Zij moeten de klappen opvangen door hun reserves te gebruiken, waarbij er geen tot weinig ruimte is voor loonsverhoging. Deze processen versterken elkaar ook. De overheid en de centrale banken beschikken over tools om deze cyclus tot op zekere hoogte te kunnen sturen, maar het hangt ook in grote mate van de consument af.

FRACTIONELE AANDELEN

De golfbewegingen van de economie

De golfbewegingen van de economie oefenen tot op zekere hoogte invloed uit op de koersen van beleggingsproducten. Het vermogen dat jij in beleggingsproducten hebt staan ‘surft’ mee op de golven van de economie. De meeste beleggingsproducten bewegen mee op de golflijnen van de economie, maar er bestaan ook producten die daar juist tegenin bewegen, zoals obligaties of aandelen van bedrijven die meer omzet draaien in tijden van economische krimp.

Als we terugkijken in de geschiedenis van verschillende economieën zien we deze golfbewegingen altijd terugkomen. Opmerkelijk is dat de golven over een langere periode naar boven bewegen, zoals je in het plaatje ziet. Ondanks dat de economie zich ontwikkelt met ups en downs lijkt het dus op de lange termijn allemaal te stijgen. Deze opwaartse beweging wordt ‘de trend’ van de economie genoemd. Het houdt in dat prijzen, inkomens, koersen en bedrijfswaarderingen op de lange termijn over het algemeen stijgen. Denk hierbij aan zo’n 20 tot 30 jaar. Dat de economie zich in golven langs de trend heen beweegt staat vast, maar de snelheid van de golven is onzeker. Soms duurt het een paar maanden voordat een golf breekt, soms duurt het een paar jaar voordat een economie zich herstelt. Hetzelfde geldt voor de snelheid waarmee de trend groeit.

Een lange beleggingshorizon biedt de mogelijkheid om je vermogen voor de lange termijn te investeren. Jouw vermogen zal dan meebewegen met koersstijgingen en -dalingen, maar op de lange termijn zal het meegroeien met de trend. Op voorwaarde dat een aandeel goed presteert komt daar nog de vermogensgroei via samengestelde rente bovenop: hoe langer jouw beleggingshorizon, hoe groter het sneeuwbaleffect van samengestelde rente kan worden.

Risicoprofiel

Een andere factor die bepalend is voor de vormgeving van je strategie is jouw risicoprofiel. Het risicoprofiel van een belegger geeft aan hoeveel risico hij of zij bereid is te lopen. De een voelt zich oncomfortabel bij een hoog risico, de ander houdt ervan. Hoeveel risico jij bereid bent te nemen hangt ook af van de lengte van jouw beleggingshorizon, want als jij je vermogen binnenkort nodig hebt dan wil je weinig risico lopen.

You never know the perfect moment, totdat het zich heeft voorgedaan.

Regel 1. Beleg enkel met geld dat je kan missen

Als belegger ga jij naar de beurs om geld te verdienen, maar beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg namelijk verliezen als koersen kunnen zich anders ontwikkelen dan jij had verwacht. Om deze reden mag je enkel beleggen met geld dat je eventueel kunt missen. Als jij nog schulden hebt uitstaan tegen een bepaalde rente, los deze dan eerst af. Geld lenen kost namelijk geld, waardoor kosten zich gaan ophopen. De beurs biedt geen zekerheid dat jij geld gaat verdienen, waardoor het belangrijk is om enkel met geld te investeren dat je kunt missen!

Een uitzondering op deze regel is de studieschuld. Uiteraard zal je deze ook moeten aflossen zodra je een inkomen hebt, maar deze hoef je niet al volledig afgelost te hebben voordat je start met beleggen. Zorg ervoor dat je iedere maand het bedrag aan maandelijkse aflossing beschikbaar hebt. Het bedrag dat je naast je vaste lasten en variabele uitgavenpatroon kunt missen, kun je sparen en beleggen. Hoe groot moet het bedrag op jouw spaarrekening zijn voordat je start met beleggen? Het is verstandig om een buffer achter de hand te hebben op je spaarrekening voor als je onverwachte kosten krijgt. Op het moment dat je boiler het begeeft of je schade rijdt met je auto moet je direct geld beschikbaar hebben. Het is dus verstandig om een rekening achter de hand te hebben. Hoe hoog deze buffer op je spaarrekening moet zijn verschilt per persoon. Het is afhankelijk van verschillende factoren die jouw financiële profiel beïnvloeden, zoals je vaste lasten, je inkomen of je familiesamenstelling. Je kunt als uitgangspunt nemen dat je een paar maanden moet kunnen leven van de buffer op je spaarrekening, mocht je plotseling zonder inkomen komen te zitten.

Regel 2. Minimaliseer risico’s door je beleggingen te spreiden

Hoeveel risico jij wilt lopen met jouw vermogen bepaal je zelf. Jij draait aan de knoppen! Het risico op waardevermindering kan je minimaliseren door je beleggingen te spreiden. Spreiden is op meerdere manieren mogelijk. Je kan investeren in verschillende beleggingsproducten, industrieën, landen, bedrijven of valuta’s, maar je kan er ook voor kiezen om op verschillende momenten geld te investeren.

Risico’s worden geminimaliseerd als jij verschillende typen beleggingsproducten, verspreid over verschillende industrieën, opneemt in je portefeuille. Investeer jij enkel in één soort industrie en deze industrie draait verlies, dan draait je gehele portefeuille verlies. Door aandelen te kopen van bedrijven uit verschillende industrieën, vergroot je de kans dat je voor een verlieslatende industrie compenseert met een winstgevende industrie. Het totaalrendement is dan in balans. Let op, het is tot op zekere hoogte goed om verschillende aandelen op te nemen in je portefeuille. Volgens Morningstar, een bekende Amerikaanse financiële dienstverlener, werkt het in je voordeel om tot 20 verschillende beleggingsproducten in je portefeuille op te nemen. Zodra het meer dan 20 posities worden, verlies je het overzicht, en bij een volatiele beurs kan dat risicovol zijn.

strategie

De kern van de zaak
Als je begint met beleggen, komt er veel op je af. Veel jonge beleggers raken door alle mogelijkheden zoek in het beleggers-oerwoud. Eén van de struikelblokken is bijvoorbeeld: ‘Hoe stel je een beleggingsstrategie op?’. In dit artikel leg ik je uit hoe je een beleggingsstrategie opstelt aan de hand van een aantal stappen.

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past en start met vermogensopbouw voor later.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.