Zoveel bespaar je met Dry January

Dry January wordt steeds populairder. Dry January is een soort challenge waarbij mensen ervoor kiezen om een maand lang geen alcohol te drinken. De reden hierachter is dat er in december aardig wat alcohol wordt genuttigd met alle etentjes die we her en der hebben. Wat begon als een Britse campagne is nu wereldwijd een fenomeen geworden. Naast de enorme gezondheidsvoordelen zijn er nog andere positieve effecten, zoals de impact op je portemonnee. Want je kunt je vast voorstellen dat al die drankjes bij elkaar een flink bedrag worden.

Dry January is goed voor je lichaam én voor je portemonnee

Stoppen met drinken tijdens Dry January heeft niet alleen fysieke voordelen, zoals een betere nachtrust, meer energie en een gezondere huid, maar het is ook een manier om je financiën weer een beetje in toom te krijgen. December is namelijk een dure maand. Er gaat veel geld uit naar etentjes, drankjes en cadeaus. Januari is dus het perfecte moment om alle touwtjes weer een beetje aan te trekken. Het is écht een nieuw begin.

volle-portemonnee

Zoveel bespaar je met Dry January

Stel je voor dat je normaal gesproken één keer per week een fles wijn van €10 koopt. In een maand kan dit oplopen tot €40. Als je ook nog af en toe een avondje in de kroeg doorbrengt, kun je gemakkelijk nog eens €50 tot €100 aan alcoholische dranken uitgeven. Dat is al snel €150 tot €200 per maand! Door mee te doen aan Dry January, bespaar je niet alleen op de kosten van de drank zelf, maar ook op de kosten die met zo’n avondje stappen gepaard gaan, zoals fooien en eventuele late-night snacks. Je kunt dit soort besparingen bijhouden in verschillende apps zoals Woolsocks, of in een financieel template zoals het FinFit template. Dit kan extra motivatie geven, als je het even zwaar hebt om nee te zeggen tegen alcohol.

Gebruik het bespaarde geld voor leuke dingen

Stel je voor wat je met die extra €150 tot €200 zou kunnen doen. Misschien een luxe etentje met je partner, een weekendje weg of zelfs het begin van een spaarrekening voor die langverwachte vakantie. Door bewust te worden van je alcoholuitgaven, ga je er wellicht anders naar kijken. Je kunt er na Dry January bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen thuis nog cocktails te maken, zodat je ze niet in de kroeg hoeft te kopen. Daar betaal je namelijk zo €10 per cocktail, thuis is dat veel goedkoper. Je kunt jezelf ook een budget geven voor dit soort dingen en daarbij geldt: op is op.

spaarplan 2024

Minder alcohol drinken wordt steeds populairder

Het is niet altijd makkelijk om de verleiding van een glas wijn of een biertje te weerstaan, maar als je bedenkt dat dit beter voor je lijf én portemonnee is wordt het misschien makkelijker. Er zijn ook leuke boeken die je kunt lezen over minder alcohol drinken. Bijvoorbeeld “Sinds ik niet meer drink” van Evi Hanssen en “Quit like a woman” van Holly Whitaker.

Minderen met alcohol is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee

Je kunt het altijd eens proberen en je kunt dat het beste een dagboek bijhouden. Hoe voel je je? Voel je je na een tijdje energieker? Wanneer heb je het moeilijk en kun je dit tegengaan door bijvoorbeeld een lekkere mocktail te drinken?

Zoals je hebt kunnen lezen is Dry January is niet alleen gunstig voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. De besparingen op alcoholische dranken kunnen al snel oplopen, waardoor je niet alleen financieel gezonder wordt, maar ook ruimte creëert voor andere leuke activiteiten. Om jezelf extra te motiveren kun je van te voren bedenken wat je met het bespaarde geld gaat doen.

De kern van de zaak

Dry January wordt steeds populairder in Nederland en dat is niet zonder reden. Het minderen of stoppen met alcohol is namelijk heel goed voor je gezondheid, maar net zo goed voor je portemonnee. In dit artikel bespreken we hoeveel geld je ermee kunt besparen.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.