7 tips om te investeren in goud

Investeren in edelmetalen houdt in dat je investeert in bijvoorbeeld goud, zilver of platina. Beleggers kiezen er soms voor om edelmetalen toe te voegen aan hun portfolio, omdat hun portfolio te diversificeren. Met name goud wordt gezien als ‘safe haven’ tijdens rumoerige beurstijden. Wil jij graag investeren in goud? Ik geef je graag een paar praktische tips hoe je dat het beste kunt doen.

Tip 1. Begrijp de verschillende vormen van goud

Edelmetaal kopen kan ik allerlei vormen. De eerste is natuurlijk in fysieke vorm: baren, staven, munten en juwelen. Daarnaast bestaan er ETF’s: participatiefondsen die beloven voor iedere participatie een edelmetaal aan te houden. Sommige ETF’s doen dit door fysiek edelmetaal te kopen. Andere ETF’s doen dit door middel van termijncontracten (future’s). Deze futures zou je eventueel zelf ook kunnen kopen. Weer een andere mogelijkheid is het kopen van aandelen van mijnen of goudsmelterijen.

Investeren bij GoldRepublic

Tip 2. Ken de marktprijs van goud

De prijs van goud fluctueert op de markt en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, economische omstandigheden, politieke situaties en valutaschommelingen. Zorg ervoor dat je de huidige marktprijs van goud kent voordat je goud koopt, zodat je een eerlijke prijs kunt krijgen en niet overbetaalt. Wil je altijd op de hoogte zijn van de huidige marktprijs? In de app en op de website van GoldRepublic staat de real-time goudprijs.

Tip 3. Investeren in goud via betrouwbare bronnen

Goud is een waardevol edelmetaal, dus het is belangrijk om goud te kopen bij betrouwbare bronnen. Kies gerenommeerde dealers, goudmijnen of goud-ETF’s met een goede reputatie en vermijd dubieuze verkopers of onbekende bronnen. Doe grondig onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verkoper voordat je goud koopt.

investeren in edelmetalen Gold Republic

Tip 4. Controleer de zuiverheid en authenticiteit van het goud

Als je fysiek goud koopt, zorg er dan voor dat je de zuiverheid en authenticiteit van het goud controleert. Goud wordt vaak gemeten in karaat, waarbij 24 karaat puur goud is. Controleer de stempels, certificaten of keurmerken om de zuiverheid en authenticiteit van het goud te verifiëren en te zorgen dat je krijgt waarvoor je betaalt. Indien je ervoor kiest om in goud te investeren via GoldRepublic, dan ontvang je de juridische documenten in je account. Hiermee kan je aantonen dat jij de juridische eigenaar bent van het goud.

 

Tip 5. Diversifieer je beleggingen

Goud kan een waardevolle toevoeging zijn aan een beleggingsportefeuille, maar het is belangrijk om te diversifiëren. Stel geen al je beleggingen in slechts één activaklasse, zoals goud. Overweeg om je beleggingen te spreiden over verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed en andere edelmetalen om je risico te verminderen. Wil je in 8 simpele stappen leren beleggen? Lees dan Van Spaarvarken naar Beurswolf – In 8 stappen leren beleggen.

Als je fysiek goud koopt, zorg er dan voor dat je de zuiverheid en authenticiteit van het goud controleert. Bekijk de stempels, certificaten of keurmerken om de zuiverheid en authenticiteit van het goud te verifiëren en te zorgen dat je krijgt waarvoor je betaalt.

Tip 6. Bewaar je goud veilig

Als je fysiek goud koopt, moet je ervoor zorgen dat je het veilig bewaart. Overweeg om een beveiligde kluis te huren bij een betrouwbare instelling of gebruik te maken van professionele opslagdiensten om je goud te beschermen tegen diefstal, beschadiging of verlies. Indien je ervoor kiest om te investeren in fysiek goud via GoldRepublic, hoef je je over de veiligheid geen zorgen te maken. Na aankoop van jouw goud in de app, wordt jouw goud getransporteerd naar een zwaar beveiligde kluis in Amsterdam, Zürich of Frankfurt. Indien er tijdens het transport iets gebeurt waardoor je goud verloren gaat, dan ben je hiertegen verzekerd.

 

Tip 7. Houd je beleggingsdoelen in gedachten

Denk na over je beleggingsdoelen en beleggingshorizon bij het kopen van goud. Zoals we al eerder zeiden, kan goud dienen als een hedge tegen inflatie. Maar denk van tevoren na of goud past bij jouw financiële doel, portfolio en beleggingshorizon. Indien dit wel het geval is, denk dan na hoeveel procent je van je portfolio door goud wil laten innemen. Wil je meer leren over investeren in edelmetalen? Lees dan: Investeren in goud – De kansen en risico’s.

Waarom zou ik investeren in goud?

Wat investeren in goud zo aantrekkelijk maakt, is dat het historisch gezien in de toekomst nog dezelfde koopkracht behoudt. Zo kun je voor een gram goud dezelfde hoeveelheid ruwe olie kopen als 50 jaar gelden. Dat is niet het geval wanneer we kijken naar monetaire valuta’s als de euro en dollar. Euro’s of dollars kunnen worden bijgedrukt, terwijl edelmetalen een schaars goed zijn. Het is erg lastig om ‘even’ wat extra goud te creëeren. 

De kern van de zaak

Investeren in edelmetalen houdt in dat je investeert in bijvoorbeeld goud, zilver of platina. Beleggers kiezen er soms voor om edelmetalen toe te voegen aan hun portfolio, omdat hun portfolio te diversificeren. Wil jij graag investeren in goud? In dit artikel bespreken we een paar tips hoe je dat het beste kunt doen.

GoldRepublic

Heb jij interesse om te investeren in goud, zilver of platina? Dat kan nu heel eenvoudig via GoldRepublic. Na aankoop worden jouw edelmetalen naar een beveiligde kluis gebracht en ben je juridisch eigenaar. Meer leren over GoldRepublic? Lees mijn review.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.