Hoe kan ik succesvol budgetteren?

Bóóóring… of toch niet?

Budgetteren, alles behalve een fancy woord maar ontzettend belangrijk. Wanneer mensen aan budgetteren denken, roept het al snel negatieve gedachtes op. Budgetteren wordt vaak geassocieerd met ‘beperkter gaan leven’ ‘leven met regeltjes’ of ‘niet meer kunnen genieten’. Maar wat als ik jou eens overtuig dat budgetteren zoveel meer is dan enkel besparen en op je geld letten!

Jouw financiële planning

Budgetteren start met het overzichtelijk krijgen van jouw persoonlijke financiën. Eigenlijk is budgetteren heel simpel gezegd: doelmatig spenderen om uiteindelijk meer geld over te houden (want dat wil je natuurlijk realiseren, zodat je meer geld kunt beleggen 😉). En wees eerlijk, geld overhouden wilt stiekem iedereen toch? Jij bent de enige die van het budgetteren een succes kan maken, dus er is werk aan de winkel!

budget

Bewustwording van jouw uitgaven

De eerste stap is financiële bewustwording. Ik spreek vaak mensen die ‘denken’ te weten hoeveel geld er maandelijks uitgaat en inkomt. Deze gedachte hebben zij ontwikkeld op basis van hun uitgavenpatroon en levensstijl. Maar, wat blijkt? In de praktijk matcht dit vaak niet met de werkelijkheid.

Het is dus belangrijk om eerst jouw uitgavenpatroon concreet te maken. En daar komt bewustwording bij kijken! Denk jij te weten hoeveel geld er maandelijks inkomt en uitgaat? Oké, goed, schrijf dit dan eens uit. Kan je alleen een grove schatting maken? Ook prima, zolang je het maar uitschrijft. Na het budgetteren kunnen we controleren of je in de buurt zat!

Vijf stappen om jouw financiële planning te creëren

Wist je dat werken met een financiële planning je op termijn meer financiële vrijheid zal geven? Want ook jij zal gaan inzien dat je uitgaven vaak hoger liggen dan eigenlijk nodig zijn. Als jij deze stappen consequent toepast en maandelijks een financiële date met jezelf plant, kan ik je garanderen dat jij meer geld gaat over houden en hierdoor ruimte creëert om te gaan sparen of natuurlijk meer geld te kunnen beleggen.

budget1

Door de volgende vijf stappen te volgen creëer je een duidelijk overzicht van jouw inkomsten en uitgaven.

 

1. Creëer een duidelijk overzicht

Maak een duidelijk overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Dit is de belangrijkste stap bij budgetteren. En niet smokkelen! Noteer echt al jouw uitgaven tot op de cent nauwkeurig en vergeet daarbij ook niet de jaarlijkse uitgaven. Daar zit namelijk vaak de grootste! En, zat je qua totale uitgaven dichtbij het bedrag dat je voor stap 1 in je hoofd had?

 

2. Analyseren

Tijd om jouw inkomsten en uitgaven te analyseren. Zijn er opvallende uitgaven? Kom je maandelijks te kort? Of hou je juist maandelijks een leuk bedrag over? En kijk ook eens goed naar het kopje ‘niet noodzakelijke uitgaven’. Ofwel uitjes, eten bestellen, koffie to go’s etc. Vaak gaat daar namelijk ongemerkt veel geld naar toe.

Wist je dat werken met een financiële planning je op termijn meer financiële vrijheid zal geven? Want ook jij zal gaan inzien dat je uitgaven vaak hoger liggen dan eigenlijk nodig zijn.

3. Werk met doelen

Tijd om doelen om te stellen! Het succes van budgetteren hangt samen met de doelen die jij stelt. Het hebben van een doel maakt het namelijk makkelijker om met een budget te werken. Wil je een X bedrag sparen? Of wil je maandelijks € 250,00 aan boodschappen uitgeven? Schrijf de doelen op en hang ze ergens op een plek waardoor jij dagelijks herinnert wordt aan jouw doelen (ik heb mijn doelen aan de binnenkant van mijn kledingkast gehangen). Door te werken met doelen maak je het budgetteren leuk en hou je de focus. En vergeet niet om successen te vieren. Heb je een doel behaald? Dan is het tijd voor taart!

DEGIRO BANNER

4. Besparen

Tijd om te gaan besparen. Ik vind dit zelf één van de leukste stappen. Door het overzicht wat je bij stap 1 hebt gecreëerd weet je precies wat jouw uitgaven zijn. Met dit overzicht kun je goed kijken of je ergens op kunt besparen. Denk hierbij aan overstappen van energieleverancier, opzeggen onnodige abonnementen, ander internetabonnement etc. Vaak loont een belletje naar je huidige leveranciers ook al met een leuke korting op. Ook kun je bij deze stap jezelf budgetten toekennen nadat je hebt bespaart.

5. Wees realistisch

Als je net start met budgetteren kun je niet de volgende maand honderden euro’s besparen. Dit gaat stap voor stap. Wees niet te streng voor jezelf. Stel een budget op dat realistisch is en je voldoende ademruimte geeft om normaal te kunnen leven. Stel je geeft op dit moment aan boodschappen € 400,00 per maand uit en het doel dat je bij stap 3 hebt gesteld is € 250,00. Geef je zelf dan per maand bijvoorbeeld een budget van € 50,00 minder. Zo bouw je stap voor stap de € 400,00 af naar € 250,00. Te streng voor jezelf zijn gaat namelijk averechts werken en zal er voor zorgen dat budgetteren iets gaat worden waar je tegenop ziet.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hier voor meer info!

 

Budgetteren is de toekomst

Nou, laten we eerlijk zijn. Zo’n straf was dit niet, toch? Vooral als je nieuwe inzichten hebt opgedaan is het een verrassende activiteit. Nu kan je starten met doelmatig jouw geld uitgeven om uiteindelijk meer over te houden. Op deze manier kun jij jouw toekomstdoelen bereiken en creëer je financiële rust. Jij weet namelijk precies hoe jouw inkomsten en uitgaven er uit zien en kunt op tijd bijstellen als dat nodig is. Geen eindeloos gepieker meer over geld, maar juist plezier door te werken met budgetten en daardoor meer over te houden!

De kern van de zaak

Wist je dat werken met een financiële planning je op termijn meer financiële vrijheid zal geven? Want ook jij zal inzien dat je uitgaven vaak hoger liggen dan nodig zijn. Als jij deze stappen consequent toepast en maandelijks een financiële date met jezelf plant, kan ik je garanderen dat jij meer geld overhoudt en hierdoor ruimte creëert om te gaan sparen of natuurlijk meer geld te kunnen beleggen.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.