Hoe kan ik duurzaam beleggen ?

Gisteren bekeek ik de documentaire van David Attenborough: A Life on our planet. Deze documentaire brengt in kaart in hoeverre de natuur tot nu toe heeft moeten leiden onder de industrialisatie. Een documentaire die impact op je maakt. Naast mijn steentje bijdragen in mijn privéleven, let ik ook tijdens het beleggen op duurzaamheid. Echter, soms vind ik het best lastig om te analyseren of een bedrijf daadwerkelijk zo duurzaam is als dat zij beloven. Ik ontdekte een duurzaamheidslabel die je hierbij kunt helpen: het ESG-criteria. In deze post leg ik uit wat het is en hoe je via dit label duurzaam kan beleggen.

Wat houdt het ESG-criterium in?

ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van een belegging. De term is afgeleid van de ‘Triple Bottom Line’, ook bekend als People, Planet and Profits’ (PPP), een concept dat in de jaren ‘90 werd geïntroduceerd. Het stelt dat bedrijven zich moeten richten op elk van de drie P’s en niet alleen op ‘Profits’ (Winsten), omdat de andere twee elementen even belangrijk zijn voor een commerciële onderneming om duurzaam te zijn. Dit concept evolueerde in ESG, wat vandaag de dag de basis vormt voor duurzaam en verantwoord beleggen.

  • De milieucriteria gaan na hoe een bedrijf bijdraagt aan en presteert op het gebied van milieu-uitdagingen (bv. afval, verontreiniging, broeikasgassen, ontbossing en klimaatverandering).

  • De sociale criteria kijken naar hoe een bedrijf zijn mensen behandelt (bv. beheer van het menselijk kapitaal, diversiteit en gelijke kansen, werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid en misleidende verkoop).

  • De Governance-criteria onderzoeken hoe een bedrijf bestuurd wordt (bv. beloning van zijn leidinggevenden, belastingpraktijken en -strategie, corruptie en omkoping en brede diversiteit en structuur).

De ESG-criteria zijn gebaseerd op het eenvoudige idee dat bedrijven waarschijnlijk een sterk rendement bereiken en leveren als ze waarde creëren voor hun stakeholders – werknemers, klanten, leveranciers en de maatschappij in het algemeen, met inbegrip van het milieu – en niet alleen voor de eigenaars van het bedrijf. De ESG-analyses richten zich dan ook op de manier waarop bedrijven de maatschappij dienen en hoe dit een impact heeft op hun huidige en toekomstige prestatie.

De ESG-analyse kijkt niet alleen naar wat een bedrijf vandaag de dag doet. Het is van groot belang dat er naar de toekomst gekeken wordt. Is het bedrijf genoeg in staat om disruptieve veranderingen door te voeren die de toekomstige winstgevendheid kunnen beïnvloeden? Mensen die duurzaam willen beleggen vinden het belangrijk om dit uit te zoeken alvorens ze investeren.

Hoe werkt de ESG-analyse?

Mensen die duurzaam willen beleggen gebruiken de ESG-analyse als methode om een bedrijf te beoordelen op basis van de drie bovengenoemde criteria. Een bedrijf scoort aan de hand van deze analyse een numerieke score, die vervolgens wordt gekoppeld aan een grading. De grading verloopt van CCC tot en met AAA. Een bedrijf die CCC scoort is zwaar milieuonvriendelijk, terwijl een bedrijf die AAA scoort een leider is op het gebied van duurzaamheid. Vergelijk het een beetje met de stickers op je wasmachine, die laten zien hoe duurzaam deze is.

ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van een belegging.

Waar vind je de ESG-criteria?

In de meeste gevallen willen mensen duurzaam beleggen vanwege ethische of waarde-gebaseerde argumenten, maar soms willen beleggers ook duurzaam investeren omdat ze vertrouwen in de winstgevendheid van de sector. Duurzaamheid is namelijk steeds meer een hot topic en geliefd onder klanten. Wil jij duurzaamheid meenemen in jouw beslissingen? Veel brokers laten de ESG-score zien bij de gegevens over een bedrijf. Neem als voorbeeld het platform van DEGIRO, als je naar een bedrijf gaat dan zie je bij de gegevens ook een subkop ‘ESG Risk Ratings‘ staan. Als je hier op klikt, zie je de score die het bedrijf heeft ontvangen in het afgelopen jaar. Zo krijg je snel een beeld van hoe duurzaam een bedrijf echt is. Actie: open via deze link een account bij DEGIRO en ontvang € 50 aan gratis transactietegoed.

Waarom is ESG belangrijk?

Omdat het zorgt voor verstandige beleggingsbeslissingen. De ‘waardegedreven’ generatie (de millenials) bepalen onze toekomst. De druk van vermogensbezitters en toezichthouders om verantwoord te beleggen en een duurzamere aanpak te hanteren groeit dan ook in grote mate. De wereld wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen rondom duurzaamheid – zoals klimaatverandering, verouderde bevolking en ongelijkheid – wat radicale oplossingen vereist die enorme maar moeilijk te voorspellen wijzigingen aan het wereldwijde financiële systeem met zich brengt. Bedrijven moeten duurzamer worden, anders zullen ze het niet overleven. Dus los van het feit dat jij ethisch goed bezig bent als jij investeert in een duurzaam bedrijf, biedt het financieel gezien ook kansen voor de toekomst.

De kern van de zaak

ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van een belegging. Het is afkomstig van het concept ‘Tripple P’, dat stelt dat bedrijven zich naast ‘Profits’ ook moeten focussen op People en Planet om commercieel en duurzaam te zijn. Dit concept evolueerde in ESG.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.