Fiscale voordelen met je pensioen

Een slimme manier om je financiële toekomst veilig te stellen is door zelf pensioen op te bouwen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je later kunt genieten van een comfortabel pensioen, maar het biedt ook aantrekkelijke fiscale voordelen. In dit artikel zullen we de verschillende fiscale voordelen van pensioenopbouw bespreken en laten zien hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken.

Fiscale voordelen van pensioenopbouw

Het opbouwen van een pensioen heeft veel verschillende voordelen, maar één van de aantrekkelijkste aspecten zijn misschien wel de fiscale voordelen die ermee gepaard gaan. Door gebruik te maken van deze voordelen kun je je belastingdruk verlagen en meer geld overhouden voor je pensioen. Hieronder bespreken we enkele van deze belangrijke fiscale voordelen.

Fiscale voordelen pensioen

1. Belastinguitstel

Eén van de belangrijkste fiscale voordelen van pensioenopbouw is het belastinguitstel. Wanneer je geld op je pensioenrekening stort, is dit al belast, je stort het namelijk netto. Dit betekent dat je het bedrag kunt aftrekken van je belastbaar inkomen op je gewone rekening, waardoor je minder belasting hoeft te betalen in het jaar waarin je het geld stort. Het belastingvoordeel is afhankelijk van je belastingschijf en kan oplopen tot 49,50% voor de grootverdieners.

 

 2. Geen vermogensbelasting

Een ander fiscaal voordeel van pensioenopbouw is dat het geld op je pensioenrekening vrijgesteld is van vermogensbelasting. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over het vermogen dat je hebt opgebouwd op je pensioenrekening Dit kan op de lange termijn een aanzienlijk verschil maken, vooral als je pensioenvermogen groeit.

 

3. Lagere belasting bij uitkering

Wanneer je met pensioen gaat en begint met het ontvangen van een pensioenuitkering, zul je belasting moeten betalen over het ontvangen bedrag. Echter, omdat je tijdens je werkende leven belasting hebt uitgesteld, is de kans groot dat je in een lagere belastingschijf valt wanneer je met pensioen gaat. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over je pensioenuitkering, waardoor je meer geld overhoudt om van te genieten tijdens je pensioen. Als AOW-gerechtigde betaal je namelijk 19% over de eerste 37.000 euro die je verdient.

Let op dat de belastingvoordelen afhankelijk zijn van je individuele omstandigheden. Leeftijd, inkomen en huidige pensioenopbouw kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de mogelijke voordelen.

Hoe benut je de fiscale voordelen optimaal?

Nu je op de hoogte bent van de verschillende fiscale voordelen van pensioenopbouw, wil je natuurlijk ook weten hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken. Hieronder bespreek ik enkele tips om het meeste uit de fiscale voordelen te halen:

 

1. Maak gebruik van de maximale jaarruimte

Je jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks mag aftrekken van je belastbaar inkomen voor pensioenopbouw. Je kunt met deze tool uitrekenen hoe groot jouw persoonlijke jaarruimte op dit moment is. Het is belangrijk om deze jaarruimte volledig te benutten, omdat je anders belastingvoordelen misloopt. 

 

2. Begin op tijd

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe langer je kunt profiteren van de fiscale voordelen en hoe meer tijd je hebt om je pensioenvermogen te laten groeien. Zelfs kleine bedragen kunnen op de lange termijn een groot verschil maken, dus wacht niet langer en start vandaag nog met het opbouwen van je pensioen.

 

3. Overweeg extra stortingen

Naast de jaarruimte kun je ook gebruik maken van de reserveringsruimte. Dit is het bedrag In het jaar dat je stort voor pensioenopbouw uit voorgaande jaren waarin je geen of te weinig gebruik hebt gemaakt van de jaarruimte. Door extra stortingen te doen op je pensioenrekening kun je belastingvoordelen behalen en je pensioenvermogen verder laten groeien. In 2023 is het maximumbedrag voor de reserveringsruimte 38.000 euro.

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe langer je kunt profiteren van de fiscale voordelen.

Pensioenopbouw met Brand New Day

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en innovatieve partner voor je pensioenopbouw, dan is Brand New Day wellicht de juiste keuze voor jou. Brand New Day is een online bank die gespecialiseerd is in sparen, beleggen en pensioenen. Met hun gebruiksvriendelijke platform en uitgebreide mogelijkheden kun je eenvoudig je pensioen opbouwen en profiteren van de bovengenoemde fiscale voordelen.

De kern van de zaak

Kortom, het opbouwen van een pensioen biedt tal van voordelen, waarvan de fiscale voordelen wellicht een van de meest aantrekkelijke aspecten zijn. Door slim gebruik te maken van deze voordelen, kun je je belastingdruk verminderen en meer financiële middelen voor je pensioen overhouden.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.