Beleggen in obligaties via Trade Republic

Veel Nederlanders vinden beleggen minder interessant geworden vanwege de onzekerheden die zich er in de wereld voordoen. Door de huidige financiële uitdagingen waar steeds meer Nederlanders mee te maken krijgen, kan beleggen een spannende stap zijn die veel risico’s met zich mee kan brengen. 

Maar in plaats van te stoppen met beleggen, kan je er ook voor kiezen om te investeren in producten met minder risico. Trade Republic, een populaire broker in Europa, heeft hier op ingespeeld met een innoverend product. Via Trade Republic kan je nu fractioneel beleggen in 500 staats- en bedrijfsobligaties. In dit artikel duiken we dieper in op deze mogelijkheid.

Waarom obligaties? 

Waarom zou je beleggen in obligaties? Goede vraag! Obligaties zijn vaak minder risicovol dan aandelen. Obligaties vertegenwoordigen namelijk schulden van bedrijven of overheden en in ruil voor het lenen van jouw geld, ontvang je periodiek rente. Aan het eind van de looptijd van de obligatie, de tijd dat jij je geld uitleent, ontvang je het uitgeleende bedrag ook nog eens terug! Dit maakt obligaties een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar meer stabiliteit in hun portefeuille. 

Bovendien is het beleggen in obligaties een vorm van diversificatie. Als de beurs slecht presteert of veel onzekerheid met zich meebrengt, neigen veel beleggers naar obligaties. Er bestaat dus een (negatieve) correlatie tussen obligaties en aandelen, waardoor obligaties zorgen voor evenwicht in je portfolio. 

Beleggen in obligaties blijkt best lastig

Er bestaat nog een reden dat beleggen in obligaties minder vaak wordt gedaan door particulieren dan beleggen in aandelen. Het is best lastig om een obligatie te kopen. Als de overheid een nieuwe obligatie uitbrengt, dan bestaan er vaak een tal aan opties. 

Van dezelfde staatslening, worden er obligaties met verschillende bedragen en verschillende looptijden uitgegeven. Het is soms vrij lastig te bepalen in welke je wil investeren. Bovendien bestaan er obligaties met verschillende ratings (van AAA tot CCC). Je wilt er wel zeker van zijn dat je niet ‘per ongeluk’ een zeer risicovolle obligatie koopt.

Trade Republic maakt het eenvoudig 

Trade Republic heeft deze obstakels aangepakt. Als eerste Europese broker biedt het platform nu fractionele staats- en bedrijfsobligaties aan. Eerder kon je al via het platform beleggen in fractionele aandelen en ETF’s, maar nu zijn er dus ook obligaties beschikbaar. Alle obligaties die Trade Republic aanbiedt, zijn exclusief van A of B rating. Lagere ratings worden niet aangeboden. En je kunt hier dus al in investeren vanaf 1 euro. Wil je het alvast uitproberen? Klik hier!

leren beleggen

Op het platform kan je maar liefst kiezen uit een selectie van 500 liquide obligaties. Bovendien betaal je maar 1 euro aan transactiekosten als je zo’n obligatie koopt of verkoopt. Met andere woorden, je kunt al tegen kleine bedragen investeren in obligaties. Je hoeft geen bepaald budget beschikbaar meer te hebben. Deze nieuwe feature van Trade Republic wordt gezien als een revolutionaire stap om de obligatiemarkt toegankelijker te maken voor particuliere beleggers. Wil je weten wat Trade Republic nog meer aanbiedt? Lees mijn review over deze broker.

Op het platform kan je maar liefst kiezen uit een selectie van 500 liquide obligaties.

Hoe werkt fractioneel beleggen via Trade Republic?

Het proces van fractioneel beleggen in obligaties bij Trade Republic is eenvoudig. Je opent een account bij Trade Republic en stort geld op je rekening. Vervolgens kun je kiezen uit een breed scala aan staats- en bedrijfsobligaties. Je kunt al investeren vanaf 1 euro, waardoor je je investering kunt spreiden over verschillende obligaties en zo je portefeuille kunt diversifiëren.

Het fractionele beleggen in obligaties biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om met kleine bedragen te investeren. Dit is vooral gunstig voor beleggers met een beperkt budget of voor diegenen die graag willen experimenteren met obligaties voordat ze grotere bedragen investeren.

Trade Republic Fractionele Obligaties

Trade Republic heeft met deze nieuwe functie een grote stap gezet om de obligatiemarkt stukke toegankelijker te maken voor jonge beleggers. De instapdrempel voor obligaties is hiermee enorm verlaagd. Bovendien geeft Trade Republic vanaf 1 oktober 2023 een jaarlijkse rente van 4% op het niet-belegde geld van klanten, via partnerbanken zoals JP Morgan en Citibank. Dit tarief geldt tot maximaal 50.000 euro en je geld is tot 100.000 euro bescherm onder het depositogarantiestelsel. Als je dus eerst even wilt afwachten voordat je investeert in obligaties, levert je dat zelfs ook al wat op!

De kern van de zaak

Trade Republic lanceert fractionele obligaties. Op deze manier worden obligaties toegankelijker voor jonge beleggers. Bovendien kun je via Trade Republic vanaf 1 oktober 2023 profiteren van een jaarlijkse rente van 4% op je niet-geïnvesteerde geld, mogelijk gemaakt door partnerbanken zoals JP-Morgan.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Trade Republic komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.