Inkoop van eigen aandelen

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om eigen aandelen in te kopen. Deze aandelen verdwijnen dan van de beurs, er zijn dan dus minder aandelen in omloop. Sommige bedrijven voeren deze actie uit als een strategische zet, omdat het bepaalde voordelen met zich mee kan brengen. Maar, het pakt niet altijd zo uit als gehoopt. Indien aandeelhouders de actie anders opvatten, kan het ook een negatieve werking hebben op de koers. We nemen de voor- en nadelen van inkoop van eigen aandelen eens door.

Voordelen

Bedrijven die aankondigen om eigen aandelen in te kopen hebben over het algemeen vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Voor de buitenwereld kan het als een positief signaal worden gezien wanneer een bedrijf haar eigen aandelen koopt. Deze opvatting kan meerdere positieve gevolgen hebben.

inkoop_aandelen
  • De winst per aandeel stijgt. Doordat er minder aandelen in omloop zijn stijgt de winst per aandeel. Veel beleggers vinden de winst per aandeel erg belangrijk bij het analyseren van aandelen. Een hogere winst per aandeel kan dus leiden tot een koersstijging. De winst per aandeel is tenslotte een goede graadmeter om te zien of de winst van een bedrijf blijft groeien.

  • Het dividend per aandeel wordt verhoogd. Sommige bedrijven betalen dividend, Vaak is er vooraf al besloten hoe groot het bedrag dividend is dat wordt uitbetaald aan de groep aandeelhouders. Echter, als er eigen aandelen zijn ingekocht hoeft hetzelfde bedrag aan dividend te worden verdeeld onder een selectere groep aandeelhouders. Het bedrijf kan er dus voor kiezen om het dividendrendementpercentage te verhogen, omdat ze zich dit kan veroorloven. Een verhoogd dividendrendementpercentage maakt het aandeel weer aantrekkelijker, waardoor de koers mogelijk stijgt. Cash!

  • Aandeelhouders bezitten een groter deel van het vermogen. Aandeelhouders hebben een groter bezit van het bedrijf, op het moment dat er eigen aandelen zijn ingekocht. Op het eerste oog lijkt dit natuurlijk niet erg bijzonder, maar voor grote aandeelhouders kan het wel degelijk relevant zijn. Grote aandeelhouders, zoals pensioenfondsen of investeringsmaatschappijen, hebben bij een bepaald percentage recht om te stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de strategie of de leden van het bestuur van het bedrijf.

Er kunnen ook nadelen kleven aan het inkopen van eigen aandelen. Zo daalt het eigen vermogen van een bedrijf, waardoor de verhouding tot de schulden anders wordt.

Nadelen

Het gaat echter niet altijd over rozengeur en maneschijn. Er kunnen ook nadelen kleven aan het inkopen van eigen aandelen. Zo daalt het eigen vermogen van een bedrijf, waardoor de verhouding tot de schulden anders wordt. Sommige beleggers zien de inkoop van eigen aandelen als een gebrek aan groeivisie, omdat het management blijkbaar geen goede investeringsmogelijkheden ziet. Zoals het scheppen van vertrouwen een positieve invloed heeft op de koers, hebben deze factoren juist een belemmerend effect op de koers.

De kern van de zaak

Het kan voorkomen dat een bedrijf eens in de zoveel tijd aankondigt om zelf aandelen in te kopen. Dat betekent dat zij zelf aandelen kopen via de beurs. Vaak is dit een teken dat ze vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf, daardoor kan het positief uitpakken voor de koers als dit wordt aangekondigd. Echter, er kleven ook nadelen aan.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.