Belasting besparen? Stort dan je jaarruimte op tijd!

Het einde van het jaar nadert snel en dat betekent dat het tijd is om je financiële zaken op orde te brengen. Een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden, is het storten van je jaarruimte op je pensioenrekening. Maar hoe werkt dit precies en waarom is het juist nu zo relevant?

Hoe werkt het?

Om te begrijpen hoe het storten van je jaarruimte werkt, moeten we eerst weten wat jaarruimte eigenlijk betekent. Jaarruimte is het bedrag dat je mag storten op je pensioenrekening. Dit bedrag wordt berekend op basis van je inkomen en pensioenopbouw.

De berekening van de jaarruimte kan ingewikkeld zijn. Er zijn gelukkig online tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Je vult simpelweg je gegevens in, zoals je inkomen en pensioenopbouw, en de tool berekent automatisch je jaarruimte. Als je eenmaal je jaarruimte hebt berekend, is het tijd om dit bedrag daadwerkelijk te storten op je pensioenrekening. Het gestorte bedrag wordt vervolgens gebruikt om je pensioen op te bouwen.

Jaarruimte storten

Waarom is dit juist nu zo relevant?

Waarom het juist nu zo relevant is om je jaarruimte te storten? Er zijn een aantal redenen waarom dit het juiste moment is om actie te ondernemen.

Allereerst is er het voorstel van Geert Wilders, die recent de verkiezingen heeft gewonnen,  om de nieuwe wet pensioenen terug te draaien. Als dit voorstel wordt aangenomen, kan het zijn dat de fiscale voordelen voor het storten van je jaarruimte worden beperkt of zelfs helemaal verdwijnen. Door nu je jaarruimte te storten, maak je gebruik van de huidige regelingen en voorkom je mogelijke toekomstige beperkingen.

Daarnaast is het einde van het jaar de deadline voor het storten van je jaarruimte. Als je deze kans niet benut, vervalt je jaarruimte voor dit jaar en mis je de fiscale voordelen die het storten van je jaarruimte met zich meebrengt. Het zou zonde zijn om deze kans te laten liggen.

Hoe ziet zo’n besparing er in de praktijk uit?

Laten we eens kijken naar een voorbeeld om te laten zien hoe je belasting kunt besparen door je jaarruimte te storten:

Stel dat je dit jaar een inkomen hebt van €50.000 en je jaarruimte bedraagt €5.000. Als je besluit om dit volledige bedrag te storten op je pensioenrekening, kun je een aanzienlijke belastingbesparing realiseren.

Normaal gesproken zou je over je inkomen van €50.000 belasting moeten betalen. Maar door je jaarruimte te storten, wordt je belastbaar inkomen verlaagd naar €45.000. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen, wat resulteert in een aanzienlijke besparing.

De exacte besparing hangt af van je belastingschijf en andere persoonlijke omstandigheden. Maar het moge duidelijk zijn dat het storten van je jaarruimte een slimme zet kan zijn om je belastingdruk te verlagen en je pensioenopbouw te stimuleren.

Dure decembermaand

Conclusie

Het storten van je jaarruimte op je pensioenrekening is een belangrijke stap om fiscale voordelen te behalen en je pensioenopbouw te stimuleren. Het is nu extra relevant om deze kans te benutten, gezien het voorstel van Geert Wilders en de naderende deadline aan het einde van het jaar.

De kern van de zaak

Het benutten van je jaarruimte door stortingen op je pensioenrekening is cruciaal om fiscale voordelen te realiseren en je pensioenopbouw te bevorderen. Het is momenteel bijzonder relevant om deze gelegenheid aan te grijpen. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en welke stappen je moet ondernemen.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.