Crypto begrippenlijst

Veel crypto begrippen lijken onbegrijpelijk wanneer je ze voor het eerst tegenkomt. Deze wereld is nog vrij nieuw, en daarom hadden veel woorden vóór het ontstaan van crypto en blockchain nog geen enkele betekenis. Wanneer je actief bent binnen de cryptowereld, is het handig om een aantal belangrijke crypto termen te begrijpen. Dat maakt het een stuk makkelijker om te beleggen in cryptocurrencies en onderzoek te doen naar de verschillende cryptomunten en tokens. Laten we daarom eens gaan kijken naar de 10 crypto begrippen die je zeker moet kennen.

1. Bitcoin

Bitcoin, afgekort als BTC, is ‘s werelds eerste cryptocurrency die in 2009 door Satoshi Nakamoto is ontwikkeld. Bitcoin is daarnaast ook de grootste cryptocurrency omdat deze cryptomunt de grootste market cap heeft. Dit betekent dat, vergeleken met alle andere cryptocurrencies, hier het meeste geld in rondgaat. De blockchain van Bitcoin maakt gebruik van het Proof of Work consensus algoritme, waar miners beloningen (in de vorm van BTC-munten) ontvangen voor het valideren van transacties en creëren van blokken.

2. Altcoin

Alle andere cryptocurrencies behalve Bitcoin noemen we altcoins. Deze benaming staat dan ook voor ‘alternatieve coins’. Iedere altcoin is gebaseerd op Bitcoin, want deze cryptocurrency maakte als eerste gebruik van de blockchaintechnologie. Ethereum (ETH) wordt gezien als de grootste altcoin op basis van market cap. Vaak wordt de market cap van alle altcoins tezamen vergeleken met die van Bitcoin. Een periode waarin de market cap van alle altcoins procentueel groter is ten overstaan van Bitcoin, wordt ook wel ‘altseason’ genoemd.

 

3. Exchange

Een crypto exchange is een plek waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Dat doe je op het platform van de crypto exchange. Exchanges hebben zelf de cryptocurrencies die ze verhandelen in bezit. Op het moment dat je crypto bij een exchange koopt, koop je deze cryptocurrencies bij de exchange zelf. Dit betekent dat de exchange dus geen tussenpartij is, zoals een broker. Veel crypto brokers worden een exchange genoemd, maar dat is dus vaak onterecht.

 

4. Broker

Een crypto broker is een platform waar je cryptocurrencies kopen en verkopen. Echter doe je dat niet direct met het platform. Een broker kun je zien als een tussenpartij die gebruik maakt van een exchange. Koop jij crypto bij een broker, dan zorgt de broker ervoor dat de crypto van een exchange vandaan komt, waarna jij deze in je eigen wallet kunt bewaren. Het verkopen van crypto gaat op vrijwel dezelfde manier; je doet dit in wezen bij de crypto exchange, maar via de crypto broker.

Bitvavo is een Nederlands bedrijf en een veilige en betrouwbare crypto exchange. Hier koop je een groot aantal cryptocurrencies tegen lage kosten. Klik hier om te starten met handelen bij Bitvavo. Onderstaande afbeelding laat zien hoe het platform van Bitvavo eruit ziet.

5. Proof of Work

Proof of Work, afgekort als PoW, is een consensus mechanisme dat door blockchains gebruikt wordt. Met een consensus mechanisme bereiken de machines in een blockchainnetwerk consensus met elkaar. Het is dus een soort protocol waarvolgens de machines in afspraak met elkaar samenwerken. In een PoW-netwerk noemen we de machines ‘miners’. Zij zijn bezig met een proces genaamd ‘mining’, wat inhoudt dat ze transacties valideren door een cryptografisch antwoord te vinden. Ze gaan hiervoor een strijd met elkaar aan op basis van rekenkracht. Wanneer ze dit antwoord hebben gevonden, mogen ze het antwoord als ‘blok’ aan de blockchain toevoegen. Hiervoor worden ze beloond met cryptocurrencies. Bitcoin is de bekendste gebruik van Proof of Work, maar ook Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH) gebruiken Proof of Work als consensus mechanisme.

 

6. Proof of Stake

Proof of Stake, afgekort als PoS, is een consensus mechanisme dat door verschillende blockchains gebruikt wordt. Zo maken Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Avalanche (AVAX) en Solana (SOL) gebruik van Proof of Stake of een mechanisme dat hierop gebaseerd is. Bij Proof of Stake zijn het de validators die voor de verwerken van transacties zorgen. Voordat ze hiermee kunnen beginnen, moeten ze een aantal cryptomunten vastzetten als borg, genaamd de ‘stake’. Des te hoger de stake, des te hoger de kans dat de validator gekozen wordt. Er kan namelijk altijd slechts één validator bezig zijn met de validatie van transacties. Dit maakt dat Proof of Stake een stuk energiezuiniger dan Proof of Work is.

crypto-begrippenlijst3

7. Mining

Mining is het proces dat door miners in een Proof of Work blockchain wordt uitgevoerd. Bij mining zijn miners bezig met het vinden van een cryptografische oplossing. Alle miners zijn hier op hetzelfde moment mee bezig, en de miner die als eerst de oplossing heeft gevonden krijgt een beloning. Omdat alle miners met hetzelfde bezig zijn, wordt er veel energie gebruikt die uiteindelijk verloren gaat. Om te minen moet je een computer aansluiten aan een PoW-netwerk. De kosten bedragen energiekosten en hardwarekosten (des te beter de hardware, des te groter de kans dat je de oplossing als eerst vindt).

 

8. Staking

Staking is het proces dat door validators in een Proof of Stake blockchain wordt uitgevoerd. Om te kunnen staken heb je cryptocurrency nodig die je als borg kunt vastzetten. Dit zijn de enige grote kosten die je moet maken, want het is niet nodig om dure hardware of veel energie te gebruiken. Door te staken kun je een passief inkomen met crypto verdienen. Je hoeft overigens niet zelf te staken, maar kunt dit ook uitbesteden. Je leent jouw crypto dan aan een andere validator uit die de beloning met jou deelt.

crypto-begrippenlijst4

Wanneer je actief bent binnen de cryptowereld, is het handig om een aantal belangrijke crypto termen te begrijpen. Dat maakt het een stuk makkelijker om te beleggen in cryptocurrencies en onderzoek te doen naar de verschillende cryptomunten en tokens.

9. Soft fork

Een soft fork is een tijdelijke splitsing van de blockchain die ontstaat wanneer men een update wilt uitvoeren. Het is dan nodig om de blockchain tijdelijk te dupliceren, waarna de blockchains parallel aan elkaar lopen. Men gaat uiteindelijk met de nieuwste variant verder (dit is de variant die de nieuwe update bevat). In sommige gevallen gaat de oude variant als aparte blockchain verder. Dit noemen we een hard fork.

 

10. Hard fork

Een hard fork is een blijvende afsplitsing van een blockchain. Vaak ontstaat deze wanneer het netwerk het niet eens is met een update-voorstel. Zij kunnen dan besluiten om de blockchain te kopiëren en er een eigen versie van te maken. Een hard fork kan ook ontstaan wanneer ontwikkelaars een nieuwe blockchain willen bouwen op de basis van een andere blockchain.

Met deze begrippenlijst kun je jouw eerste stappen binnen de cryptowereld zetten. De kans is groot dat je deze termen tegenkomt, en nu weet je wat ze betekenen. Het wordt vanuit hier steeds makkelijker om andere termen en begrippen te begrijpen. Blijf vooral doorlezen en onderzoek doen naar termen die je nog niet kent.

De kern van de zaak

Als je start met beleggen in cryptocurrencies, dan kan er best een hoop informatie op je afkomen. In het begin kan dit nogal overwhelming zijn. In dit blogartikel tackelen we daarom 10 begrippen die je moet kennen als je wil beleggen in cryptocurrencies. Meer lezen over crypto? Ontdek mijn blog over cryptocurrencies.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.